Læsetid: 6 min.

NYHEDSOVERBLIK

27. juli 1999

Præsidenten vandt valget
*"Venezuela er genfødt," sagde præsident Hugo Chavez efter weekendens valg. Han og hans tilhængere vandt 123 ud af de 131 pladser i den forfatningsforsamling, der skal revidere Venezuelas forfatning. Ifølge præsidenten var valgdeltagelsen ca. 50 procent. Han tilføjede, at den ny forsamling straks trækker i arbejdstøjet og inden for et halvt år skal en ny forfatning sendes til folkeafstemning.

Iranske oppositionspolitikere fængslet
*Fire fremtrædende oppositionspolitikere er blevet anholdt i Iran sammen med adskillige studenter i forbindelse med de seneste uroligheder i hovedstaden Teheran, oplyste myndighederne mandag.
Fængslingen kommer samtidig med, at chefredaktøren for den reformvenlige avis Salam søndag aften blev fundet skyldig ved en islamisk domstol for at have "trykt statslige dokumenter, der er hemmelige".
Chefredaktør Mohammad Mousavi-Khoeiniha blev dømt for at have offentliggjort klassificerede dokumenter, men de iranske myndigheder har endnu ikke offentliggjort straffen.
Derudover blev han dømt for "at have bagtalt lokale myndigheder" og for at have skrevet, at der "var forbindelser mellem iranske parlamentsmedlemmer og en hemmelig agent", som beskyldes for at stå bag massedrabene sidste år på en række systemkritikere. Den religiøse domstol står uden for det egentlige domstolsapparat, men har stor indflydelse blandt de fundamentalistiske dele af Iran.
De fire fængslede tilhører det lille oppositionsparti, Det Iranske Folkeparti (IPP). IPP, som er et sekulært og nationalistisk parti, der lige netop bliver tålt i det iranske præstestyre, blev dannet i 1960'erne af Dariush Foruhar, som blev myrdet sidste år sammen med sin hustru.

Danske læger får for lidt
*Danske speciallæger siger i sigende antal nej til at undersøge sociale klienter for kommunerne - det kan ikke betale sig, mener lægerne. Derfor er mange kommuner tvunget til at sende klienterne til privathospitaler i udlandet, når der skal udarbejdes speciallægeerklæringer i forbindelse med pensions- og sygedagpengesager.

WTO godkender bøf-sanktioner
*Verdenshandelsorganisationen WTO autoriserede mandag formelt handelssanktionerne mod EU, som USA og Canada har iværksat på grund af striden om hormon-behandlet oksekød.
WTO siger, at EU's fødevareeksport til en samlet værdi af 124,3 mio. dollar (godt 860 mio. kroner) vil blive ramt af beslutningen. I næste uge fremlægger Canada en liste over de produkter, der vil blive pålagt en 100 procents straftold. Striden skyldes, at EU nægter at importere hormonbehandlet kød fra USA og Canada.

Arbejdsminister skal i samråd
*SF har kaldt arbejdsminister Ove Hygum i samråd i Folketingets finansudvalg for at få sat fart i jobrotation på arbejdsmarkedet i forbindelse med efteruddannelse.
På baggrund af tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen har LO udtrykt bekymring over, at kun én arbejdsløs får job for hver otte beskæftigede, som går på efteruddannelse.

Habibie udskyder valgresultat
*Indonesiens præsident B.J. Habibie udskød mandag offentliggørelsen af resultatet fra valget i begyndelsen af juni med yderligere en uge. Det skete, efter at landets valgkommssion tidligere på dagen havde afvist at godkende resultatet af valget - og den meget langsommelige optælling. Kommissionen er sammensat af repræsentanter for de 48 partier, der stillede op til valget i juni - og ifølge formanden for kommissionen, Rudini, er det repræsentanter for 27 små partier, der stort set ikke har fået nogen stemmer, der mandag afviste at godkende resultatet.
"Så det er op til befolkningen selv at bedømme, om resultatet er gyldigt eller ej," sagde en synligt vred Rudini.

Metro-firma slæbes i Arbejdsretten
*Dansk El-Forbund har taget skridt til at trække det italienske el-firma Carlo Gavazzi i Arbejdsretten. Det italienske firma står for en del af el-arbejdet på den københavnske mini-metro - ved hjælp af underbetalte portugisiske arbejdere. Trods gentagne henvendelser i løbet af de sidste to måneder har el-firmaet ikke bragt arbejdsforholdene i orden, og nu vil Dansk El-Forbund forsøge sig af rettens vej.
Det ventes, at Arbejdsretten allerede fredag tager stilling til sagen.

Gæmelke efterlyser rådgivning
*Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke mener, at den offentlige fødevarekontrol bruger for mange kræfter på at kontrollere i stedet for at rådgive og dermed forebygge bakterier i fødevarer. "I stedet skal der med udgangspunkt i den offentlig godkendte genkontrol på virksomhederne og i detailleddet være tale om et samspil, hvor de offentlige eksperter samarbejder med virksomhederne med henblik på en optimal fødevaresikkerhed," siger Gæmelke.

Eksil-politiker opfordrer til nyvalg
*Den hviderussiske oppositionsleder Semjon Sjaretskij, som er flygtet til Litauen, opfordrer præsident Aleksandr Lukasjenko til at respektere forfatningen og indlede forhandlinger om nyvalg.
"Vi siger til Lukasjenko: 'Hvis De vil være præsident, så deltag i det valg, jeg som parlamentsformand er nødt til at udskrive'. Men han er bange for, at folket ikke vil støtte ham," siger Sjaretskij i et interview med det førende litauiske dagblad Respublika mandag.
Sjaretskij er formand for det parlament, Lukasjenko opløste efter en kontroversiel folkeafstemning i 1996. Han siger til avisen, at han flygtede, fordi han havde hørt rygter om, at han skulle arresteres.
Samtidig har repræsentanter for den hviderussiske sikkerhedstjeneste, KGB, advaret om, at der vil blive slået hårdt ned på at forsøg på at tage magten med ulovlige midler eller ophidse til vold. Lukasjenkos oprindelige femårige embedsperiode udløb i sidste uge, og oppositionen siger, at Sjaretskij derfor bør betragtes som landets legitime leder.

En anholdt for diskotek-angreb
*Efter godt to timers retsmøde besluttede dommeren i Nykøbing Sjælland mandag at løslade to 16-årige drenge, som politiet sigter for medvirken til weekendens angreb på diskotek Strandlyst i Vig Lyng ved Nykøbing Sjælland. En tredie sigtet, en 21-årig mand, fik sin anholdelse opretholdt i tre døgn.
Politiets anklager havde krævet alle tre varetægtsfængslet.
Ifølge vidner deltog mellem en halv snes og 30 unge i angrebet på diskotek Strandlyst tidligt søndag morgen.

Dollarfald rammer Europa
*De store europæiske aktiemarkeder kom mandag for alvor til at mærke virkningen af den seneste tids fald i dollarkursen.
I London - Europas vigtigste aktiemarked - faldt kurserne med lidt over en halv procent, mens de franske aktier viste en nedgang på lige over én procent. Værst ramt var det tyske aktiemarked i Frankfurt, hvor det såkaldte DAX-indeks sluttede med et kursfald på lige under to procent. Et fald i dollarkursen - og en tilsvarende styrkelse af euroen - betyder, at eksporten fra Europa til USA bliver dyrere og hermed sværere at afsætte.

Kommuner tøver med udlicitering
*Kommuner tøver med at udlicitere på ældreområdet, viser en undersøgelse foretaget af Det Kommunale Kartel og Forbundet af Offentligt Ansatte. Undersøgelsen, der offentliggørers i næste måned, viser, at kun 16 kommuner har udliciteret opgaver indenfor hjemmeplejen.
Langt de fleste af disse kommuner er styret af en borgerlig borgmester. I 12 af de 16 kommuner er borgmesteren enten konservativ eller fra Venstre. Undersøgelsen viser også, at ni ud af ti ældre i de kommuner, hvor der er frit valg mellem kommunal og privat hjemmepleje vælger den kommunale pleje, skriver Aktuelt mandag.

Det skal være slut med lort i parken
*Friluftsrådet iværksætter en kampagne, der skal få hundeejere til at samle deres bedste venners efterladenskaber op.
Baggrunden er, at hundeejere har en tendens til at glemme, at der også er andre end hunde og hundeejere, der nyder en tur i det fri.

Russisk topdirektør myrdet
nEn russisk topdirektør blev mandag brutalt myrdet på åben gade i St. Petersborg, da han kom kørende langs en af de store boulevarder ved floden i en pansret bil.
Ukendte gerningsmænd affyrede en raket mod bilen, der tilhører Pavel Kapisj - direktør for det lokale olieselskab Baltic Financial Industrial Group, der kontrollerer cirka halvdelen af oliemarkedet i St. Petersborg.
Sidste år kulminerede volden, da den liberale politiker Galina Starovoitova blev myrdet i sin trappeopgang kort før kommunalvalget. Det var et mord, der sendte chokbølger igennem St. Petersborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her