Læsetid: 2 min.

PKK-fangst skaber tysk-tyrkisk krise

22. juli 1999

Tyrkiets tilfangetagelse af en tilsyneladende ledende skikkelse i PKK, kompliceres af, at han har politisk asyl i Tyskland

Nærmest i samme øjeblik han satte foden i Istanbuls internationale lufthavn, blev dagsordenen i går radikalt ændret for den tyske udenrigsminister Joschka Fischers to-dages officielle besøg i Tyrkiet.
Tyrkiets meddelelse tidligere på dagen om, at efterretningstjenesten havde fanget en tilsyneladende højtstående lederskikkelse i Kurdistans Arbejderparti (PKK), kom som en bombe under besøget, fordi kurderen, Cevat Soysal, har politisk asyl i Tyskland og på den baggrund et tysk pas.
Ifølge indenrigsministeriet i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen har Cevat Soysal haft politisk asyl i Tyskland i 14 år og siden 1985 boet i landet.
Selv om Tyskland ifølge samme myndigheder ikke har haft del i tilfangetagelsen, står landet i et dilemma.
Det kan være fristende at se igennem fingre med, at en person med tysk pas tages tilfange af en udenlandsk efterretningstjeneste, hvis der er tale om en højstående leder i den for nyligt dødsdømte Abdullah Öcalans organisation.
Omvendt kan det medføre kurdiske uroligheder i Tyskland og andre europæiske lande, hvis ikke landets regering reagerer over for Tyrkiet.
Nogle kurdiske ledere i Tyskland opfordrede i går Fischer til straks at afbryde besøget på grund af tilfangetagelsen af Cevat Soysal.

Højtstående medlem
Ifølge den tyrkiske ministerpræsident Bülent Ecevit, er Soysal et højtstående medlem af PKK.
"I en meget succesfuld operation er (han) blevet anholdt og bragt til Tyrkiet fra Europa," sagde Ecevit ifølge nyhedsbureauerne.
Stillfoto-billeder, offentliggjort i går af den tyrkiske efterretningstjeneste MIT, mindede i stil meget om dem, der blev offentliggjort i forbindelse med tilfangetagelsen af Abdullah Öcalan i februar.
Først meddelte tyrkisk tv, at Cevat Soysal var blevet hentet i Tyskland, men både Ecevit og PKK afviser dette. PKK siger, at han er blevet fanget i Moldova, og nedspiller gevinsten i Tyrkiets fangst.
"Soysal blev anholdt for over en uge siden i Moldova og er blevet udleveret til Tyrkiet. Der er ikke en spektakulær militær operation bag aktionen, og Soysal er iøvrigt ikke et højtstående medlem af PKK," sagde en talskvinde for PKK til nyhedsbureauet Reuters.
Moldovas indenrigsminister Victor Catan afviste i går at have kendskab til sagen.
Cevat Soysal afsonede som teenager seks års i fængsel i Diyarbakir for medlemskab af PKK.
Umiddelbart efter sin løsladelse i 1985 rejste han til Tyskland, hvor han søgte om politisk asyl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her