Læsetid: 3 min.

Lyset i Norden

3. juli 1999

Flere helte - både reelle og drømte udspringer af Gudbrandsdalen

Kalender
GUDBRANDSDALEN er mere end 200 kilometer lang. Bjørnstjerne Bjørnson, der havde sit Aulestad lidt til siden i Østre Gausdal, kaldte den "lang som en fædrelandssang - med lidt for mange vers." Og en egen monotoni har den i al skønhed ligesom selve Norge, synes det, jo længere man kommer nordpå. Det bliver ved.
Dalen stemmer til ydmyghed, fjeldene ligger dér på begge sider og vogter hemmeligheden om verden bagved, men kalder på længselen. Nu hvor man rastløs sætter bilen i gear og kommer videre, er det ikke noget at tale om. I mindre mobile tider har fantasien kæmpet med resignationen. Vi véd fra norske fortællinger og romaner, hvor traditionerne bandt og vendte sindet mod inderlighed eller mod protest. Bjørnson selv blev en stor rejsende, men skrev om drøm og ventetider:

den, som véd, at han ikke når,
kjender sig mindre år for år

Det er sangen fra fortællingen Arne (1858), Undrer mig på hvad jeg får at se, hvor nogle andre linjer lyder med billeder af den knugende tranghed:

skal denne mur mine tanker slå,
sådan med sne-is og rædsel stå
stængende dér til det siste, - blive min dødningekiste?

Og så er det, det hedder: "Ud vil jeg! Ud! - Å, så langt, langt, langt/over de høje fjælde."

I FÅVANG nord for Lillehammer, i dalens nedre del, ligger den brunmalede trækirke i vejsiden bag et kampestensgærde, som værner den grønne kirkegård med velordnede gravsten over alle dem, der blev på stedet med udsigten ned mod Lågen-elven. Men i den anden vejside står en stor, kvadratisk sten på en massiv sokkel til minde om John Engh, der fandt løsningen for sit vedkommende, som også blev en verdens anliggende.
Han drog til en anden egn hinsides ækvator, som skrevet står på stenen under et bronzerelief af en mand med strenge træk over det bølgende fuldskæg:
"John Engh er den første norske missionær på Madagaskar. Han tok opp arbeidet i Betafo i 1867."
Hvad drev den 34-årige John Engh fra flækken Fåvang just til Madagaskar, til en dal i bjerglandet midt på den store ø? Han efterkom missionsbefalingen og drog fra dødningekisten til de intetanende madagassere for at forkynde de levendes land, som han havde lært at påskønne. Således taler stenen mellem de grønne lier:
"Da missionspræst John Engh kom til Betafo var der ingen kristen. Da han sagde farvel til Madagaskar i 1899 hadde kristendommen slått sterk rot i Betafodalen. SOLI DEO GLORIA."
John Engh vendte hjem efter fuldendte gerning for at dø i sit Fåvang. Det skete året efter.

FLERE SÅDANNE helteskikkelser har deres udspring i Gudbrandsdalen, reelle og drømte. En stærkere markedsføring er blevet Peer Gynt til del, en fiktiv skikkelse, som Henrik Ibsen med sit drama sendte ud i verden til det evige litterære liv. Man kan således følge Peer Gynt-stien og besøge Peer Gynt-museet, og drager man videre, kommer man endda til Dovregubbens Hal på høj-sletten, hvor man ligeledes han købe grimme souvenirs og drikke kaffe og lettøl og få at vide, at skikkelsen er bygget over en bestemt bonderøv eller fjeldskytte, som dog er hentet ud af Asbjørnsens skrøner i dalens skød.
Peer Gynts drømme og fantasterier om en større verden bag fjeldene var af den udskejende art om egen storhed. Også han nåede til Afrika, men var især optaget af ørkenluderen Anitra og havnede en tid i dårekisten i Alexandria. Han måtte hjem for at blive frelst fra omstøbningen i knappestøberens ske ved den trofast ventende Solvejg. Og det i Gudbrandsdalen, hvor selve ordet fører tanken opad.

Livet har du gjort mig til en dejlig sang.
Velsignet være du, at du kom engang!
Velsignet, velsignet vort pinsemorgen-møde!

siger hun minsandten til slubberten.
Gudbrandsdalen er god og rig nok at vende tilbage til, men også egnet til at forlade. Vejen knækker med retning nordpå ved Dombås.
Det er som at køre mod lyset, der slet ikke vil lægge sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her