Læsetid: 2 min.

Greenpeace truer EU med retssag

2. juli 1999

Kommissionen må trække godkendelser af Bt-majs tilbage straks, siger miljøgruppen

Hvordan kan miljøkommissær Ritt Bjerregaard på den ene side standse en ansøgning om markedsføring af en gensplejset majsplante med henvisning til nye oplysninger om økologiske risici og så på den anden side lade allerede givne tilladelser til andre gen-majs forblive i kraft?
Det spørgsmål stiller miljøorganisationen Greenpeace, der nu truer Europa-Kommissionen med en retssag, hvis ikke Kommissionen annullerer godkendelser, givet til gensplejsede majsplanter der netop nu vokser på marker i Spanien og Tyskland. Greenpeace mener, at Kommissionen forbryder sig mod bl.a. forsigtighedsprincippet i Amsterdam-traktaten, hvis den ikke handler.
Det var i maj - før den de facto tænkepause for ny gen-afgrøder som EU's miljøministre nu har lagt op til - at Ritt Bjerregaard på Kommissionens vegne skred ind og bremsede behandlingen af en ansøgning fra selskabet Pioneer om at markedsføre en gensplejset majsplante i EU.

Handlede resolut
Miljøkommissæren handlede resolut, fordi nye forskningsresultater fra USA tydede på, at sommerfugle kan blive ofre for den insektgift - kaldet Bt-gift - som majsplanterne via gensplejsning er sat i stand til at lave. Insektgiften skal gøre majsen i stand til at beskytte sig mod bestemte skadedyr, men via pollen kan Bt-generne og giftvirkningen også ramme sommerfugle af arten Monark.
Ritt Bjerregaards talsmand Peter Jørgensen sagde på daværende tidspunkt til Information, at Kommissionen "meget seriøst vil overveje" at trække godkendelserne, givet til selskaberne Monsanto og Novartis, tilbage, hvis de amerikanske forskningsresultater holder.
To amerikanske forskerhold fra Cornell University og Iowa State University har uafhængigt af hinanden påvist problemet med de forgiftede sommerfugle, men foreløbig har Kommissionen ikke reageret i forhold til de allerede givne tilladelser.

Forsigtighedsprincip
"Kommissionen har lagt godkendelser af nye Bt-majsplanter på is, men vender det blinde øje til lignende sorter, der allerede findes på markerne. Selvom det er pinligt at indrømme en fejl, så må disse Bt-planter fjernes fra markedet øjeblikkeligt, førend sommerfuglelarverne udsættes for giftig Bt-pollen," siger Jan Søndergaard fra Greenpeace i Danmark.
Greenpeace International har fået udarbejdet et juridisk responsum hos tyske advokater, og på den baggrund mener Greenpeace, at Kommissionen har pligt til at kalde godkendelserne tilbage. Det juridiske responsum henviser til Amsterdam-traktatens artikel 174 om det såkaldte forsigtighedsprincip, der ifølge Kommissionens egen fortolkning ikke blot handler om at forhindre risici, men også "den simple mulighed for risici" ved et bestemt produkt.

I strid med regler
Kommissionen brugte for nylig netop forsigtighedsprincippet og denne udlægning af det til at opretholde EU's forbud mod import af hormon-bøffer fra USA.
Juristerne vurderer også, at det vil være i strid med EU's regler om ikke-forskelsbehandling, hvis Kommissionen indtager én holdning til Pioneer-ansøgningen og en anden til de givne godkendelser til Monsanto og Novartis.
"Greenpeace har allerede trukket den amerikanske regering for retten for at have tilladt gensplejsede Bt-planter og vil ikke tøve med at gøre noget lignende i Europa, hvis det bliver nødvendigt," siger Thomas Schweiger, Greenpeace International.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her