Læsetid: 2 min.

Lettere ind via kvote to

28. juli 1999

Flere får i dag grønt lys til studiestart, færre bliver afvist, og kvote to-hysteriet har måske været ubegrundet

Trods regeringens stærkt kritiserede flytning af studiepladser fra kvote to til ét, er det ikke blevet sværere at komme ind i uddannelsessystemet gennem kvote to.
Snarere tværtimod, mener studiechef for Københavns Universitet, Jakob Lange:
"Vi er i den heldige situation, at færre har søgt ind gennem kvote to, og flere har søgt gennem kvote et."
At det derfor er blevet lettere at komme ind gennem kvote to, er ifølge Jakob Lange budskabet fra studiecheferne på en lang række af de uddannelsesinstitutioner, der i dag siger ja til næsten 46.000 nye studerende.
Mads Engholm fra Danske Studerendes Fællesråd jubler ikke over et faldende ansøgertal i kvote to, hvor højskoleophold, rejser og lignende giver ekstra point til en skrantende studentereksamen.
"Spørgsmålet er, om det er et tegn på, at folk er blevet mere realistiske og fornuftige og har ændret deres ønsker andre steder hen, eller om de har opgivet og regner det for usandsynligt, at de kan slippe ind. Hvis det er det sidste, så har vi altså sat en dynamik i gang, som ingen kan tillade sig at være stolt over."
Der er i alt optaget 781 flere end sidste år, og selv om det altså ikke er lykkedes institutionerne at oprette de 3.100 ekstra pladser, som regeringen havde udlovet, ser studiechef Jakob Lange meget positivt på dette års optag.
Især fordi 84 procent af ansøgerne er kommet ind på deres første prioritet. Og 13.000 afvisninger er 1.000 færre end sidste år.
Det øgede optag er bl.a. fordelt på ingeniør- og sygeplejerskeuddannelserne. Også socialrådgiver- uddannelsen og de humanistiske universitetsuddannelser har øget optaget.
"Hvis man kunne være sikker på, at kvaliteten af de nye pladser var i orden, ville man kalde det jævn fremgang over hele linjen, men når det finansielle grundlag ikke hænger sammen, så bliver der bare flere mennesker mast ind på forringede betingelser," siger Mads Engholm.
Han henviser til sidste finanslovs besparelser på den pose penge, der følger hver enkelt studerende og beskæringen af forskningsbevillinger, der medfører flere rene undervisningsstillinger og øger afstanden mellem studerende og forskere.
"Jeg er sikker på, at ingen har strukket sig længere end forsvarligt er. Det er derfor, der ikke er 3.100 ekstra pladser," siger Jakob Lange.
Optaget til de videregående uddannelser er øget med godt 5.000 siden 1995, og er i år højere end nogensinde.
Af de 13.000 afviste, er 2.000 ikke kvalificerede. Resten opfordres af undervisningsminister Margrethe Vestager (R) til at revurdere deres ønsker i forhold til de resterende ledige pladser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu