Læsetid: 5 min.

NYHEDSOVERBLIK

22. juli 1999

Simonsen afviser kritik af styrelse
*CD og Det Radikale Venstres kritik af Udlændingestyrelsen for at være fremmedfjendsk fik i går indenrigsminister Thorkild Simonsen til at indkalde de to partier til en 'drøftelse.' Det er ikke mindst styrelsens håndtering af sagen om den thailandeske fiskerkone i Thyborøn, der har vakt kritik. Ministeren afviser dog kritikken. "Det er en meget grov anklage mod embedsmænd i staten, som CD og de Radikale er fremkommet med. Derfor vil jeg nu indkalde dem til en drøftelse, hvor jeg vil bede dem om at underbygge deres anklage," sagde Thorkild Simonsen til TV2-Nyhederne.

Massebegravelse i Kosovo
*68 Kosovo-albanere fra nul til 106 år blev i går 'genbegravet'på en kirkegård i den lille landsby Celine i Kosovo efter at være flyttet fra tilfældige 'gravsteder' i byens gader og baggårde - efterladt af serbiske styrker. Ifølge de overlevende landsbybeboere gennemførte serbiske styrker en massakre i byen den 25. marts - på anden dagen for NATO's bombekampagne.
"Vi viste, at serberne ville angribe landsbyen. Det truede de med, hvis NATO begyndte at bombe," fortæller den 28-årige Agim Zeneli til Reuters. Han overlevede kun, fordi han lod som om, han var handicappet.
74 grave var gjort klar i går, mens seks savnede personer fra landsbyen er endnu ikke fundet - istedet blev der lagt blomster i gravene.
"Det ville være nemmere for mig, hvis jeg kunne finde ligene af mine forældre. Jeg ved, at de ikke overlevede. Nu må jeg nøjes med at begrave blomster," siger den 25-årige Hadi Jemini til Reuters.
Mere end 2.000 mennesker fra hele Kosovo deltog i begravelsen. Massegraven i Celine er indtil videre den største, der er fundet.

Tyrkiet hævder ny PKK-fangst
*Tyrkiets ministerpræsident, Bülent Ecevit, oplyste onsdag, at Cevat Soysal, som betegnes som en højtstående person i den kurdiske separatistbevægelse, PKK, er blevet taget til fange og herefter bragt til Tyrkiet fra Europa.
Men ifølge PKK er Soysal ingen fremtrædende person i separatistbevægelsen. PKK meddelte desuden, at han ikke - som oprindeligt oplyst på tyrkisk tv- blev hentet i Tyskland, men i Moldavien.

Minister varsler hård reklamekurs
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen overvejer at stramme reglerne for reklame og sponsorering i radio og fjernsyn - formålet er, at DR og TV2 skal kunne straffes med bøde i lighed med satellit radio-tv- og lokal radio-tv-stationer. Som det er nu, giver reglerne kun mulighed for at stille ledelserne politisk ansvarlig for eventuelle overtrædelser.
Ministerens overvejelser fremgår af et svar til Venstre Jens Rohde. Ministeren siger i sit svar, at diskussionen om dette spørgsmål vil indgå i efterårets forhandlinger om en ny mediepolitisk aftale.

Djindjic kaldt til afhøring
*Den serbiske oppositionsleder Zoran Djindjic skal afhøres på grund af sin påståede udeblivelse for militærtjeneste under Kosovo-krigen, meddelte hans parti onsdag.
I en udtalelse fra Zoran Djindjics Demokratiske Parti hed det, at "angrebene på vores præsident Djindjic er kulmineret med en stævning til hans afhøring, efter en forfalsket proces med hensyn til hans påståede afvisning af en militær indkaldelse."
Zoran Djindjic, der er på rundrejse i Østrig og Tyskland, fortalte over telefonen det britiske nyhedsbureau Reuter, at "det ville være logisk for militærdomstolen at opgive anklagerne, men dette regime har aldrig handlet logisk".
Zoran Djindjic forlod Beograd seks uger efter, at NATO havde indledt sine bombeangreb.
Han modtog aldrig indkaldelsen eller fik den officielt leveret på sin hjemmeadresse eller partiets.

Baskiske politikere løsladt
*22 ledende medlemmer af det baskiske parti, Herri Batasuna (HB), der er den politiske gren af den forbudte separatistbevægelse ETA, blev onsdag morgen løsladt. Løsladelsen fulgte efter at, Spaniens øverste domstol Forfatningsdomstolen omstødte en højestretsdom på syv års fængsel til de 22 baskiske politikere.

JKF Jr.'s lig fundet
*Vraget af John F. Kennedy Jr.'s fly med liget af Kennedy Jr. inden i blev lokaliseret onsdag ca. 12 km ud for øen Martha's Vineyard.
De to andre ofre for flyulykken, hustruen Carolyn Bessette og hendes søster, Lauren, er endnu ikke fundet, og redningsmandskab og den amerikanske kystvagt søgte videre onsdag aften (dansk tid).

Dystre udsigter for verdens ufødte
*Verdensborger nr. seks milliard, der ifølge FN kommer til verden i år, har dystre udsigter. FN's børneorganisation, UNICEF, har beregnet, at barnet har én chance ud af ti for at blive født i relative gode økonomiske kår - mod tre chancher ud af ti for at blive født til ekstrem fattigdom. Hvilket ikke overrasker når man tager i betragtning, at skellet mellem verdens rigeste og fattigste aldrig har været større: Den rigeste femtedel af verdens befolkning tjener 82 gange så meget som den fattigste femtedel.

Sektmedlemmer anholdt i Kina
*Omkring 21.000 medlemmer af den mystiske Falungong-sekt demonstrerede i det sydlige Kina, efter at politiet onsdag havde anholdt 100 af sektens medlemmer i to byer, oplyste en talskvinde fra sekten i Hongkong. "Omkring 100 personer blev anholdt i både Guangzhou og i Shenzhen," oplyste Sophie Xiao efter en landsdækkende razzia mod sektens medlemmer, der blev anholdt, når de var samlede i parker for at udføre deres morgenøvelser.
Første gang sekten fik verdens opmærksomhed var i april i år, da 10.000 medlemmer protesterede mod myndighedernes chikane. Det var den største demonstration i Kina i ti år.

WTO får to formænd
*Repræsentanter fra Verdenshandelsorganisationen, WTO, er tilsyneladende nået til vejs ende i den bitre strid om, hvem der skal bestride formandsposten.
Resultatet er blevet et kompromis, der betyder, at de to kandidater deles om posten.
New Zealands tidligere premierminister, Mike Moore, indtager posten som WTO's generaldirektør den 1. september og tre år frem.
Herefter tager Thailands viceministerpræsident, Supachai Panitchpakdi, over og sidder de sidste tre år frem - til det igen er tid til at finde en ny formand. Kompromiset ventes godkendt på et møde i organisationen i denne uge.

253 oliemeldinger i årets første halvdel
*Der blev i årets første seks måneder modtaget 253 meldinger om olieudslip i danske farvande, oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK). 49 tilfælde er overdraget til Miljøstyrelsen til videre undersøgelser. I 16 tilfælde er der på SOK's anmodning blevet taget en olieprøvehos skibe, der mistænkes for ulovlig olieforurening. 109 af de 253 observationer kan umiddelbart hives ud af statistikken, da der ikke viste sig at være tale om udslip.

Trolle i spidsen for Combus
*Trafikminister Sonja Mikkelsen offentliggjorde i går navnene på de ny medlemmer af bestyrelsen for det kriseramte, statsejede busselskab Combus.
Koncerndirektør Ole Trolle, FLS Industries A/S, bliver formand for Combus' bestyrelse. De tre øvrige nye bestyrelsesmedlemmer er direktør, civ.ing. Jens Stephensen, direktør Per Skov og direktør Preben Schou. Bestyrelsen udpeges officielt på en generalforsamling den 29. juli.

Ved nærmere eftertanke......
*De sørgende efterladte fik forleden et chok, da der undslap den afdøde et nys. Midt under en begravelsesceremoni for en 60-årig begyndte den døde at nyse og vågne op. Manden, som er en velkendt religiøs skikkelse i den irakiske hovedstad Bagdad, var død dagen før midt under middagen. Manden fortalte, at han kan huske, at han døde, og at tre skikkelser var kommet for at hente ham og tage ham med til Paradis. Men de tre var begyndt at diskutere om, hvorvidt de havde fat i den rigtige mand og var nået til den konklussion, at det var bedst, at han vendte tilbage til livet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu