Læsetid: 3 min.

Hillary bryder ud af Clintons skygge

8. juli 1999

Efter at have været sin mands karriere trofast i 25 år stiller Hillary Clinton op til Senatet. Men hendes popularitet daler

BOSTON - Billedet af familien Clinton på vej til en helikopter er mindeværdigt. Alle tre har ryggen vendt mod fotografen. Bill holder hånd med Chelsea og kigger stift fremad; Hillary gør det samme. Datteren er eneste forbindelse mellem de to ægtefæller.
I en afhøring dagen inden med juridiske skarpretter Kenneth Starr har præsidenten indrømmet at have løjet om sin affære med Monica Lewinsky. Hillary er rasende; hun føler, at hendes verden er brudt sammen. Nu skal de på sommerferie på Marthas Vineyard...
I et privat øjeblik betror Hillary Clinton sine følelser til præsidentens talsmand Michael McCurry.
"Føler jeg vrede, føler jeg mig forrådt, føler jeg ensomhed, er jeg frustreret og ydmyget," spørger hun sig selv højlydt.
For McCurry er svaret naturligvis ja, og han rapporterer det senere til Bob Woodward fra Washington Post, som citerer optrinet i sin nye bog 'Skyggen: Fem præsidenter og Watergates eftermæle'.
Hillary Rodham Clintons verden ligger i ruiner - som hustru, som moder og som kvinde.
Men i stedet for at surmule og bede om medlidenhed mobiliserer hun den sidste reserve af viljestyrke og tapperhed og beslutter sig til at sætte sin families - og derved præsidentens og nogle vil sige landets - interesser højere.

Dukkede op på farm
I meningsmålingerne bliver Hillary Clinton belønnet i rigt mål. Fire år tidligere havde hun forsøgt at skabe sig en karriere som præsidentens rådgiver i social- og sundhedspolitik, men det gav bagslag. Mange amerikanere gjorde oprør. I deres øjne skulle hun holde sig til førstefruens traditionelle repræsentative rolle.
I efteråret 1998 udtrykker 65 pct. af vælgerbefolkningen sig positivt om Hillary Clinton mod 45 pct. i 1994. Amerikanerne kan med andre ord bedst lide hende i rollen som selvopofrende hustru og moder - en frustrerende og deprimerende dom for en kvinde, der har måttet lægge sine politiske ambitioner på is, siden hun blev gift med Bill Clinton.
I går dukkede Hillary Clinton op på en farm i delstaten New York og erklærede overfor 200 tilrejsende journalister og flere hundrede tilhængere, at nu var tiden kommet. Hun bryder ud af sin mands skygge og stiller op som kandidat til en plads i USA's senat.

USA's bedste rådgiver
Nyheden er forsåvidt ikke stor. I flere måneder har aviser og tv i USA forudsagt det uundgåelige, og rygterne er aldrig blevet dementeret. Snarere er de blevet næret af Hillarys mange besøg i New York City. Hendes mand har lovet at støtte hende, uanset hvad hun gør, og bedre politisk rådgiver findes næppe i USA.
Hillary vil skulle tilbringe en stor del af de næste halvandet år på rundrejse i den store delstat New York.
Den demokratiske millionby New York skulle være ret let at vinde for en person af hendes karat og berømthed. Dét til trods for, at modkandidaten formentlig bliver den populære republikanske New York-borgmester Rudolph Giuliani.
Den store udfordring står i resten af en delstat, som er ret konservativ, overvejende katolsk og gudfrygtig og hvis vælgere derfor traditionelt læner mod det republikanske parti.
Opgaven er dog ikke uoverkommelig. I 1964 vandt den venstreorienterede demokrat Robert F. Kennedy en plads i Senatet fra New York, kort efter mordet på hans bror, præsident John F. Kennedy. Bob Kennedy var i øvrigt en 'outsider' fra Massachusetts, ligesom Hillary Clinton. Hun voksede op i Illinois og har levet det meste af sit liv i Arkansas.

Faldende popularitet
Stillingen står ledig, fordi den demokratiske senator Patrick Moynihan, en gigant i amerikansk politik siden 1960'erne, træder tilbage. Under rigsretssagen tidligere i år lagde Moynihan ikke skjul på sin foragt for præsident Clinton, men han og hans hustru har nærmest omfavnet Hillary Clinton og lovet at støtte hende hele vejen til Senatet.
Mange politiske iagttagere undrer sig over, hvorfor førstefruen kaster sig ud i en valgkamp, der med garanti bliver meget barsk og fuld af personlige udfald fra pressen og modkandidaten.
Hillary er langt fra sikret en sejr på forhånd. Tværtimod. Da rygtet om kandidaturet tog fart i maj måned, lå hendes popularitet ifølge Zogby International på 62 pct. i staten New York. Nu er den nede på 47 pct., hvilket antyder, at konservative mænd og kvinder foretrækker hende i Det Hvide Hus.
Republikaneren Giuliani fører med 50 mod 40 pct. af stemmerne. Det skyldes primært hans popularitet uden for New York City.
Derfor vil Hillary Clinton fokusere på provinsen. I de næste fire dage er hun på en 'orienteringsturné' i provinsstæderne for 'at lytte' til vælgerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu