Læsetid: 3 min.

Historikerne på kant med Frank Jensen

14. juli 1999

Justitsminister Frank Jensen har de fleste fagfolk imod sig, når han siger, at man er inhabil til at undersøge PET, hvis man har en fortid som kommunist

"Det er svært at finde en kompetent samtidshistoriker, der hverken har udtalt sig eller selv engageret sig politisk," siger Anders Bøgh, lederen af Historisk Institut på Århus Universitet.
Han finder det både "ærgerligt" og "besværligt" at justitsministeriet har erklæret Søren Hein Rasmussen inhabil til at sidde i PET-kommissionen, selv om fagfællerne har udpeget ham som den bedst egnede.
Justitsminister Frank Jensen har bedt de historiske institutter i Århus og København om at indstille en anden.

Lovens krav
Loven kræver, at de fem medlemmer af PET-kommissionen skal være "uvildige og uafhængige."
Der må "ikke foreligge omstændigheder, der er egnede til at rejse tvivl om den fuldstændige upartiskhed." Og medlemmerne af kommissionen må ikke "på forhånd have tilkendegivet deres opfattelse af de spørgsmål, der skal undersøges og vurderes."
Det udelukker ret mange.
Men justitsminister Frank Jensen har udtrykkeligt erklæret, at man ikke er inhabil fordi man har været medlem af et bestemt parti og aktiv på den politiske venstrefløj.
"Søren Hein var udpeget ud fra faglige og saglige hensyn, og vi har undersøgt grundigt, om hans politiske fortid er i konflikt med de mange svar, justitsministeren har givet til Folketinget om habilitetsspørgsmålet," siger Anders Bøgh.
Fra Københavns Universitet er Henrik Sandø Nissen indstillet. Han har været med i SF siden grundlæggelsen. Justitsministeriet når frem til at han er habil, mens Søren Hein Rasmussen er inhabil på grund af sin "tilknytning" til de aktiviteter som kommissionen skal undersøge PET's interesse for.

Politisk vildfaren
Søren Hein Rasmussen var med i DKU 1977-87, DKP 1979-89 og Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed 1979-1988. I 1983-84 var han student ved den kommunistiske partiskole i Moskva. I dag betragter han sin daværende ideologi som en vildfarelse.
"Frank Jensen har brugt den mulighed, han har ifølge loven. Det må vi bare tage ad notam," siger Søren Søndergaard, Enhedslisten.
"Men jeg kan godt forstå, hvis der er DKP'ere der siger, at det kun er folk, der var imod kommunisterne, der får lov at sidde i kommissionen," siger han.
Søren Søndergaard mener, at Frank Jensen har rettet bager for smed, fordi han var bange for troværdigheden, hvis der både sad en SF'er og en tidligere DKP'er i kommissionen.
"Vi ærgrer os meget over, at man ikke fulgte vores forslag om at lave en mere bredt sammensat kommission med plads til alle gode folk med forskellige specialer og holdninger," siger Søren Søndergaard.

Kyndige lukket ude
På det punkt er han enig med historieprofessor Niels Thomsen.
"Det her er et emne, hvor de subjektive standpunkter meget let kan spille ind. Og troværdighed kræver nu engang at der foruden ærlighed også er tiltro til historikerens upartiskhed," siger han.
"En bredere undersøgelse, sammenstykket af enkelte projekter, kunne meget bedre have givet plads til så forskellige folk som Paul Villaume og Bendt Jensen."
To historikere, der er kendt for deres indsigt i emnet - og diametralt modsatte politiske holdninger.
Paul Villaume ville også have foretrukket en række historiske undersøgelser i stedet for den domstolslignende kommission.
Men på de givne vilkår finder han det svært at forstå, at justistministeren underkender det valg af de bedst egnede, som et bredt udsnit af fagfæller med forskellige politiske opfattelser var enige om.
"Erfaringen viser, at historikere er i stand til at lægge deres personlige standpunkter fra sig, når de går ind i arkiverne," siger han.
Landsdommer Ulla Rubinstein er indstillet til formand for kommissionen. Professorerne Ditlav Tamm og Jens Vedsted-Hansen er indstillet som de to juridiske medlemmer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her