Læsetid: 3 min.

Flyvende cigar

10. juli 1999

Til næsen
Sommer blev det - af en slags - og ferie blev det også. Atter tvang pekuniære overvejelser Deres vinredaktør og fruen til at henlægge den eksotiske ø-ferie til Amager.
Nu har Den Snakkesalige og Vinredaktøren jo den tradition at spise et tilberedt måltid ude i byen mindst een gang i sommerferien. Dengang, da Landstedet oppe i Nordsjælland stadig var på vore hænder, gik denne tradition ved flere lejligheder ud over Jan Hurtigkarl i Ålsgårde. Men efter at indholdet på kontoen til sybaritiske fornøjelser er blevet omdirigeret til Totalkredit, Realkredit Danmark og Jyske Bank, er niveauet også her blevet sænket.
Vi var derfor på udkig efter et spise- og drikkested under stjerneniveau, men dog med et anstændigt ry. Og samtidig et sted ikke for fjernt fra vor flade ø. Valget faldt på den relativt nyåbnede Valdemar i St. Regnegade i den indre by. Stedet har fået en del omtale i forbindelse med den romantiske historie om, hvordan den frodige skuespiller Liselotte Lohmann under et ophold på et jysk badehotel faldt for den noget yngre køkkenchef Claus Valdemar - og omvendt - hvorefter de to slog pjalterne sammen om at skabe en mand- og konerestaurant.
Afgørende for vort valg var, at vi havde hørt, at Valdemar var et fornuftigt og venligt spisested lige langt fra det traditionelt-fortærskede og det manieret oversmarte.
Maden skal jeg i overensstemmelse med aftalen med kogekonen afstå fra at anmelde. Lad det være sagt med, at den med nogle enkelte småkiks levede op til ryet. Og at de hyggelige og smagfulde omgivelser faldt i vor smag, ligesom den venlige og behagelige behandling også blev leveret, dels af værtsparret, dels af en yngre fynskstalende servitrice, der var både vidende, smilende og opmærksom på en måde, der virkede familiær uden at være hverken påtrængende eller overfrisk.
Vi spiste a la carte: Den Snakkesalige fik røget lammekølle med hytteost rørt med sennep og krydderurter til forret efterfulgt af sommerbuk med dadelsauce og tomattapanade, og Vinredaktøren startede med ristet fuglelever på salat med oliven og parmasan og gik derpå i lag med en solid portion sprængt gåsebryst med japansk peberrod og danske rabarber.
Valdemars vinkort er ret ambitiøst anlagt, mens priserne ikke er urimelige. Kortet bærer præg af, at Jørgen Chr. Krüff og hans L'Esprit du Vin har mere end en finger med i spillet. Efter en Kirr Royal (solbærlikør og mousserende vin) valgte vi beskedent et glas af husets vin (henholdsvis hvid og rød) til forretterne. Det var landvine fra Pays d'Oc - Chardonnay og Gamay - nydelige uden at være prangende til 35 kr. stk.

Til de to hovedretter sprang vi ud i den excentriske californiske Bonny Doon's excentriske Le Cigare Volant 1996 til 370 kr. "Den flyvende cigar" har navn efter en hændelse i 1950'erne, hvor nogle bønder i Châteauneuf mente at have observeret en cigarformet UFO. De vedtog en lokalforordning om, at den ikke måtte lande i vinmarkerne under høsten - og at den i givet fald skulle beslaglægges til fordel for almenvellet. Den holdt sig væk og findes kun som navn på Doon's kærlige forsøg på at lave en stor amerikansk "Châteauneuf-du-Pape". En voldsom vin har han fået lavet, pebret, tung, bastant og mættende. En prøvesmagning derhjemme næste dag af en "rigtig" top-Châteauneuf fra samme årgang viste dog, at originalen har nogle lag finesse, som den gode Doon ikke har fået med.

*Valdemar, Store Regnegade 26, København K. Telf. 33 93 91 92

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu