Læsetid: 4 min.

Fisser flokkes i Sverige

9. juli 1999

Den brændte bh er skiftet ud med en ubarberet bikinilinie, når unge svenske feminister stimler sammen - ny bog har skabt debat i Sverige og Norge

Barberingen af bikinilinien ligger mindst et par dage tilbage for den unge model, hvis underetage 'pryder' forsiden af en ny svensk bog.
Hun har sandsynligvis brugt en skraber til formålet at dømme efter symptomerne på skægpest, og på det ene lår anes et strækmærke. De mintgrønne trusser med sølvnitter på siderne har titlen "Fittstim" påtrykt med fede typer.
Et usædvanligt omslag på en usædvanlig bog med en usædvanlig titel har formået at skabe i Sverige og Norge, hvad danske post-rødstrømper drømmer om, nemlig en kønsdebat blandt unge mennesker. Bogens første oplag på 20.000 blev revet væk på fire dage, og i Norge er ny-feminister nu i gang med et lignende projekt.
"Fittstim" lader sig ikke slå op i en svensk-dansk ordbog. Ordet stammer fra 1992, hvor en LO-ordfører efter sigende har kaldt det socialdemokratiske kvindeforbund for "ett jävla fittstim."
"Fitta" er slang for det kvindelige kønsorgan, og "stim" kan oversættes til det danske "stime", som i "fiskestime." På dansk vil ordet "fisseflok" måske ligge bedre i munden.
En anelse vulgær har bogens titel forekommet nogle svenskere, der måske lige havde nået at vænne sig til Fucking Åmål, titlen en ny og meget populær svensk film, der handler om teenagepigers problemer.

Tonen er rå
"Fittstim" henvender sig også primært til teenagepiger, der bliver begramset og revet i håret af drengene i skolen til lærere og forældres stiltiende accept.
"Det er os, som skal være pæne og behagelige, og at fnise forlegent af en rå kommentar giver et mere behageligt indtryk end at blive hidsig og give svar på tiltale," skriver Jonna Bergh i Fittstim.
Tonen er rå, men hudløs, og hovedbudskabet er, at man skal være stolt af at tilhøre kvindekønnet, og at pigerne ikke skal finde sig i hankønnet og samfundets tendens til at signalere det modsatte.
Bogens 18 bidrag fra feminister med gennemsnitsalderen 25 er krydret med statistisk materiale om diverse ulige forhold for mænd og kvinder i Sverige, som ellers regnes for et af de mest ligestillede lande i verden med en nærmest fifty-fifty kønsfordeling i Rigsdagen.
Men de unge piger har ondt i selvværdet, og lige så naturalistisk, som bogens omslag fremstiller kvindekroppen, lige så ærlige og intime er bidragydernes beretninger fra deres egen barndom og ungdom.

Fingeren sat på
Spisevægring, vold, fremmedhad, luderetiketter, sexmisbrug, homoseksualitet og onde veninder indgår i beretningerne, der er lige så forskellige, som forfatternes definitioner af feminisme.
"Budskabet er vel det samme som i 70'erne, men måden at præsentere det på er bedre til at nå de yngre. Dem når man ikke på kultur-siderne og i fagblade, hvor niveauet bliver for intellektuelt og højtragende," siger Jonna Bergh, en af forfatterne, til Information.
Hun håber, at Fittstim vil være en indgang for de unge piger til at læse andet feministisk litteratur, der indtil nu kun har bevæget sig i 'ældre' feminist-kredse.
"Der er kommet en ny bevægelse, hvor man taler om fittstim-feminisme. Før har opfattelsen været, at er du feminist, så er du lesbisk og grim og ikke rigtig klog. Det er sådan noget ens mor eller folkeskolelærer er. Men med bogen er det ligefrem blevet cool at være feminist. Folk går i Fittstim-t-shirts og er stolte af det," siger Jonna Bergh.
Hun mener, at piger til alle tider har følt, at der var noget galt med den måde, de især i skolen bliver behandlet forskelligt fra drengene, men ingen har før sat fingeren på det.
"Ingen har syntes, at det var sjovt, når drengene smækkede deres klunker op i hovedet på én i en rosenbusk, men ingen har sagt, at det var forkert. Det har været normalt og accepteret. Og når der så kommer en bog, som siger, at det overhovedet ikke er fedt eller normalt, så er der mange, som tænker: 'det er jo sådan, det er'," siger Jonna Bergh som forklaring på bogens succes.

At turde sutte pik
Der er ikke meget had eller fjendebilleder at finde i bogen, kun triste beretninger og en storesøster-agtig opfordring til pigerne om at sætte grænser og sige fra.
"Jeg forstod, at reglerne gik ud på, at det var Anna'erne og Camilla'erne med langt lyst hår og store blå øjne, som var vellidte og kunne danse sig gennem livet. Siden kan man diskutere, hvor godt Anna'erne og Camilla'erne havde det med altid at få at vide, at de var så søde.
Jeg har kendt Anna'er, som stak fingrene i halsen efter madpakken og drak sig fulde for at turde sutte pik på deres kærester, og jeg kender Camilla'er, som aldrig vovede at vise sine digte til nogen af angst for at blive til grin, eller som låste sig inde på toilettet for at kunne skære sig i håndleddene," skriver Belinda Olsson i Fittstim.
"Det giver hverken penge eller medborgerstatus at have en kæreste i dag, men vi agerer, som om det var tilfældet. Vores egne krav og omverdens forventninger skaber en verden, hvor tosomheden er den højeste triumf for en kvinde. At have flest beundrere giver flest point, når man er 13 år. Lige meget hvor god man er som veninde eller til at stave, så er det at kunne præsentere sin kæreste det, som betyder mest," skriver Marimba Roney.
'Fisseflokken's opfordring til deres små søskende kan sammenfattes i Belinda Olssons omskrivning af Askepot:
"Hun skulle have droppet det der bal og skaffet sig en jura-uddannelse i stedet, så hun kunne stævne sin hæslige plastik-mor for børnemishandling. Og når prinsen så dukkede op med sin forbandede lille glassko, skulle hun vise ham sine Doktor Martin-støvler og give ham penge til bussen hjem igen."
Uddrag fra bogen kan læses på: www.fittstim.nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her