Aktivister er blevet langt mere militante end tidligere, når de skal have deres budskab ud. Det er helt i tråd med tidsånden siger samfundsforskeren Johannes Andersen. Mens politiet forudser et stigende antal ulovlige aktioner
Under navnet De Rød-Grønne Aktivister ødelagde en gruppe mennesker i går en forsøgsmark med genmanipulerede roer på Fyn.
Tidligere på ugen ødelagde den rabiate dyreværnsgruppe Dyrenes Befrielsesfront en pelsforetning, og sidste uge lukkede de tusindvis af mink ud fra en farm i Nordjylland.
Uden sammenligning i øvrigt mellem de to grupper markerer aktionerne en ny politisk tendens blandt danske aktivister, mener samfundsforskeren Johannes Andersen.
"Der er sket en klar radikalisering af aktivisternes militante indstilling i forhold til tidligere," siger Johannes Andersen, der er lektor på Ålborg Universitet.
Han mener, at det er udtryk for den politiske tidsånd.
"I modsætning til tidligere er de unges tiltro til det politiske system ret begrænset for ikke at sige helt begrænset. De er vokset op i en tid, hvor politik ikke betyder noget. Derfor forsøger de heller ikke at markere deres modstand via de etablerede kanaler, men markerer den målrettet ved disse aktioner," siger Johannes Andersen.
Flere ulovlige aktioner
Politiet har gennem den seneste tid kunnet konstatere et stigende antal ulovlige aktioner.
"De er lige pludselig taget til, og de virker meget organiserede. Det er min klare fornemmelse, at det er et stigende problem," siger chefpolitinspektør Kai Vittrup, der er leder af Københavns Ordenspoliti.
Og meget tyder på, at han har ret.
En anonym aktivist, der var med til gen-roe aktionen på Fyni går siger til Information:
"Vi synes det er på høje tid, at der også kommer aktioner i Danmark mod gensplejsede planter. Vi er langt bagud i forhold til England."
Netop England har en årelang tradition for særdeles militante aktioner.
Blandt de mest ekstreme hører den engelske udgave af Dyrenes Befrielsesfront, der gentagne gange har angrebet engelske minkfarmere og lukket tusindvis af mink ud i naturen under deres såkaldte 'befrielsesaktioner'. Lignende aktioner har fundet sted i Sverige.
Og medlemmer fra Greenpeace har ødelagt afgrøder på den britiske regerings forsøgsmarker for genmanipulerede planter.
Den danske afdeling af Greenpeace samt miljøorganisationen NOAH tager dog afstand fra de ulovlige aktioner.
"Vi støtter modstanden mod gen-manipulation, men vi tager afstand fra metoderne. Det skader sagen mere, end det gavner, fordi det flytter fokus fra det seriøse miljøarbejde," siger Bo Normander fra NOAH's genteknologigruppe.
Forkerte roer
Fredag i sidste uge forsøgte en anden gruppe - Den Grønne Guerilla - at ødelægge en lignende forsøgsmark ved Ringkøbing. De kom dog til at ødelægge en mark med almindelige roer, der lå ved siden af.
Ikke desto mindre har gårsdagens aktion skabt opmærksomhed om forsøgsmarkerne. Og lignende aktioner er varslet i den kommende tid.
Jesper Kiel, der fungerer som talsmand for De Rød-Grønne Aktivister, mener, at det er nødvendigt at gribe til "civil ulydighed" for at slå igennem debatten.
"Jeg synes, der ligger en større magtdemonstration i, at Monsanto, DLF-Trifolium og Danisco bruger penge på at udvikle gensplejsede produkter, selvom forbrugerne ikke vil have dem. I sidste ende får forbrugerne ikke et reelt valg," siger han.