Læsetid: 5 min.

Overblik

13. juli 1999

Tvindskoler vil gå rettens vej
*Håbet på 11 Tvind-skoler om en økonomisk lysere fremtid blev knust mandag, da Undervisningsministeriet gav afslag på deres ansøgninger om statsstøtte.
Afslagene sætter dog ikke punktum for den langvarige Tvind-saga. Flere af skolerne har allerede bebudet, at de nu vil trække undervisningsminister Margrethe Vestager i retten for af den vej at få del i statskronerne. Det drejer sig blandt andet om Roskilde Friskole hvis advokat Klaus Berning kalder afgørelsen udtryk for "magtmisbrug og et sørgeligt kapitel i dansk retshistorie." Han vurderer, at ministeriets sagsbehandling er direkte strafbar, og at undervisningsminister Margrethe Vestager har ansvaret. Han mener derfor, at en politianmeldelse af ministeren vil være et sandsynligt skridt.

Jugoslavien afviser troppeopbygning
*Den jugoslaviske hær afviste mandag, at den har øget antallet af tropper i republikken Montenegro, som sammen med Serbien udgør Jugoslavien, og at hæren har planer om at sætte soldaterne ind imod den lille republik.
Det har flere NATO-repræsentanter ellers antydet.
"Den jugoslaviske hærs hovedkvarter afviser på det kraftigste sådanne politiske og propagandistisk fabrikerede anklager," citerede det serbiske nyhedsbureau Beta hærens pressekontor for at sige.

Forlig forhindrer strejke på Riget
*Danske Bioanalytikere og H:S, Hovedstadens Sygehusfællesskab, indgik mandag forlig om en ny overenskomst for 1.100 bioanalytikere.
Bioanalytikerne havde truet med strejke fra den 16. juli, der i givet fald ville have lammet klinisk biokemisk afdeling på Rigshospitalet.
Tirsdag skulle parterne have været mødt i Forligsinstitutionen, men forliget betyder, at mødet er aflyst. Den 9. august kendes resultatet af bioanalytikernes urafstemning og i tilfælde af et nej, træder den varslede strejke i kraft den 12. august. 14 ud af 20 hovedbestyrelsesmedlemmer i Danske Bioanalytikere - tidligere Hospitalslaboranterne - anbefaler et ja.

Indien fastsætter frist for Pakistan
*Indien bad mandag Pakistan om at trække alle sine soldater ud af den indiske del af Kashmir senest fredag for, at der kan genskabes fred i staten i Himalaya-bjergene.
"Alle pakistanere, som findes i Kashmir efter tidsfristen, vil blive betragtet som fjender og vil blive behandlet derefter," sagde en talsmand for udenrigsministeriet.
Det indiske luftvåben indstillede mandag sine luftangreb i Kashmir efter en seks uger lang operation, hvor inderne har kastet 600 ton bomber og raketter mod de muslimske oprørere fra Pakistan.

Ligestillingen har det bedst i Norge
*Norge er det land, der er længst fremme med ligestilling, mens Danmark stadig ligger på tredjepladsen lige efter Sverige.
Det fremgår af den årlige rapport fra FN's udviklingsprogram, UNDP.
Graden af ligestilling måles ved hjælp af et index for styrkelse af kvinder. Til udarbejdelse af indexet opgøres, hvor mange kvinder, der sidder i de nationale parlamenter eller regeringer, hvor mange, der har professionelle eller tekniske job og hvor meget de tjener.

Belgiske varer må sælges igen
*Europa-Kommissionen har fjernet en række af de restriktioner, der siden begyndelsen af juni har omfattet en række belgiske fødevareprodukter. Det oplyser Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Restriktionerne blev indført for at beskytte forbrugerne mod risiko for dioxin-forurenede fødevarer.
Ud over mælk er restriktionerne ophævet for æggehvide og for fødevarer, hvor der som ingrediens indgår kødvarer med op til to procent fedt. Ifølge Veterinær- og Fødevaredirektoratet må de nu frigivne varer, der eventuelt har været tilbageholdt siden starten af juni - i det omfang de stadig er holdbare - atter sælges.

WTO godkender sanktioner
*Verdenshandelsorganisationen WTO har godkendt USA og Canadas sanktioner overfor EU efter europæernes forbud mod hormonbehandlet kød. Sanktionerne bliver i størrelsesordnen en lille milliard kr. Sanktionerne blev dog af WTO næsten halveret til 127 mio. dollar (915 mio. kr.) mod 202 mio. dollar (1,45 mia. kr.), som USA oprindeligt havde krævet, oplyste EU-kilder mandag. Det bringer USA og EU på kanten af en ny handelskrig bare tre måneder efter, at USA i foråret besluttede at lægge over 1,4 mia. kr. i straftold på europæiske varer som gengæld for EU's restriktioner mod import af amerikanske bananer fra Mellemamerika.

Pyramidespil skal være strafbart
*Det skal være straffrit at deltage i det såkaldte pyramidespil, mens det kan give op til to års fængsel at arrangere spillene. Det fremgår af et lovudkast, som justitsministeriet har sendt til høring, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten, mandag. I dag er det ikke muligt at straffe bagmændene.

Advokat skal kulegrave edb-projekt
*Advokat Per Harder blev mandag udpeget af undervisningsminister Margrethe Vestager mandag til at gennemføre undersøgelsen af det skandaleramte edb-projekt VUE. Rigsrevisionen og statsrevisorerne udtalte i juni særdeles skarp kritik af det statslige projekt.
Per Harder har tidligere forestået en undersøgelse for Skatte- og Erhvervsministeriet. Det var i Spar Bank-sagen, der førte til Ole Stavads afgang som skatteminister.

Hvepsestik endte med husbrand
*Det startede med et hvepsestik og endte mandag med brand i huset hos en uheldig gør-det-selv-mand i Sønderjylland.
Manden var ved at lægge sidste hånd på familiens nye udestue, da han blev stukket af en hveps. Ved nærmere eftersyn viste de sig, at hvepsen kom fra et hvepsebo i tagkonstruktionen. Et forsøg på at fjerne hvepseboet resulterede i endnu fem hvepsestik, hvorefter gør-det-selv manden antændte en avis for at ryge hvepsene ud - det lykkedes men med hvepseboet røg også den nybyggede udestue, der blev antændt af avisen og brændte ned til grunden.

Hvalfangere skyder med skarpt efter aktivister
*Mandag morgen blev norske hvalfangere på båden 'Kato' så trætte af følgeskab fra protesterende Greenpeace-aktivister, at de skød med skarpt mod aktivisternes gummibåd.
Ingen blev ramt af riffelskuddet fra hvalfangerbåden, men gummibåden fik punkteret en af pontonerne.
Et skib fra den norske kystvagt var til stede, men reagerede ikke på skudepisoden, der ifølge Greenpeace forgik i internationalt farvand.
"Hvalfangerbåden havde netop skudt en hval, før den også skød mod gummibåden. Kystvagten observerede skuddet, men reagerede ikke. Hvalfangerne har efter episoden spredt rygter om, at vi forsøgte at kappe linen mellem båden og hvalen, men det er ikke korrekt," siger Frode Pleym fra Greenpeace Nordens hvalkampagne til Ritzau. Det norske kystvagtskib "Norne" beslaglagde efter hændelsen Greenpeace-skibet "Sirius", som med 15 personer blev taget på slæb mod Stavanger. Her vil aktivisterne blive overladt til politiet, når skibene når frem tirsdag morgen.
Der var fire personer i gummibåden, som søgte at hindre "Kato" i at fange hvaler 90 sømil sydvest for Egersund.
"Efter hvad vi har fået oplyst, brød gummibåden fra Greenpeace sikkerhedsgrænsen på 500 meter fra hvalfangerskibet," siger Grethe Skundberg Løvvig fra Forsvarskommando Sør-Norge til det norske telegrambureau NTB. Der var to kystvagtskibe til stede i området for at beskytte hvalfangeren, som drev lovlig hvalfangst, understreger de norske myndigheder. Norge fortsætter sin hvalfangst, selv om Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) vedtog et moratorium for hvalfangst i 1986.

Information retter
*I gårsdagens leder Dollardemokrati hed det, at den republikanske præsidentkandidat George W. Bush i løbet af tre måneder har indsamlet 36 mia. dollar til sin valgkampagnefond. Så svimlende højt er det nu ikke. Det korrekte beløb er 36 mio. dollar. red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her