Læsetid: 2 min.

Sekstet søger leder

12. juli 1999

Lars Danielsson forspildte mulighederne

Jazzfestival
Sidste år fyldte jazzhuset Nefertiti i Göteborg 20 år, og i den anledning blev bassisten Lars Danielsson bedt om at skrive en komposition. Resultatet blev en såkaldt Nefertiti Svit, som dog ikke er en suite i musikalsk forstand, men ifølge programmet en gruppe kompositioner, der afspejler indtryk, som Danielsson i årenes løb har modtaget under sine besøg på Nefertiti.
Til at spille musikken samlede Danielsson et ensemble, som foruden ham selv rummede tre andre førende skandinaviske jazzmusikere. To af dem var hans landsmænd, tenorsaxofonisten Joakim Milder og trommeslageren Anders Kjellberg, sidstnævnte mangeårig kollega til Danielsson i Lars Janssons trio.
I stedet for Jansson engagerede Danielsson imidlertid den norske pianist Jon Balke, og dermed havde han en kvartet, som kunne sige sparto til det meste på de nordlige breddegrader. Men af en eller anden grund entrerede han desuden med to mere perifere personer, den franske slagtøjspiller Xavier Dessandre og den danske vokalist Cæcilie Norby. Med følger, som kunne observeres i det københavnske jazzhus i fredags.
Her meddelte Danielsson indledningsvis, at en præsentation af den suite, der stod på programmet, og som ved denne lejlighed skulle fremføres for kun anden gang, ikke ville strække til aftenens to sæt. Man ville derfor splitte suiten op og blande den med anden musik.
Dessandre, der af fremtoning og adfærd syntes at være Frankrigs svar på T.S. Høeg, havde f. eks. så travlt med at demonstrere sine færdigheder i isenkramafdelingen, at bl.a. Anders Kjellberg var ved at blive sat ud på et sidespor. Og Norby blev af Danielsson gjort til sekstettens hovedsolist, med det resultat at Milder, som burde have været det, dårligt nok kom til orde.
Endelig var det ikke befordrende for Jon Balkes klaverspil, at Danielsson havde valgt en hektisk ensemblestil med jævnt forvrænget elklaver, delvis kombineret med ditto flygel. Så nok er Lars Danielsson en fremragende bassist, men hverken hans repertoirevalg eller ensemblebrug røbede ved denne lejlighed, at han havde nogen evner som leder.

*Lars Danielsson m. fl. i Copenhagen JazzHouse fredag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu