Læsetid: 2 min.

Politiets ord vejer tungest

13. juli 1999

Politifolk har det sidste ord, når afviste asylsøgere skal sendes ud. Det står dem frit for at afvise en lægelig vurdering

Politiet har det sidste ord, når afviste asylsøgere skal sendes ud af landet. Selv hvis en læge mener, at det er uforsvarligt, kan betjente vælge at sende asylsøgeren afsted.
Det fremgår af en række svar fra Justitsministeriet til Enhedslistens retspolitiske ordfører Søren Søndergaard.
I sidste uge kritiserede formanden for Den Almindelige Danske Lægeforenings etiske udvalg politiets udvisning af en 18-årig iraner blot to timer efter, denne havde forsøgt at begå selvmord ved at åbne pulsårerne i håndleddene med et barberblad.
Men det er helt i orden, fremgår det af Justitsministeriets svar. Ministeriets retningslinjer for, hvornår en anholdt kan få lægehjælp siger nemlig ikke noget om, hvordan politiet skal forholde sig til lægens anbefalinger.
"Det beror således som udgangspunkt på et politifagligt skøn, om en lægelig anbefaling skal følges." skriver Rigspolitichefen i en udtalelse, der ligger til grund for Justitsmininisteriets svar til Søren Søndergaard.
Den 18-årige iraner blev efter selvmordsforsøget behandlet på Amager Hospital.
Lægen, der behandlede ham, skrev i journalen, at "patienten bør tilses af psykiater, da det ikke kan udelukkes, at der ligger psykisk sygdom til grund for selvmordsforsøget." Lægen traf også aftale med den psykiatriske afdeling på Kommunehospitalet, om, at iraneren skulle undersøges der. Men politiet kørte ham i stedet til Kastrup lufthavn. To timer efter blev han sat på et fly ud af landet.
Søren Søndergaard finder det grotesk, at en læges vurdering tilsyneladende rangerer lavere end den anholdtes egen.
Han henviser til, at der i samme svar fra Justitsministeriet er beskrevet forholdsvis vidtgående muligheder for, at en anholdt selv kan kræve lægebehandling. Der står:
"I tilfælde, hvor en anholdt ønsker læge tilkaldt, skal politiet uden ugrundet ophold give anholdte lejlighed til at kontakte en læge."
"Hvis ikke Rigspolitiet kan forstå, at en læges ord burde have endnu mere vægt end en anholdts, så må vi have stavepladerne frem for at forklare dem det," siger Søren Søndergaard.
Politimester i Rigspolitiets afdeling E, der står for udsendelserne af afviste asylsøgere, Hans Viggo Jensen, siger:
"Regelsættet er jo fastsat i en anden sammenhæng og tager ikke hensyn til alle situationer."
Han hæfter sig ved, at politiet og DADL efter sommerferien vil drøfte problemet.
"Jeg glæder mig over, at lægeforeningen vil gå med i drøftelser om, hvordan vi undgår sådanne situationer, hvor der er tvivl om hvilke regler, der gælder," siger Hans Viggo Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her