UDSTILLINGER
*Papir på en øde ø er en udstilling med nordiske kunstnere: Gjertrud Hals og Jane Balsgaard fra Danmark, Gabriella Gøransson fra Sverige og Hilde Hauan Johnsen fra Norge. De udstiller installationer, skulpturer, aftryk og strukturer. Grundmaterialet er fibre fra klude og planter. Her ses et papirværk af Jane Balsgaard, der leder tanken hen på et sejlskib, strandet på en øde ø.
Middelgrundsfortet/Ammunitionsgangen. M/S Langø sejler dagligt mellem Fortet og Nyhavn 71. Afg. fra Nyhavn kl. 11.00, 12.30 oog 14. Til 15. aug.
*Sommerens Mørke og Lyse Nætter Olafur Eliassson (DK/
Island), Marja Kanervo, Tommi Grönlund, Petteri Nisunen (alle tre fra SF) og Christian Partos (S) udstiller lysinstallationer. Hele kunstbygningen mørklægges, lys bevæger sig langs vægge, under loft, solarier afgiver lys. Den elektroniske verden har taget over.
Arhus Kunstforening, J.M. Mørksg. 13, Århus. Åbner i mor. 17-19. Ti.-sø. 10-17. Til 22. aug.
*J.F. Willumsens Museum har åbent for publikum. Det er et af Danmarks mest interessante enkeltmandsmuseer. Man har netop tekstet samlingerne, så de besøgende kan få svar på deres spørgsmål. Der er opgaver til både børn og voksne.
Jenriksvej 4, Frederikssund. Dgl. 10-16.
*Ane Vester udstiller i:
Albertslund Rådhus. Dgl. 9-22. Til 22. aug.
*Vrå-udstillingen åbner på søndag 15-17 for 57. gang. Der deltager 31 kunstnere, heriblandt seks gæster: maleren Anders Kirkegaard, billedhuggeren Claus Ørntoft, grafikeren Peter Tang, guldsmeden Hanne Behrens samt arkitekterne Cort Ross Dinesen og Gehrdt Bornebusch.
Kunstbygningen i Vrå, Højskolevej 7. Dagl. 10-17.
*Marc Chagall Museet for religøs i Kunst i Lemvig viser en udstilling med bibelske billeder af Chagall. Udstillingen er udlånt af Chagall-Museet i Nice og Musée National d'Art Moderne, Centre Pompidou.
Bodel Kaalund Samlingerne, Strandvejen 13, Lemvig. Ti.-sø. 10-17. Til 15. aug.
*Farvens Magt Med udgangspunkt i Henry Heerup, Robert Jacobsen og Kasper Heibergs eksperimenter med bemaling af skulpturen fører de to udstillingsarrangører, Mikkel Bogh og Erland Knudssøn Madsen, publikum gennem danske skulptørers vilde eller stramme eksperimenter med at farvelægge skulpturer.
Charlottenborg. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 29. aug.
*Oluf Høst Museet har for anden gang åbnet porten til dets smukke Høstsamling. Dette års udstilling 'Sjælsfarve' - et udtryk fra Høst selv - viser værker fra museets egen samling samt lån fra private og museer.
Nørresând 10, Gudhjem. Dgl. 11-17. Til 5. sep.
*Værker på papir er en udstilling, der kan ses i det nyåbnede Galleri Bo Bjerggaard. Her deltager Georg Baselitz, Asger Jorn, Jean Fautrier, Jörg Immendorf, Per Kirkeby, Markus Lüpertz, Richard Mortensen, A.R. Penck, Francis Picabia og Sigmar Polke.
Pilestræde 48, 2. sal. Ti.-fr. 12-18. Lø. 11-15. Til 21 aug.
*Janssons Frestelser er en svensk nationalret - en blandet landhandel. Det samme er - omend absolut seværdig - 'John Hunovs fotografiske samling' med revl og krat, såvel velkendte som mindre kendte kunstnernavne, der har fotograferet. Der er blink i øjet, indimellem 'e'-værdi og altid se-værdi, trods en del nitter og en slap ophængning.
Fotografisk Center. Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Til 8. aug.
*CODEX - en "grundlovsudstilling med en række værker, der forholder sig til selvvalgte lovmæssigheder og afgrænsninger," som det hedder i pressematerialet. Kunstnerne er: Torben Christensen, Yoko Ono, Willie Flindt, Skeel & Skriver, Jannick Kirk Sørensen og Ane Vester.
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 15. aug.
*INSIDE Out er en international gruppeudstilling, der finder sted i Overgaden og ude omkring i København. På Kgs. Nytorv har Andreas Schlaegel eksempelvis opstillet et rundt bordtennisbord i beton. 'Ping Pong for Everybody'. Jakob Jakobsen har foretaget en betonudhældning på Overgadens gulv, kunstnergruppen N55 opsamler solenergi fra taget, mens Jens Haaning har udskiftet lysstofrørene m.m.
Oveng. neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17. Til 29. aug.
KLASSISK
*Karkoff Århus Sommerfestival 1999 er i fuld gang. I dag spiller Duo Kapow musik af Piazzolla, Karkoff, Eyser og Simon Steen-Andersen. Bag navnet Duo Kapow gemmer sig saxofonisten Claus Olesen og slagtøjsspilleren Henrik Larsen. Hør de unge musikere fortolke vor tids musik.
I aften kl. 19.30 i Ellevang Kirke, Jellebakken 42 i Århus
*Piazzolla Copenhagen Guitar Festival '99 begynder snart. Det ambitiøse program lover godt for alle guitar-entusiaster. Rundetårn danner rammen om 14 koncerter. Tvillingerne Peter og Zoltan Katona lægger ud med guitarspil af komponisterne
Mertz, Händel, Rodrigo, Bartók og Piazzolla.
Sø. kl. 20.30 i Rundetårn
*Górecki På Thorvaldsens Museum kan De opleve tre koncerter med oplæsning i august: 1., 8. og 15. august gennemføres arrangementer i museets indre gård. Ved første arrangement opføres Nerudas Den Store Sang og den polske komponist Góreckis Lerchenmusik. Medvirkende: Karen Lise Mynster og LINensemble.
Sø. kl. 20 i Thorvaldsens Museums indre gård
*Bach Der er koncerter på Valdemars Slot på Tåsinge. Ved næste koncert spiller Joachim Dam Thomsen (obo), Bjørn Carl Nielsen (obo), Henrik Dam Thomsen (cello) og Henrik Metz (cembalo). På programmet står musik af Händel, Bach, Loeillet, Roman, Britten og Telemann. Efter koncerterne indbydes til vinsmagning i slottets vinhus.
Sø. kl. 18 på Valdemars Slot. Yderligere informationer på tlf. 48488043
*Corelli Der er sommerkoncerter i Kastelskirken. Ved næste koncert gæster Stockholm Barock kirken. Musikerne - Susanna Laurin, Britta Gemmeker, Anders Modigh og Beate Röllecke spiller barokmusik fra Frankrig og Italien af bl.a. Couperin, Marais, Royer, Corelli og Sammartini.
Sø. kl. 15.30 i Kastelskirken
*Nielsen Odense Symfoniorkester har i flere år haft succes med 'Grøntsagskoncerter', som er gratiskoncerter af en times varighed. Ved næste koncert spilles nordisk musik af Carl Nielsen, Grieg, Järnefelt, Sæverud, Berwald, Sibelius og Alfvén.
On. kl. 11.30 i Carl Nielsen Salen, Odense Koncerthus
*Mozart Århus Sommeropera har premiere på Mozarts opera Figaros Bryllup. Den lanceres af århusianerne som en sengekantsopera. Kasper Holten har iscenesat, Randers Byorkester og solister dirigerres af David Riddell.
On. kl. 20 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Århus
JAZZ
*Olivier Antunes den 26-årige pianist er formentlig årets mest omtalte ny danske jazznavn. Han er født i Paris (faderen portugisisk, deraf navnet), men har tilbragt hele sit liv i Danmark og er opvokset på Als. Han er den næste i rækken af hjemlige jazzpianister, der præsenteres i det københavnske jazzhus' efterfestival-program, og han høres i trio med Lennart Ginman (bas) og Ole Streenberg (trommer).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30 samt fr. og lø. kl. 21.30
ROCK
*Backstreet Boys tog hurtigt over og blev Amerikas førende teenage-band, efter New Kids On The Block gik i opløsning. Ethvert ungpigehjerte banker i takt til de fem unge fotogene herrers bløde popmelodier, indtil næste års teenagere står klar.
Club Danmark Hallen, København, to. kl. 20
*Langelandsfestivalen er de senere år gået hen og blevet en lille succes i det sy'fynske. Egnen omkring Rudkøbing lægger plads til et arrangement med familiehyggeligt samvær og musikalsk fravær. Valget står blandt andet mellem slidte bands såsom Showaddywaddy og Saga og letflydende popbands som Infernal, Drömhus og Cartoons.
Rudkøbing, to.-sø.
*Ørestad Festival er derimod et mere vovet eksperiment. Ingen etablerede navne og ingen danske rockgengangere. I modsætning til Roskilde har Ørestad Festival specialiseret sig i at præsentere hårdrock hovedsageligt fra Skandinavien, for eksempel danske Saturnus og svenske Hollow og Memory Garden.
Området mellem Bella Center og Ørestad Station, fr.-sø.
SCENEN
*Julius Cæsar Det mange gange prisbelønnede Societas Raffaello Sanzios seneste Shakespeare-fortolkning Julius Cæsar som retorisk manifest og undersøgelse af stemmens karisma, af verbal kommunikation og kropslighed og med Brutus som centrum for følgespotten.
Kanonhallen 3o. og 31. jul. samt 1. aug.
*Terminus Temaer som undertrykkelse og frigørelse, identitet og historie indlagt i en ramme fra 2. Verdenskrig - som signal fra Klaus Barbies rædselsregime i Marseille, skabt af Christoffer Berdal over Elo Sjøgrens tekst. Marianne Nilsson har scenograferet.
Terminus, fra 2.-14. aug., derefter Århus Musikhus, Vendsyssel og Næstved
*Sommerballet Syvende årgang af Alexander Kølpins nu klassiske sommerballet med solister fra Den Kgl. Ballet, New York City Ballet og Lyon Opera Balletten. Der er Danmarkspremiere på en Twyla Tharp-koreografi og verdenspremiere på koreografier af Gorgio Mancini og Andonis Foniadakis.
Landbohøjskolen, Frederiksberg, 4.- 1. aug.
*Kanonhallen og Dansescenen Sommerscene 99 tager hul på programmet Nordisk Solo med præsentation af op til fem dansere hver aften i et op til tre timer langt nonstop program, bestående af solokoreografier af 12 skandinaviske koreografer.
Fra 4.-9. aug., følges op af et seminar i weekenden 6.-8. aug.
DE MINDST RINGE
*Den dobbelte troløshed Scenografien og kostumerne rammer i enkelhed og raffinement Marivaux's rokokkokomedie med særlig præcision. Og Alexa Thers instruktion afføder med sin ironiske tydelighed, stumfilmsattituder og barokke udråbstegn megen morskab den første times tid - flyt derefter fokus til den skønne sommeraften.
Scen.: Rikke Juellund. Grønnegårdsteatret til 22. aug.
*Maurice Estève Svævende farveflader. Estève har gennem en årrække været genstand for en tysk samlers passion. De 44 malerier fra 1938 til 1985 fra denne samling viser den franske kunstners udvikling fra stilleben til en stadigt stigende abstraktion.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti. 12-20. On, to, og f. 12-16. Ti.-sø. 11-17. Til 26. sep.
*Fransk Art Nouveau keramik i Danmark - fra Kunstindustrimuseets og John Hunovs Samlinger. I anledning af Vejen Kunstmuseums 75 års jubilæum den 1. juli i år vises billedhuggeren og keramikeren Niels Hansen Jacobsens stentøjsarbejder i deres rette perspektiv.
Vejen Kunstmuseum. Til 26. sep.
*AKT 1, Scenekunst og Billedkunst er en anbefalelsesværdig udstilling, der dykker ned i krydsfeltet mellem genrerne scenografi og billedkunst med deltagelser af internationale navne som Hotel Pro Forma, Jan Fabre, Dumb Type, Gerogina Starr og William Kentridge.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Til 15. aug.
*Arken har lånt fra Lilja Samlingen. Det er Rauschenberg, Rosenquist og Lichtenstein, der her brillerer i stor stil.
Husk badetøjet!
Arken, Ishøj. Ti.-sø 10-17. Til 19. sep.