Læsetid: 2 min.

K'nyt

10. juli 1999

Seerne ser bort
*Mandag var der 186.000 seere til TV2's tidligere så populære Tour de France-udsendelser, tirsdag 200.000 og onsdag 117.000. Interessen er faldet med 30 procent. Aftenernes Rundt om Frankrig-udsendelser vil blive flyttet fra 20.50 til 22.30.

EU-strid om bogpriser
*Mens den danske ordning med faste priser på bøger, uanset hvor de købes, er under kritik - og muligvis afvikling, hvis det står til Konkurrencestyrelsen, så strides Tyskland og Østrig ifølge Berlingske Tidende med EU for at få lov at beholde de faste priser. De to landes boghandlere og forlæggere har indgået en tosidig aftale, som EU anfægter, fordi den er grænseoverskridende og derfor imod EU's principper om fri prisfastsættelser på varer, der bevæger sig over landegrænserne. Griber EU ind, vil de to landes bogfolk anlægge sag ved EF-domstolen. Ti ud af 15 EU-lande har i øvrigt nationale fastprisordninger.

De taler esperanto
*For første gang tales esperanto på den igangværende Midtfyns Festival. Ungdomsforeningen for Esperanto har en stand på festivalpladsen. Man kan spille computerspil eller læse Asterix og Tintin på det internationale kunstsprog, der blev konstrueret for at afskaffe de babyloniske tilstande på sprogområdet i verden.

Bog om Saga-sag
*Odense Universitetsforlag udgiver 13. aug. en ny bog af Sigrun Davidsdottir om sagen om udleveringen af de gamle, islandske håndskrifter fra Danmark til Island. Sagen trak ud i næsten 20 år, før de i 1971 blev sejlet til Island efter mange tovtrækkerier, politiske debatter og to højesteretsdomme. Filologen Arni Magnusson havde hentet dem til Danmark i begyndelsen af det 18. årh. Håndskriftsagens Saga - i politisk belysning på 408 sider vil koste 300 kr.

Thomsen på film
*Tv-kommentatoren og filminstruktøren Jørgen Leth har lavet en portrætfilm med titlen Jeg er levende - Søren Ulrik Thomsen, digter. Filmen ventes at få premiere i august.

Svenske bøgers historie
*Det store, svenske forlag, Bonniers, har blandt sine efterårsnyheder en ny litteraturhistorie, redigeret af Lars Lönnroth, Sven Delblanc, Sverker Göransson og Hans-Erik Johannesson. Från runor til romantik hedder første bind, der dækker årene 800-1830. Gennembrottstiden er årene 1830-1920, og Från modernism till massmedial marknad dækker udviklingen 1920-1995. Cirka-priserne lyder på 392 svenske kroner pr. bind. En anden af forlagets nyheder er en oversættelse af Tor Nørretranders' Mærk verden.

Til Japan med Haiku
*Det lille danske teater, Teatro Rio Rose, er inviteret til at gæstespille i Japan med forestillingen Haiku, en næsten ordløs dramatisering af haiku-digte, grenren, som digteren Hans-Jørgen Nielsen introducerede til et dansk publikum i 60'erne. Borgmesteren i Kijo Picture-book Village, der selv er billedkunstner, så forestillingen i Roskilde i 1998, blev begejstret og formidlede gæstespillet.

Gratis kunst
*Mange kunstnere i dag arbejder med multiples - masseproduceret gratiskunst, som bl.a. deles ud på udstillinger. De interesserer sig også for markedsøkonomi. Kunstmagasinet 1% beskriver fænomenet historisk og aktuelt i sit juli-nummer. Billedet viser Michael Brammers gratis varepose, som uddeltes på udstillingen Mr. Who i Galleri Christian Dam.

Kulturby Weimar
*Telefon til Weimar:
Oplysninger om kulturåret og billetbestilling: 0049 3643 240 024
eller e-mail: ticketservice@weimar1999.de

Weimar på nettet:
www.weimar1999.de

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her