Læsetid: 4 min.

Politimord og bilbomber - hvad foregår der i Sverige?

3. juli 1999

Mistanken retter sig mod højreekstremistiske grupper

STOCKHOLM - Hvad er det egentlig, der foregår i Sverige? Politimord, bilbomber mod journalister og politifolk. I flere af tilfældene rettes mistanken nu mod højreekstremistiske grupper.
Den seneste tids voldshandlinger kan ses som en optrapning af en udvikling, der har præget Sverige op gennem 1990'erne. Mange frygter nu, at det kan blive endnu værre, og sikkerhedspolitiet kritiseres for ikke at have taget de højreekstremistiske og nazistiske grupper alvorligt.
*I januar sprang en bombe i en privatbil uden for Malmö. Bilen tilhørte to politifolk - en mand og en kvinde, som bor sammen. Manden havde tidligere vidnet mod et prøvemedlem af Hells Angels, og politiets teori er, at bomben var en hævnakt.
*I maj blev to politibetjente myrdet uden for byen Malexander i Östergötland. De blev henrettet med nakkeskud efter en biljagt på tre bankrøvere.
Alle tre gerningsmænd menes nu at være pågrebet. Deres forbindelse til nazistiske kredse er blevet fastslået, og det menes, at formålet med bankrøveriet kan have været at skaffe penge til at finansiere nazistisk virksomhed.
*Da en bombe mandag i sidste uge eksploderede under journalisten Peter Karlssons bil i Nacka ved Stockholm, blev en grænse overskredet: Nazistiske gruppers trusler om vold og repressalier mod forskellige personer var blevet en realitet. Bomben var placeret med den hensigt at dræbe. Karlsson og hans otteårige søn blev alvorligt kvæstet.
Peter Karlsson og hans samlever, Katarina Larsson, har i flere år arbejdet med at kortlægge nazistiske kredse, bl.a. for det antifascistiske tidsskrift Expo. De har f.eks. afsløret medlemmer af den nazistiske organisation NS Stockholm.
Deres påvisning for nylig af, at cd'er med Hvid Magt-musik fra det højreekstremistiske netværk Nordland var blevet fremstillet i nærheden af Milano i Italien, skadede netværket på pengepungen.
Blandt de højreekstreme organisationer, som politiet nu efterforsker, er den nazistiske organisation Nationell Ungdom, som sammen med Svenska Motståndsrörelsen udgiver avisen Folktribunen. Den har tidligere beskrevet de to journalister som "svensk-fjendtlige".

Demokratiet er truet
*Natten til torsdag blev to politifolk alvorligt kvæstet af en bilbombe i Malmö. De undersøgte et anonymt tip om indbrud i en bil, og da den ene af dem åbnede bildøren, eksploderede bomben. Politiet har mistanke om, at tippet var en fælde.
Motivet er stadig uklart, men chefen for det svenske kriminalpoliti, Lars Nylén, siger, at det er "nærliggende at se en sammenhæng" med bomben i Nacka.
Nylén forestiller sig, at bomben kan være "en slags hævnaktion - en markering imod, at de tre mistænkte for politimordet i Östergötland er frihedsberøvede".
En anden teori er, at det kan dreje sig om såkaldt 'epidemisk kriminalitet' - en forbrydelse efterlignes, uden at der er nogen sammenhæng. Politiets søgelys rettes ikke alene mod nazisterne, men også mod MC-grupper.
Ifølge en gennemgang, som Svenska Dagbladet har foretaget, fremgår det, at en del nazister i deres publikationer giver anvisning på, hvordan man fremstiller bomber, og hvordan de kan placeres under biler.
Avisen skriver også, at flere svenske nazister har gode forbindelser med britiske nazister.
I Storbritannien opfordres medlemmer af den nazistiske bevægelse til at indlede en international terrorkampagne - bl.a. i Skandinavien - i forbindelse med årtusindskiftet. Bag disse trusler finder man repræsentanter for grupperne Blood & Honour og Combat 18.
Nazisterne skal dele sig op i små celler og sprænge bomber over hele Europa med det formål at skabe et 'arisk hjemland'. Den tråd skal ifølge Svenska Dagbladet også være taget op af svenske nazister.
Lars Nylén ser meget alvorligt på udviklingen: "Retsordenen og demokratiet trues. Formålet er at afskrække dem, der forsvarer samfundet, og forhindre dem i at handle."

Kritik af Säpo
I Sverige er der nu - også inden for politiet - voksende kritik af, at sikkerhedspolitiet (Säpo) ikke har taget den nazistiske trussel alvorligt. Säpo karakteriserer nemlig mord, røveri og andre voldsforbrydelser, begået af nazister i Sverige, som "almindelig kriminalitet".
F.eks. har Säpo-chefen Anders Eriksson sagt, at de tre anholdte nazister, som mistænkes for politimordene, "overhovedet intet har at gøre med nazisme". Samtidig har han forklaret, at de nazistiske organisationer i Sverige ikke udgør nogen fare for rigets sikkerhed.
Men allerede i begyndelsen af 1990'erne begyndte flere nazister at begå bankrøveri og stjæle avancerede våben.
Siden er antallet af forbrydelser, heriblandt mord, med racistiske og nazistiske fortegn, taget til. Ofrene har først og fremmest været indvandrere, men også f.eks. homoseksuelle.
Bombeattentatet i Nacka kan foreløbig ikke anses for andet end et led i denne udvikling. Internettet har muliggjort bedre koordinering, og ud af en ny voldskultur er også en ny kriminalitet vokset frem.
Avisudgivernes forening har nu også i et åbent brev protesteret mod udtalelsen fra sikkerhedspolitiets chef: "Når den frie meningsdannelse trues, er rigets sikkerhed også truet."
Katarina Larsson siger i et interview: "Folk må få øjnene op for, at nazister i Sverige ikke er 300 gymnasieelever, der drikker øl og rager hovedet. De er i stand til langt værre ting."

Lars Vikström er svensk freelance-journalist.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her