Læsetid: 1 min.

Kun Tvind-skoler afskæres fra tilskud

14. juli 1999

Ministeriet sikrede sig i forbindelse med Tvindloven, at Tvindskolerne var de eneste, der opererede med en koncernlignende struktur

De andre friskole-samfund i Danmark skal ikke frygte, at de mister deres tilskud efter, at Undervisningsministeriet har givet elleve Tvindskoler afslag på statsstøtte.
I arbejdet med særloven om Tvindskolerne undersøgte Undervisningsministeriet konstruktionen på en lang række andre frie skoler, bl.a. Rudolf Steinerskoler, de katolske skoler, de kristne frie grundskoler og frie skoler, der underviser efter Scientologys grundlægger, L. Ron Hubbards, studieteknik.
Ministeriet ønskede at afklare, om der blot blev set spøgelser i forhold til Tvind, og om det faktisk var praksis blandt de frie skoler at indrette sig i ledelsesmæssige og økonomiske netværk, sådan som Rigsrevisionen tidligere havde konstateret var tilfældet på Tvind-skolerne.
I et internt notat fra Undervisningsministeriet til statsrevisorerne konstaterer ministeren i den forbindelse, at undersøgelsen "ikke gav ministeriet grund til at antage, at der eksisterede, eller havde eksisteret et økonomisk eller juridisk afhængighedsforhold skolerne imellem eller til bagvedliggende fonde og selskaber."

Ideer er okay
Undersøgelsen blev ligeledes brugt til at svare på en forespørgsel fra Folketingets Uddannelsesudvalg. Udvalget ønskede at få belyst, om de præciseringer af lovene om de frie skoler - den såkaldte friskolelov og højskoleloven - som blev foretaget i forbindelse med Tvind-særloven, ville påvirke andre frie skoler, oplyser ministeriet.
Undervisningsminister Margrethe Vestager mener ikke, det er tilfældet.
"Vi har ikke haft nogen sager om, at andre skoler, der er i et idémæssigt fællesskab, har været udsat for udefra kommende styring," siger undervisningsminister Margrethe Vestager til Information.
"Men det er jo også centralt, at det skal være muligt at have et idémæssigt fællesskab. De Grundtvig-Koldske skoler trak jo også på det samme idémæssige grundlag. Og det er min umiddelbare vurdering, at vi ikke vil få samme type sager i forhold til de andre skoler," siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu