Læsetid: 3 min.

Mens vi venter på Nielsen

24. juli 1999

Promotor Peter Olufsens nye mand i ringen varmer op før kampen mod generalmusikdirektør Schønwandt

Nye cd'er
Mens vi venter på de første skiver i Peter Olufsens svar på dacapos projekterede serie med Carl Nielsens symfonier, er det interessant at lægge øre til de nyeste udgivelser i Classicos internationalt rettede The British Symphonic Collection. Dirigenten her er nemlig den samme, som skal konkurrere med generalmusikdirektør Schønwandt om, hvem der spiller bedst Nielsen efter den nye, reviderede Carl Nielsen Udgave.
Classicos mand i ringen, der træder op mod sværvægteren Michael Schønwandt, er englænder og hedder Douglas Bostock. Han er ung og indspiller i denne sammenhæng med München Symfonikerne - ikke at forveksle med Celibidaches München Filharmonikere.
Classico-cd'erne med britisk musik er smukke og musikken ny for danske lyttere. Faktisk har ingen i verden kunnet høre Gustav Holsts ungdommelige Cotswolds Symphony på cd før. Dens elegiske langsomme sats in memoriam kunsthåndværkeren og socialisten William Morris plejer at blive koblet med den her ligeledes indspillede Walt Whitman Overture som to orkesterportrætter. Nu kan man forlyste sig med hele symfonien samlet, og det er ikke så ringe endda, heterogeniteten og den korte førstesats til trods. Musikerne fra München med Bostock i spidsen træder sindigt, men sommerligt ud ad støvede, solbeskinnede landeveje, mens Holst blander Brahms med Wagner det bedste, han har lært. Der er nok at lave for messingkorpset og instrumentationen er ikke kedelig.

En bedrift
Bostock dirigerer også Arthur Butterworths første symfoni, som smager af Bartók, selvom den ekspliciterede inspirationskilde er nordisk Sibelius og barsk skotsk højland. Jeg skal høre mere af både den og Ruth Gipps anden symfoni, som den er koblet med.
Desuden er Bostock på banen med så forskellige og relativt ukendte sager som tysk-romantiske orgelkoncerter af Josef Rheinberger, italienske messer af Bellini og Giuseppe Geremia. Og så Faurés franske Requiem i en trist kirkeudgave med bøhmiske kammermusikere, forkølet drengekor og fjernt harmonium. Den springer vi over - trods de originale, friske tempi og på trods af, at den er endnu en af de World Premieres, som Classico meget gerne fører i felten.
Og hvad byder promotor Peter Olufsen ellers på? Tjaa, vil man trave videre ud ad de engelske country roads, kan man slå pjalterne sammen med J.R.R. Tolkien og hans Ringenes Herre, hvorfra en håndfuld sange er sat i musik af d'herrer Caspar Reiff og Peter Hall, professionelt udført af The Tolkien Ensemble, såmænd. Det er stemningsfuldt, ikke uden indflydelse fra den folkelige engelske tone, der også fik betydning for Holst og i det hele taget i pagt med Tolkiens epos.
Lidt i samme boldgade hører en stilren Hildegard-cd hjemme, professionelt grebet an af ensemblet ALBA med blandt andre harpenisten Helen Davies. Cd'en er overlagt middelalderlig kirkeakustik i studiet af Aage Tanggaard.
Sidst, men ikke mindst skal et stykke dansk tangenthistorie fremhæves. Det er en bedrift - på linje med dacapos udgivelse af Herman D. Koppels sene Nielsen-indspilninger - at Classico har fået lagt Schönbergs, Bergs og Weberns samlede klaverværker ned på en dobbelt-cd i 1997-indspilninger af Elisabeth Klein.
Klein har et mere end almindeligt intimt forhold til den modernistiske musik med de herligt tørre titler som 3 Klavierstücke, 6 kleine Klavierstücke - eller blot Klavierstück.
Bartók-eleven Klein, der nærmer sig de 90, har levet et langt liv med moderne klavermusik. Nu får både vi og vore børn og børnebørn lov at beholde hendes fortolkninger af 'Den anden wienerskole' på cd. Klein, der efter sigende var overrasket over at blive bedt om at indspille 'så gammeldags musik', har selv skrevet værknoterne.

*Holst: Cotswolds Symphony, Walt Whitman Overture, A Hampshire Suite, The Perfect Fool Ballet Music. Münchner Symphoniker dir. af Douglas Bostock. CLASSCD 284
*Butterworth: Symfoni nr. 1, Gipps: Symfoni nr. 2. Münchner Symphoniker dir. af Bostock. CLASSCD 274
*Fauré: Requiem, Pélleas et Mélisande, Three Melodies, Pavane. Ulrik Spang-Hanssen (harmonium), Chamber Philharmonic of Bohemia, Pueri Gaudentes dir. af Bostock, CLASSCD 241
*Reiff & Hall: Selected Songs from The Lord of the Rings. The Tolkien Ensemble, CLASSCD 175
*Hildegard von Bingen: O viriditas m.m. ALBA, CLASSCD 198
*Schönberg, Webern, Berg: Samlede klaverværker. Elisabeth Klein (klaver), CLASSCD 180-81

Information bragte torsdag 22. juli et interview med manden bag pladeforlaget Classico, Peter Olufsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her