Læsetid: 2 min.

Freds-proces endt i kaos

16. juli 1999

Nordirlands fredsproces brød sammen, da provinsens partier måtte opgive at danne lokalregering

LONDON - Hele den ene side af den folkevalgte forsamling i Belfast stod gabende tom i går, da provinsen langt om længe skulle have den lokalregering, som fredsaftalen fra sidste år etablerer.
Ministrene skulle udnævnes, men provinsens største parti, det protestantiske UUP, blev simpelthen væk. Dets leder David Trimble, som også er Nordirlands førsteminister, ville ikke udnævne ministre til en regering, som også skulle omfatte Sinn Fein, IRA's politiske arm.
Dermed kunne lokalregeringen ikke dannes, fordi det står i fredsaftalen, at den skal omfatte både protestanter og katolikker - og det andet protestantparti under ledelse af svovlpræsten Ian Paisley har aldrig villet være med.
Han hilste i går fredsprocessens sammenbrud velkommen og mente, at det var en sejr for demokratiet, fordi "IRA-folk ikke vil komme til at sidde i regering." Over 71 procent af den nordirske befolkning stemte sidste år ja til fredaftalen. Alligevel gik forsamlingen i gang med at udnævne de ti ministre, selv om de altså ikke kunne gå i gang med deres arbejde. Og så snart proceduren var gennemført, blev deres udnævnelser da også ophævet igen.
Dernæst var der ligesom ikke nogen årsag til fortsat at sidde der, og den britiske Nordirlandsminister Mo Mowlam suspenderede den folkevalgte forsamling.

En farce
Sinn Feins leder, Gerry Adams, kaldte processen for "en lille farce" og opfordrede Trimble til at gå af som førsteminister. Det samme gjorde Trimbles næstkommanderende, viceførsteminister Seamus Mallon fra det moderate katolikparti SDLP. Han sagde i en følelsesladet tale sin stilling op i protest.
Kaoset i Belfast sår tvivl om hele fredsprocessens fremtid. Mo Mowlam sagde, at dele af aftalen nu skal kigges igennem igen. Det vil først og fremmest sige spørgsmålet om IRA's våben.
Så længe IRA ikke er begyndt på at afvæbne, vil Trimble ikke sidde i lokalregering Sinn Fein. Og så længe lokalregeringen ikke er etableret, vil IRA ikke afvæbne.
Præsident Bill Clinton, kommenterede situationen i Nordirland ved at sammenligne provinsens politikere med små børn i en skolegård, der godt ved, hvad de hver især skal gøre men skændes om, hvem der skal gå først.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her