Læsetid: 4 min.

Kubricks svanesang

10. juli 1999

Før den amerikanske premiere har to anmeldere løftet sløret for det hemmeligholdte indhold i Stanley Kubricks sidste film 'Eyes Wide Shot'

Film
Det nyeste kapitel i den fortsatte Stjernekrigs-saga har været årets mest omtalte og længst ventede filmbegivenhed. Men nu er det en anden og utvivlsomt mere spændende film, der stjæler billedet.
Eyes Wide Shut, Stanley Kubricks svanesang og den nylig afdøde instruktørs første film i 12 år, har amerikansk premiere 16. juli, men internettets jungletrommer har (naturligvis) været i gang, siden projektet blev annonceret i 1995.
En uge inden premieren kæmper filmkritikere i USA og England om at være først med en anmeldelse. Lidt et problem, da den amerikanske presse først får lov til at se filmen i den kommende weekend. To anmeldere har haft et forspring, hvilket giver os en god anledning til at kigge nærmere på det hemmelighedsindhyllede projekt, det tog den tilbagetrukne, perfektionistiske instruktør mere end to år at færdiggøre.

Rygtesmedien
Mange rygter har verseret - ikke mindst fordi Kubrick længe havde arbejdet på et andet projekt, AI, om kunstig intelligens - og rygterne blev ikke mindre, da Warner Bros. offentliggjorde, at ægteparret Tom Cruise og Nicole Kidman skulle spille hovedrollerne i "en historie om seksuel jalousi og besættelse."
Rygterne - Cruise/Kidman optræder nøgne, de 'gør det med hinanden', og Cruise bærer kjole i en scene - springer jeg let henover og vil i stedet holde mig til, hvad jeg har læst i de to publicerede anmeldelser og har set i den korte og ikke særligt afslørende trailer på nettet.
Eyes Wide Shut, som Kubrick skrev i samarbejde med manuskriptforfatteren Frederic Raphael (Oscar-vinder i 1965 for Darling), er baseret på den godt 150 år gamle Traumnovelle af Arthur Schnitzler.
Ifølge Richard Schickel fra Time Magazines leverer Kubrick og Raphael en meget loyal version, dog er tids-og miljøskildring flyttet fra 1800-tallets Wien til nutidens New York i en historie om seksualitet, ustabile psyker og livets mørke og farlige sider.

Den farlige sex
Cruise og Kidman spiller et ægtepar, han læge, hun hjemmegående, som begge drømmer erotiske drømme, der måske alligevel ikke kun er drømme, og siden involverer de sig i bizarre seksuelle udskejelser og forsøg på ægteskabeligt bedrag. En, mener Schickel, meget explicit film for Kubrick, der nok har bevæget sig på kanten af den forbudte seksualitet, men aldrig tidligere er trådt den så nær.
Schickel afholder sig fra direkte at anmelde filmen, men bruger megen tid og plads på at mane rygter i jorden og på at sammenligne bog og film, hvilket selvfølgelig resulterer i flere vurderinger af projektets vellykkethed. Han, der er imponeret over Kubricks visuelle sans, ikke mindst hans smukt koreograferede tracking shots, har også talt med Kubricks enke og en af hans døtre, og de er enige om, at Eyes Wide Shut er en af instruktørens mest personlige og omtaler den som "Kubricks tankevækkende, sidste mesterværk." Ikke meget at tage fejl af dér.

Nekrofili
Det er der heller ikke i London Evening Standards Alexander Walkers anmeldelse af filmen, der som den første blev trykt i avisen 22. juni. Walker, der var Kubricks ven i ca. 40 år, blev af familien inviteret til en screening af
Eyes Wide Shut, endog før bosserne hos Warner havde set den, og hans anmeldelse vakte derfor berettiget opsigt.
Ikke mindst hos Warner, der straks udsendte en pressemeddelse om, at Walker havde forbrudt sig mod den gæstfrihed, Kubrick-familien havde vist ham, da de under private forhold viste ham filmen.
Walker parerede med en kommentar om, at han i hvert fald ikke havde lavet nogen aftale med Kubricks efterladte om ikke at anmelde filmen.
Måske den stærke reaktion fra producenten primært handler om, at Walker i sin anmeldelse afslører, at Tom Cruises karakter på et tidspunkt i filmen "oplever den forbudte nydelse ved nekrofili." En afsløring, Warner ifølge deres danske afdeling afviser som værende usand.
Det svært at vurdere om hele affæren er affødt af, at Walker husker forkert, eller om det skyldes Warners frygt for med så tabubelagt et emne at skræmme Cruises og Kidmans mange fans væk.

Filmisk diplomati
Walkers anmeldelse er - ikke overraskende - meget positiv, hvilket hænger sammen med, at han er Kubricks officielle biograf - en ny bog udkommer til efteråret - og altså ven af familien.
Først og fremmest er Walker imponeret over, at Kubrick har brugt ægteparet Cruise og Kidman i hovedrollerne. "Et mesterstykke udi filmisk diplomati," kalder han valget, idet filmens intime scener således hverken bliver akavede eller forekommer uægte.
Desuden, fastslår Walker, er de to skuespillere bedre end nogensinde: "For første gang synes de at spille uden at søge beskyttelse i det sikkerhedsnet, som deres stjernestatus har givet dem."
Og, slutter han efter detaljeret at have gennemgået handlingen, analyseret tematikken (det farligt seksuelle igen) og rost scenografien, Eyes Wide Shut "er lavet med mesterlig kontrol og på samme tid en menneskelighed, som denne instruktørs kritikere har holdt på, at han ikke besad."
Således godt gearet op til premieren, kan vi afvente den danske premiere i august i forvisning om, at Kubrick har efterladt os endnu en film, som markant skiller sig ud fra mængden.

*Traileren er på adressen www.eyeswideshut.com, filmens hjemmeside, der også rummer henvisning til Kubricks enke, Christianes, personlige hjemmeside dedikeret til sin mand. På adressen www.corona.bc.ca kan man finde nogle af de mange rygter og følge filmens udvikling på nettet

*Traumnovelle er just udkommet på dansk fra Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her