Læsetid: 5 min.

Overblik

24. juli 1999

Ny fødevareskandale i Belgien
*Belgien blev fredag rystet af endnu en fødevareskandale, da der blev konstateret store mængder af PCB (polychlorerede biphenyler) i besætningerne på svinefarme rundt om i landet.
Meget store mængder af stoffet, som er under stærk mistanke for at være kræftfremkaldende, blev fundet på mindst 200 svinefarme, der nu er sat i karantæne.
Koncentrationen var 50 gange over den tilladte grænseværdi. Den belgiske sundhedsminister, Magda Alvoet, sagde fredag formiddag, at situationen er "yderst alvorlig". Det er regeringens undersøgelsesgruppe, der blev nedsat for at efterforske skandalen omkring dioxin i bl.a. kyllingefoder, der har fundet frem til, at nogle fodervirksomheder kan have leveret forgiftet foder også til svinefarme.
Artikel side 5

Rusland og NATO genoptager dialog
*Forholdet mellem NATO og Rusland er tøet betydeligt op efter måneders kold luft på grund af NATO's angreb på Jugoslavien. Efter et møde i går i NATO's hovedkvarter i Bruxelles udsendte parterne en erklæring, hvor der lægges op til yderligere samarbejde.
"NATO og Rusland er besluttet på at gøre deres yderste for at sikre lige sikkerhed for alle Kosovos indbyggere, uden hensyn til deres etniske, politiske og religiøse tilhørsforhold," hed det blandt andet.
"Vi ønsker, at NATO endnu engang skal være vor partner," sagde Sergej Kisljak, Ruslands ambassadør i Belgien og på samme tid leder af den russiske delegation i det fælles Rusland-NATO Råd.

Monsanto trækker ikke gen-ansøgning
*Der er ikke noget i dag, som tyder på, at de tre virksomheder bag en dansk gensplejset foderroe vil trække deres ansøgning om EU-godkendelse tilbage.
Det siger Fredrik Lundén, direktør for den nordiske jordbrugsdivision i den multinationale koncern Monsanto, der fremstiller ukrudtsmidlet Roundup. Monsanto har sammen med Danisco og DLF-Trifolium søgt om at få godkendt roen til markedsføring i hele EU.
"Der er ikke kommet noget som helst nyt frem i de videnskabelige undersøgelser, som miljøministeren også har sagt det. I øvrigt kan vi ikke tage stilling, før vi ved, hvad der sker på EU-miljøministrenes møde i Helsingfors i weekenden," siger Fredrik Lundén.
Artikel side 4

Stillehavslande frygter atomsejlads
*En række Stillehavslande frygter den britiske atom-transport til Japan, som blev sendt afsted i går fra Frankrig. Derfor kræver de 16 medlemslande i Det Sydlige Stillehavs Forum, at Frankrig, Japan og Storbritannien udarbejder en nødplan i det tilfælde, at der sker en ulykke.
Generalsekretær i Det Sydlige Stillehavs Forum, Noel Levi, siger, at landene indtil videre ikke har haft held med at få de tre lande i tale.
Skulle uheldet være ude vil det få enorme konsekvenser for hovednerverne i landenes økonomi: fiskeri og turisme - derfor har landene også stillet krav om økonomisk kompenstation i tilfælde af uheld.
Greenpeace har protesteret mod atomtransporterne og følger dem tæt.

350.000 evakueret i Kina
*Omkring 350.000 mennesker, der lever i nærheden af truede diger langs Yangtze-floden i Kina, er blevet evakueret.
For tredje gang i år er floden gået over sine bredder og truer byen Wuhans fire mio. indbyggere.
Vandstanden har befundet sig over farezonen de sidste 23 dage og den stiger forsat med en cm i timen. Internationale Røde Kors vurderer, at 58,9 mio. mennesker er berørt af oversvømmelserne, der satte ind i maj.

SF lover skjulte flygtninge hjælp
*SF's flygtningeordfører, Knud Erik Hansen vil arbejde for, at de 24 serbere, der lever under jorden i Danmark, kan få i det mindste en midlertidig opholdstilladelse. Det sagde han i går efter et møde med den tidligere nødhjælpschauffør, Kim Andersen, der om nogen de sidste par dage har fået sat fokus på Danmarks behandling af flygtninge.
De 24 serbere skal udvises til Østslavonien, og hovedparten har været under jorden siden september i fjor, fordi de frygter for deres sikkerhed ved en tilbagevenden - et synspunkt som Kim Andersen og en række andre nødhjælpschaufførere giver dem medhold i.
Chaufførerne henviser til deres erfaring fra området, og fredag lykkedes det for Kim Andersen at overbevise SF's flygtningeordfører Knud Erik Hansen.
Knud Erik Hansen siger, at han vil tage kontakt til de andre partier, og at det eventuelt kan komme på tale at kalde indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i samråd om de 24 serbere.

Nye studiepladser går tabt
*Under halvdelen af de 3.100 ekstra studiepladser Folketinget har bevilget penge til på finansloven, kommer nye ansøgere til gavn, skriver Politiken fredag. De videregående uddannelser har ikke haft kapacitet i f.eks. lærerkræfter og lokaler til at oprette mere end 1.500 pladser.
Det sker på trods af, at langt over 10.000 kvalificerede ansøgere hvert år bliver mødt med et afslag, og det er både studerende og politikere skuffede over.

Labour gik glip af konservativ kreds
*Det lykkedes ikke det britiske Labour at vinde den konservative valgkreds Eddisbury i det nordvestlige England. Forud for valget tydede meningsmålingerne på et tæt løb, og det fik Labour til at kaste alle ressourcer ind i kampagnen.
En sejr til arbejderpartiet ville dog have været en sensation, idet valgkredsen aldrig tidligere er gået til Labour.

En mand flere stemmer
*2.000-3.000 husstande har modtaget mere end en stemmeseddel til afstemningen om, hvilke kanaler der skal være repræsenteret på kabelnettet.
De ekstra stemmesedler er sendt ud på grund af fejl i Tele Danmarks databaser. Men Tele Danmark forsikrer, at man er i gang med at lave endnu et system, så der kun godkendes én stemme pr. husstand.

Vegetarer slået omkuld af bønner
*Da deltagerne på den 7. Europæiske Vegetarkongres i Widnau i Schweiz satte sig til frokostbordet, blev der svælget i et utal af vegetariske retter.
Men for 23 af deltagerne blev frokosten ikke den kulinariske oplevelse, som man kunne forvente på en vegetarkongres.
Efter at have rejst sig fra middagsbordet bukkede de under for diarré og opkast på grund af madforgiftning og måtte køres på hospitalet. Rå bønner var skyld i miséren.

Sydafrikas ny præsident står for skud
*Titusinder af offentligt ansatte blokerede fredag gaderne i Sydafrikas største byer, da de demonstrerede for lønstigninger på 10 procent. Alene i hovedstaden Pretoria var 30.000 demonstranter i gaderne, hvor de lammede trafikken i den centrale del af byen.
Også i Cape Town, Durban og minebyerne Kimberley, Bloemfontein og Bisho gik sundhedsarbejdere, lærere, politifolk og fængselsbetjente side om side i protest mod Sydafrikas ny præsident, Thabo Mbekis arbejdsmarkedspolitik. Fagforeningerne bag demonstrationerne repræsenterer over en halv million offentligt ansatte.
Protesterne er de seneste af en række slag mod Mbekis regering.
Landets mineselskaber planlægger at fyre tusinder af arbejdere efter et dramatisk fald på verdensmarkedsprisen på guld.
Derudover ventes op imod 27.000 jobs at blive skåret væk i det halvstatlige jernbaneselskab Transnet.
Forhandlingerne mellem regering og fagforeninger har stået i stampe siden tidligt i år.
Fagforeningerne har lovet flere protestdemonstrationer i de kommende uger.
En generalstrejke er i vente den 29. juli. Det seneste tilbud fra regeringen lød på en lønforhøjelse på seks procent for 95 af de lavestlønnede og fem procent lønstigning til resten.
Det tilbud blev pure afvist af fagforeningerne, som stejlt holder på deres krav om en lønstigning på 10 procent.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu