Læsetid: 2 min.

Selvrealisering

7. juli 1999

Børne- og ungdomsbøger beskriver muligheden for at realisere sig selv i fællesskab med eller i konflikt med en kønsfælle, eller bare helt alene

Nye bøger
Tre bøger for de store børn: svenske Christina Herströms Hjertelyst, norske Per Knutsens Pigekrigen og franske Hubert Ben Kemouns Den lykkelige vinder, tematiserer individets selvrealiseringsmulighed på tre forskellige måder.
Den første er en vild og sprudlende ungdomsbog om den evigt fantaserende, men psykisk stabile Ella og hendes mere ordinære veninde, Josefine. De er bundet sammen af ønsket om at blive 'den nye tids kvinde', selvstændig, målbevidst og uafhængig. Fælles er ligeledes deres vilde lyst til at opleve Den Store Kærlighed. Hvad de møder er et par halvlumre, selverhvervende advokater i begyndende panikalder, der er ligeglade med hvem deres sexpartner er, bare det er ungt, villigt kød. Historien udvikler sig til en ond og ensidig udlevering af manden, hvor de naive og forældresvigtede piger ses som ensidige ofre. Kun stærke, selvbevidste Ella kommer godt og styrket ud af forholdet, men veninden må bukke under i en noget uforklaret efterreaktion, der ikke indbefatter det traditionelle selvmord, men en total selvfornægtelse gennem en selvdestruktiv ansigtsoperation.
Den anden er en dristig fortælling om søstre, der, overladt til hinanden, graver sig ned i hver sin skyttegrav i gensidig bekrigen. Baggrunden afsløres langsomt som forældrenes misforståede favorisering af den yngste, fortælleren, på bekostning af den ældre søster, og i et kort, smertefyldt flashback erindrer storesøsteren hvordan hendes redningsforsøg af søsteren ved stranden mistolkedes af forældrene som endnu et udtryk for den større, mindre kønne, søsters jalousiovergreb. En skæbne er grundlagt, og med den en anden: Søsterens. For storsøster benytter herefter enhver lejlighed til at tyrannisere lillesøster. Pigerne får næppe nogensinde mulighed for at udvikle sig, men vil tilsyneladende for altid være låst fast i det uforløste fjendtlighedsforhold. En noget hysterisk skildring, men underholdende og med gysertræk i opgørets højdepunkt.
Den tredje en noget fortænkt, stilleståede historie med Faust-motiv. En almindelig mand 'udpeges' af Fanden til at få alle sine ønsker opfyldt de sidste dage inden hans liv er bestemt til at ende. En hjælpedjævel sendes ud som frister, men manden,
Jean Trumel, nægter at gå ind på spillets regler. Tværtimod udtænker han en dristig og forskruet plan, der skal bringe ham på den anden side af datolinjen inden hans personlige Dommedag. Dette er den ydre handling, og den er yderst spinkel. Resten er gentagelser på gentagelser af møder mellem djævelen og manden, samt djævelens forfølgelser af Trumel. Desværre er der ikke meget mere udvikling på det indre plan. Hr. Trumel gennemgår ingen udvikling eller personlig forandring undervejs, men forbliver sit let aggressive og irritable jeg tro hele vejen igennem, og det han tror er en sejr, viser sig da også til sidst at være en forbandelse.

*Christina Herström: Hjertelyst. Oversat af Christa Leve Poulsen. 270 s., 268 kr. Carlsen
*Per Knutsen: Pigekrigen. Oversat af Camilla Christensen. 112 s., 138 kr. Høst og søn
*Hubert Ben Kemoun: Den lykkelige vinder. Oversat af Christina W. Bojlén. 160 s., 188 kr. Høst og søn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her