Læsetid: 5 min.

NYHEDSOVERBLIK

20. juli 1999

Serbisk opposition splittet over Milosevic' skæbne
*Serbiens oppositionsleder Zoran Djindjic afviser at støtte en plan, som rivalen Vuk Draskovic har fremlagt for, hvordan der kan sættes en stopper for Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic' regime, rapporterede det montenegrinske dagblad Vijesti mandag.
Djindjic, der er leder af Det Demokratiske Parti (DS), den førende kraft i Alliancen for Forandring, som har lanceret en række protestdemonstrationer mod Milosevic, sagde, at Draskovic' plan ikke er "acceptabel".
"Spørgsmålet er, om man er på regimets side eller på befolkningen side. Hvis man støtter folket, så er det eneste krav, man kan stille nu, at Milosevic må træde tilbage," sagde Djindjic til bladet.
Ved mødet i Draskovics Serbiske Fornyelsesbevægelse (SPO) lørdag i den centrale serbiske by Kragujevac afviste Draskovic Alliancens opfordringer til at gå sammen med den for at få fjernet Milosevic.
I modsætning til Alliancen, som har sat Milosevic' fjernelse fra magten øverst på sit politiske program, insisterer Draskovic på, at første skridt må være dannelsen af to overgangsregeringer i Serbien og i forbundsrepublikken Jugoslavien (Serbien og Montenegro). Djindjic siger på sin side, at "reformer, fornyelse og normaliseringer inden for forbundsrepublikkens grænser, samt en tilbagevenden til verden" først kan ske, når Milosevic er væk.
"Draskovic forsøger at bygge taget, før fundamentet er lagt," sagde Djindjic.

Rapport sår tvivl om gen-planter
*En amerikansk undersøgelse viser, at gensplejsede afgrøder ikke giver et højere udbytte end almindelige planter - tværtimod.
Det drejer sig blandt andet om gensplejsede soyabønner, der kan tåle sprøjtemidlet Roundup fra producenten Monsanta.
Også det amerikanske landbrugsministerium sår tvivl om de gensplejsede planters fordele.

Britisk atomtransport indstillet
*Storbritannien indstillede mandag foreløbigt en plan om at sejle atombrændsel til Japan, efter at miljøaktivister i gummibåde og med en stor oppustelig, hvid elefant havde protesteret mod transporten. Miljøorganisationen Greenpeace siger, at skibets last af plutonium kan bearbejdes og blive til 60 atombomber, hvilket er mere end Indiens samlede atomarsenal.
80 skibsladninger af plutonium er planlagt til at blive fragtet med skib de næste ti år.
Selskabet oplyste, at transporten er risikofri og at den opfylder alle sikkerhedsregler og den amerikansk-japanske atomaftale.

USA på vej med straftold mod EU
*USA skærpede mandag de transatlantiske handelskonflikter ved at annoncere straftold på 100 procent på en stribe europæiske produkter til en samlet værdi af over 800 millioner kroner om året. Det skete som gengæld for, at EU blokerer for import af amerikansk hormonkød.
Den amerikanske handelsrepræsentant på landbrugsområdet, Peter Scher, fastslog, at europæiske produkter som svine- og oksekød, Roquefort-ost, patéer, grøntsager og juice er blandt den række europæiske eksportvarer, der vil løbe frontalt ind i den toldmur, USA vil rejse fra den 29. juli. Straftolden vil også ramme dansk eksport.

JFK jr. savnes fortsat
*De amerikanske redningsmyndigheder fastslog i går, at John F. Kennedy, hans kone og svigerinde, efter al sandsynlighed ikke har overlevet flystyrtet natten til lørdag. Nu vil redningsbestræbelserne koncentrere sig om at finde vraget og undersøge årsagerne til styrtet af det lille en-motorers fly, som blev fløjet af den 38-årige søn af USA's præsident fra 1961 til 1963, John F. Kennedy.

Boligminister
i samråd
nEnhedslistens boligordfører, Keld Albrechtsen, kalder by- og boligminister Jytte Andersen i samråd i Folketingets boligudvalg på grund af den store mangel på ungdomsboliger i uddannelsesbyerne.
Det sker efter, at Det centrale indstillingsudvalg for kollegier i Hovedstadsområdet har givet afslag til cirka 5.000 boligsøgende under uddannelse, og at der i Århus står 4.382 ansøgere på venteliste på Kollegiekontoret. I Ålborg er tallet 1.181.
"Dermed står det klart, at bolignøden blandt unge i år er mindst lige så slem som sidste år på trods af mange løfter fra regeringen om at gøre noget ved problemet," siger Keld Albrechtsen.

Algeriet slår ind på forsoningens vej
*Algeriets præsident, Abdelaziz Bouteflika, overvejer at tillade den forbudte Islamiske Frelserfront (FIS) at danne et nyt parti. Præsidentens overraskende melding kom i avisen The Financial Times mandag. "Når jeg accepterer, at verdslige og selv ateister kan gå ind i politiske partier, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg ikke skulle acceptere det samme for en troende mand på betingelse af, at han overholder forfatningen," sagde Bouteflika.

Kosovo-flygtninge strømmer hjem
*Omkring 685.000 etnisk-albanske flygtninge er nu vendt hjem til Kosovo, mens yderligere omkring 88.000 flygtninge fortsat befinder sig i de omkringliggende lande.
Det oplyste talsmanden for FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Ron Redmond, mandag.
Ifølge UNCHR befinder der sig 31.000 flygtninge i Montenegro, 28.400 i Makedonien, 15.000 i Bosnien og 13.000 i Albanien.
Mellem 2.000 og 3.000 flygtninge vender hjem til Kosovo hver eneste dag.

Flere unge hjemløse i Århus
*Antallet af børn og unge, der bor på gaden i Århus, stiger. På Trappen, der gennem halvandet år har tilbudt hjemløse mellem 14 og 23 år et sted at være, vurderer formand Lilya Cesinska, at der bor mindst 125 unge på gaden.
"Vi kan mærke, at vi får flere og flere unge brugere," siger Lilya Cisinska, der også er socialpædagog og misbrugskonsulent til Morgenavisen Jyllands-Postens Århus-tillæg. Der findes ingen præcise tal for, hvor mange unge hjemløse der findes i Århus, men formand for kommunens udvalg for sociale og beskæftigelsesmæssige anliggender Hüseyin Arac (S) erkender, at problemet er stigende.

Skyderi ved Tjetjeniens grænse
*En russisk soldat blev dræbt og flere såret, da der natten til mandag blev skudt mod russisk militær i grænseområdet mellem Rusland og Tjetjenien. Den russiske enhed, der befandt sig i det sydrussiske Stavropol-område, var blevet beskudt fra tjetjensk område med tunge våben.
Søndag blev to militsfolk og fire unge kvinder dræbt på tjetjensk område i nærheden af landsbyen Galjugajevskaja, og i naborepublikken Dagestan kom det igen til skuddueller mellem tjetjenske "friskarer" og russiske soldater, meddelte Dagestans indenrigsministerium.
I de seneste uger har der været stadigt flere episoder med kampe og skyderier i grænseområdet mellem den lille udbryderrepublik og Rusland.

Brandmænd rykker ud for sent
*Brandmænd er for langsomme til at rykke ud. Det konkluderer Redningsrådet, der har undersøgt 17 brandvæsener - kun fem af disse lever op til kravet om hurtig brandudrykning, syv fik bedømmelsen mindre tilfredsstillende, mens fem klarede udrygningen 'ikke tilfredsstillende.'

Kong Fahd på badeferie
*Kong Fahd af Saudi-Arabien med følge skal denne sommer holde ferie på millionærernes legeplads, Marbella, på Costa del Sol.
Med sig har Kong Fahd 200 ton bagage, der blandt andet omfatter 100 luksusbiler.
Til at fragte bagagen samt følget på 500 personer og kongen selv måtte otte fly deriblandt en Jumbojet på vingerne - historien melder ikke noget om, hvem der pakkede.

Had skal forbydes ved lov
*I den solbeskinnede, californiske by Santa Fe skal det i fremtiden være forbudt ved lov 'at hade', hvis det står til en gruppe af byens borgere. De kærlighedselskende borgere har netop begyndt en underskriftsindsamling, som skal gøre byen til hadefri zone. "Had er som forurening," siger David Minton Silva, en repræsentant fra antihadegruppen. "Vores by er et skønt sted at komme, men efterlad dit had ved bygrænsen og nyd dit ophold."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her