Læsetid: 5 min.

Overblik

15. juli 1999

Irans præstestyre truer med dødstraf
*Op imod flere hundredetusinder iranere gik onsdag på gaden i hovedstaden Teheran i sympatidemonstrationer for præstestyret, samtidig med at regimet advarede om, at anti-regeringsdemonstranter risikerer dødstraf som "kontrarevolutionære".
Lederen af Irans Øverste Nationale Sikkerhedsråd, Hassan Rouhani, lovede således mængden foran Teherans Universitet, at myndighederne vil gennemføre en "omfattende udrensning". Iran er ramt af de værste uroligheder siden den islamiske revolution i 1979.

Danske soldater i Kosovo skal hjem
*Danmark trækker i august 148 soldater hjem fra Kosovo. Det drejer sig om soldater primært fra Bornholms Værn, der i slutningen af april og starten af maj blev sendt til Albanien som led i NATO's hurtigste reaktionsstyrke, AMF.
Styrken ventes at sætte fødder på dansk grund i Billund Lufthavn fredag den 6. august.
Efter at have været med til at sikre humanitær bistand til flygtninge i Albanien, blev de danske soldater i sidste måned omdirigeret til Kosovo, hvor de siden har hjulpet med at eskortere flygtninge sikkert hjem - denne opgave er ved at være færdig.

Færre børn tvangsfjernes
*Færre børn og unge anbringes uden for hjemmet, samtidig med at et stigende antal børn og unge modtager bistand fra det offentlige. Bag den samlede stigning ligger en kraftig stigning i brugen af forebyggende foranstaltninger, såsom personlig rådgivning, faste kontaktpersoner og aflastningsophold.
Denne udvikling fører nu til kritik fra Dansk Socialrådgiverforening, der frygter at nedgangen er udtryk for, at kommunerne forsøger at spare penge på børnenes ve og vel.

Hækkerup har stadig en chance
*Den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, sagde onsdag, at hans forsvarsminister, Rudolf Scharping, ikke til står rådighed for at afløse Javier Solana som NATO's nye generalsekretær.
"Situationen har ikke ændret sig i Tyskland. Så vidt jeg ved, har Scharping ikke ændret sin holdning, og jeg har ikke ændret min," sagde Gerhard Schröder.
Gerhard Schröders ord faldt efter, at det britiske nyhedsbureau Reuter tirsdag skrev, at den tyske forsvarsminister stadig er de store NATO-landes ønskekandidat til posten som leder af den vestlige forsvarsalliance.

Jordemødre går i arbejde
*Jordemødrene har ved en urafstemning sagt ja til forliget mellem Amtsrådsforeningen og Jordemoderforeningen.
Det betyder, at strejken på Hillerød, Gentofte, Herning og Viborg sygehuse slutter allerede onsdag eftermiddag.
Også overenskomsten med H:S (Hovedstadens Sygehusfællesskab) blev accepteret af jordemødrene.

Kommuner varsler højere skatter
*Efter fem-seks år med kraftige forbedringer af den kommunale service er festen forbi.
Næsten 40 procent af kommunerne bebuder lavere offentlig service de kommende år. Det viser en rundspørge, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget til landets 275 borgmestre. 144 har svaret, og heraf siger de 54, at servicen skal sættes ned for at sikre lavere udgifter.
Hver tredje borgmester svarer, at de økonomiske problemer skal løses ved en kombination af højere skatter og besparelser på udgiftssiden. Det betyder, at borgerne fremover kommer til at betale flere penge til kommunerne mod ringere service.

Unge dropper sabbaten
*Unge er blevet mere målbevidste og går i stigende grad i gang med en uddannelse med det samme.
En foreløbig oversigt fra den koordinerede tilmelding viser, at at godt 9.000 af dette års studieansøgere blev studenter i år- mens godt 11.000 fik eksamensbeviset for et år siden.
Det er beskedne stigninger på henholdsvis 2,5 og seks procent - men skal ses på baggrund af, at tendensen indtil nu er gået i den stik modsatte retning, skriver Politiken, mandag.

Tre russere anholdt efter atomtyveri
*Tre russere, som arbejdede ved Murmansk Shipping Company i den nordrussiske havneby, er blevet anholdt, efter at de forsøgte at sælge en beholder med det radioaktive stof, Californium-252.
De tre russere blev tirsdag anholdt i Skt. Petersborg, med den radioaktive beholder, som de søgte at sælge for omkring 80.000 kr. Californium-252 bruges ved start af reaktorer i atomisbrydere.

Brystkræft topper i Skandinavien
*Skandinaviske kvinder har størst risiko for at få brystkræft sammenlignet med andre kvinder tilhørende den hvide race.
Det viser amerikanske undersøgelser, der blev offentliggjort onsdag.
Kvinder med irske rødder har mindst chance for at få brystkræft. Her får 353 kvinder ud af 100.000 brystkræft om året. Ser man derimod på kvinder fra Skandinavien - Norge og Sverige - ligger tallet 40 procent højere, nemlig på 488 kræfttilfælde pr. 100.000 kvinder pr. år.
Det er forskere fra Mayo Clinic i Minnesota, USA, der har sammenlignet risikoen for at få brystkræft, hvis man er kvinde og af hvid afstamning.

Soldater strømmer ind i Somalia
*Etiopiske soldater er strømmet ind over grænsen til Somalia for at støtte de tropper, der er modstandere af den magtfulde krigsherre Hussein Aideed, oplyste vidner og Aideeds Somaliske Nationale Front (SNF) onsdag.
Vidner sagde til Reuters, at op mod 2500 svært bevæbnede etiopiske soldater var blevet kørt ind over grænsen ved byen Lug i Godo-regionen. Herefter var de kørt videre ind i landet. Der var ikke nogen umiddelbare kommentarer fra Etiopien.

Finland vil ikke give sig i sprogstrid
*Den finske statsminister Paavo Lipponen har ikke til sinds at imødekomme Tysklands krav om, at tysk nødvendigvis skal være arbejdssprog, når der holdes EU-topmøder.
Tyskland og Østrig boykottede et uformelt ministermøde den 2. og 3. juli, fordi Finland nægtede at sørge for fuld tolkebistand for Tyskland.
Den finske ministerpræsident fastslog i går, at Finland fortsat vil følge den hidtidige praksis ved at indsnævre arbejdssprogene på uformelle møder til engelsk, fransk og værtslandets sprog - i dette tilfælde finsk.

Protestanter afviser Blairs fredsplan
*Efter bare 15 minutter sluttede det protestantiske Ulster Unionistparti sit møde i går aftes med den besked, at man ikke kan godtage Premierminister Tony Blairs udkast til en fredsaftale for Nordirland.
"Hvad jeg vil sige til jer i aften, er at hovedbestyrelsens syn på planen er uændret," sagde partiformanden David Trimble i går til de ventende journalister. Dermed lykkedes det ikke Tony Blair, at overbevise de genstridige parter om planen - til trods for, at han få timer før mødet fatsslog, at der kan blive ændret i planen.
Protestanterne vil have yderligere garantier for, at de katolske militser afvæbnes.
Det blev afvist af det britiske underhus, der godkendte planen tidligere onsdag. IRA's våbnen skal i henhold til fredsplanen nedlægges inden maj 2000. Sker det ikke, mener de nordirske protestanter, at andre grupper skal overtage Sinn Feins plads.
Samtidig forsøgte unionisterne at begrænse benådningen af IRA-fanger fra britiske fængsler, så længe IRA ikke har afleveret sine våben.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her