Læsetid: 2 min.

Litterært

20. juli 1999

TIDSSKRIFTER
Det nye nummer af Kritik er et temanummer om forholdet mellem matematik og litteratur, men selvom man måske ikke lige har hang til det matematiske, er der alligevel som sædvanlig masser af godt stof. Carsten Sestoft fortsætter sit omhyggelige og præcise begrebsmæssige afklaringsarbejde fra no. 136. Begrebet det postmoderne, bliver underkastet en nærmere undersøgelse i en artikel, der nærmest bugner af referencer og informationer.
Der er også et par kritiske diskussionbidrag denne gang. Således har Lars Bukdal et svar på den kritik af hans kritikervirksomhed, som stod i forrrige nummer. Men der er nu ikke megen afklaring i svaret. Svagheden ved de poetiske fjendebilleder han med stor omhu har skrevet sig op mod gennem længere tid er, at de normativt udstikker regler for, hvad der er god lyrik. Det normative er problemet. Hvorefter han afslutter med at udstikke normen for, hvordan de skal skrive. De skal bare komme i gang med humoreskerne, så er det i orden. Det er svært med den der normativitet.

*Kritik 139. Gyldendal 80 s., 100 kr i løssalg

Den Blå Port er efter endnu en rokade i redaktionen tilbage med et højlitterært nummer. Man har tilsyneladende nu helt overvundet de ikke alt for vellykkede teoretisk akademiske bidrag, som i en periode satte sit præg på tidsskriftet. Denne gang er det den store avantgardelitteratur, der er i højsædet. Hovednummeret er et langt essay af A.S.Byatt, der trækker store linjer fra antikken op gennem den klassiske litteratur og billedkunst. Der bringes uddrag af Gertrude Steins digtsamling Tender Buttons fra 1912 i Peter Laugesens oversættelse og med en oplysende introduktion af Tania Ørum.
Robert Walser: Heblings Historie om den eksistentielle nulpunktsøgning bringes med en introduktion af Poul Vad. Der er digte af Karen Marie Edelfeldt og en snedig replik fra Simon Grotrian. Et raketsvar afsendt i forbindelse en tekstanalyse i no. 44. Det er denne vekslen mellem de analytiske bidrag og præsentationen ny og klassisk litteratur, der er portens styrke.

*Den Blå Port 47. 80 s., 80 kr. Rhodos

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her