Læsetid: 5 min.

Overblik

6. juli 1999

Militante muslimer benådes i Algeriet
*Tusindvis af militante muslimer er benådet af Algeriets præsident i anledning af det nordafrikanske lands nationaldag mandag.
Præsident Abdelaziz Bouteflika, som forsøger at skabe national forsoning i det urolige land, gav meddelelse om benådningen i weekenden, og mandag formiddag kom de første øjenvidneberetninger om, at fængslerne havde slået porten op, og at islamiske militante fanger var sat fri.
Det blev ikke oplyst hvor mange fanger, der løslades, men algerisk presse har nævnt tal lige fra 5000 til 15.000.
Borgerkrigen i Algeriet har kostet omkring 100.000 mennesker livet siden 1992.

Christmas-Møller udfordrer Engell
*Den konservative leder Pia Christmas-Møller er ikke indstillet på at træde tilbage trods den seneste tids interne kritik.
"Jeg står ikke foran at trække mig. Jeg og den øvrige partiledelse er demokratisk valgt og forsøger at løse den opgave, vi er valgt til. Men ingen kan få vælgeropbakning, når man hele tiden beskydes både forfra og bagfra," sagde Pia Christmas-Møller mandag aften til Tv-Avisen.
Den konservative leder opfordrede Hans Engell og "andre med en partileder i maven" til at stå åbent frem, hvis de vil udfordre den nuværende ledelse af partiet.

Jordemoderstrejke slut om 10 dage
*Jordemødrenes strejke kan være slut om ti dage. I går besluttede forhandlerne på området at underskrive den overenskomst, som blev forhandlet i hus torsdag aften.
Og allerede i går blev resultatet sendt til urafstemning blandt de knap 1200 stemmeberettigede jordemødre i hele landet.
Resultatet af afstemningen er klar den 14. juli, og hvis medlemmerne har stemt ja, vil den godt to uger lange strejke på området stoppe øjeblikkeligt.
"Vi har fået det ekstra løntrin, som flere krævede sidst. Og denne gang er det desuden en enig hovedbestyrelse, der anbefaler et ja," siger formanden for Den Almindelige Danske Jordemoderforening, Merete Larsen.

Sydkraft: EU ind i Barsebäck-sag
*Sydkraft, der ejer Barsebäck-atomkraftværket, har ikke tænkt sig at opgive den juridiske kamp for Barsebäcks overlevelse.
Ved månedsskiftet vil selskabets jurister rette henvendelse til EU-kommisionen og begære beslutningen om at lukke atomkraftværket suspenderet, indtil beslutningen er prøvet over for EU's konkurrenceregler.
For nogle uger siden godkendte den svenske Regeringsrät den svenske regerings beslutning om at lukke den første reaktor på Barsebäck.

Sygehusbehandling skal måles
*Hjælp til selvhjælp. Det kalder kontorchef i Sundhedsstyrelsen Arne Kverneland ideen om at måle kvaliteten af patientbehandlingen på landets sygehuse.
"Meningen er, at læger og sygeplejersker skal blive bedre til deres arbejde, ikke at de skal kontrolleres, siger Arne Kverneland, som har været med i det udvalg for kvalitetsmåling, der blev nedsat sidste år af sundhedsminister Carsten Koch (S).
Udvalget skal finde frem til nogle fælles kriterier for at måle kvaliteten på landets sygehuse. Det sker blandt andet for, at borgerne bedre kan udnytte det frie sygehusvalg.

Flere skal straffes for hæleri
*Fremover skal flere kunne straffes for hæleri. Det mener det såkaldte Brydensholt-udvalg under Justitsministeriet. Udvalget, der er opkaldt efter formanden, landsdommer Hans Henrik Brydensholt, konkluderer samtidigt at en række mennesker, der drager fordel af andres kriminalitet, i dag går fri for straf.
Den højeste straf for særlig groft hæleri skal være fængsel i seks år, mener et flertal af udvalgets medlemmer, mens et mindretal foreslår fire års fængsel som maksimum.
Justitsminister Frank Jensen (S), vil i næste Folketingssamling fremsætte et
lovforslag på baggrund af udvalgets betænkning.

Britisk regerings-rokade i vente
*Den britiske premierminister, Tony Blair, har planer om en regeringsrokade, rapporterede flere britiske medier mandag. Motivet er dels at fremme den nordirske fredsproces, dels at sætte navn på Labours kandidat til borgmestervalget i London.
Mo Mowlam, der er minister for Nordirland, bekræftede søndag over for tv-stationen Sky News, at Blair havde foreslået hende en anden minsiterpost.
Mowlan har været udsat for skarp kritik af de nordirske unionister. Planen skulle ifølge Financiel Times være at gøre Mowlan til sundhedsminister, hvorefter den nuværende sundhedminister Frank Dobson, skal køres i stilling som borgmester i London.

27 danske 'jenser' udeblev
*I alt 27 danske soldater mødte ikke op, da Danmarks Internationale Brigade (DIB) i går havde indkaldt 517 personer, som er optaget i brigadens beredskab. Soldaterne skal til Kosovo som Danmarks bidrag til den internationale styrke.
"De 27 får nu auditørsager på halsen, fordi deres vægring ved deltagelse må betragtes som kontraktbrud, siger kaptajn Kim Vibe Michelsen, DIB.

Selvmordsattentat i Tyrkiet
*En kvinde dræbte i går sig selv ved at detonere en bombe uden for en politistation i Adana i det sydlige Tyrkiet, rapporterede Det Anatolske Nyhedsbureau. 14 blev såret ved attentatet, der menes begået af en militant kurder. Attentatet var det seneste af en række voldelige aktioner, der har ramt Tyrkiet i den seneste uges tid efter lederen af det kurdiske arbejderparti PKK, Abdullah Öcalan, blev dømt til døden.
Tidligere mandag påtog (PKK) sig skylden for et dødeligt skudattentat i en cafe i det østlige Tyrkiet i sidste uge. Fem mennesker blev dræbt, mens fire andre blev såret.

Rusland: Tjetjenske oprørere dræbt
*Russiske styrker hævdede mandag, at de har dræbt "et stort antal" tjetjenske oprørere, der var trængt ind over grænsen til Rusland. Tilsyneladende var de omkring 200 oprørere ifærd med at gå til angreb på russiske grænsesoldater.
Meddelelsen, der blev givet af Ruslands indenrigsminister, Vladimir Rusjajlo, blev imidlertid straks benægtet af Tjetjenien som usand og politisk motiveret. Tjetjenske ledere har svoret at ville svare igen med angreb, hvis russiske styrker trænger ind på tjetjensk område.
Krigen fra 1994 til 1996 løste ikke striden om Tjetjeniens politiske status, og ifølge fredsaftalen fra 1997 skal spørgsmålet om Tjetjeniens fremtidige status afgøres inden udgangen af 2000.

Bøsser og lesbiske rejser landet rundt
*Da Kristian gik i 9. klasse var han den eneste, han kendte, som var bøsse. Ud over et tilfældigt opdaget bøsse-værtshus havde han ingen anelse om, hvor han skulle møde ligesindede i provinsbyen Fredericia, og derfor ventede han med at udforske sin seksualitet, til han var flyttet hjemmefra.
Sådan er vilkårene for mange af de over 21.000 unge bøsser og lesbiske i aldersgruppen 15-18 år, der vokser op i provinsen, og det vil Ungdomsgruppen i København nu gøre noget ved med en 14 dages turné.
Med støtte fra Sundhedsstyrelsen vil Kristian og fem andre unge bøsser og lesbiske køre i bil rundt til 24 danske provinsbyer. På byens torv vil de uddele brochurer og bede forbipasserende svare på et spørgeskema om holdninger, muligheder og seksualundervisning, for at kunne kortlægge vilkårene i provinsen.
"Seksualundervisningen i folkeskolen er om muligt endnu ringere, hvis man er homoseksuel," siger Kristian, der uden de løse håndled havde det svært med at få sin identitet passet ind i de eksisterende fordomme. Tour'ens tema er 'Forskellighed fremmer for-ståelsen', og det er ikke kun de unge, den henvender sig til, men også deres forældre og søskende.
De seks unge fra Ungdomsgruppen i København vil ud over at oplyse og skabe debat også gerne hjælpe til med at få startet ungdomsgrupper i flere byer.
"Der er langt fra Kolding til Aarhus, hvis man bor derhjemme og ikke må tage ret langt væk," forklarer Marie, der også skal med på tour'en. grøn

Information retter
*Mandagens mini-portræt af forfatteren Isaac Asimov var ikke, som det ellers fremgår af artiklen på side fire, skrevet af Robin Engelhardt, men af Morten Kringelbach.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her