Læsetid: 3 min.

Serbisk opposition vil arbejde sig frem mod Beograd

10. juli 1999

Den serbiske opposition satser på daglige protester over hele landet, der skal kulminere med massemøde i Beograd og - måske - en generalstrejke

USA's forsvarsminister William Cohen udtrykte i går under et besøg i København håb om, at serberne ville tvinge Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic fra magten og dermed bane vejen for demokratiske reformer. Et håb, der har fået ny næring de seneste uger, efter en lang række demonstrationer, underskriftindsamlinger flere steder i Serbien.
Fra det oppositionelle Novi Sad i nord til det mere Milosevic-tro Prokuplje i syd har Alliancen for Forandring haft succes med demonstrationer, hvor blandt andre lederen af Det Demokratiske Parti, Zoran Djindjic, og koordinatoren af Alliancen for Forandring, Vladan Batic, har talt.
Zoran Djindjic ser ifølge tv-stationen CNN de næste to-tre måneder på denne måde:
"Folk går på gaderne. Serbien gennemsyres af civil ulydighed, i en generalstrejke. Han (Milosevic, red.) går."
Således satser Djindjic på, at der kan være daglige protester i løbet af de næste par uger, hvilket skal kulminere i en kæmpe demonstration i Beograd.
"Det er vores intenton at organisere protester i de 15-20 største byer i Serbien gennem de næste 15-20 dage. Vores mål er daglige protester over hele landet," sagde Djindjic i går i et interview med nyhedsbureauet Reuters.
"Midt i august skulle vi så være klar til at iværksætte den største demonstration i Beograd. Dette vil samtidig markere de sidste dage med fredelig kamp mod regeringen," sagde Djindjic.

Overgangsregering
Dermed mener han, at demonstrationerne i Beograd skal være startskuddet til en generalstrejke, men han gjorde det ikke klart, om han mener et fuldstændigt stop for arbejde over hele landet.
Sidste gang, der var store demonstrationer mod Milosevic - i vinteren 1996-97 - lykkedes det ikke at fastholde presset, fordi arbejderne var bange for at miste deres job og dermed ikke turde deltage i demonstrationerne.
"En generalstrejke betyder i vores tilfælde, at folk går på gaden i 2-3 timer hver dag for at kræve Milosevic' afgang. Det er vigtigt, at disse aktioner kommer hver eneste dag og øger presset på regimet. Resultatet vil blive, at Milosevic og hans regering træder tilbage," forudser Djindjic.
Han foreslår, at der i det øjeblik dannes en teknisk overgangsregering - bestående af personer, der ikke er deciderede politikere, og en del må gerne nyde international troværdighed. Denne regering skal så føre Serbien frem mod et demokratisk valg. Djindjic fremhæver, at den serbiske ortodokse kirke vil blive bedt om at føre tilsyn med den proces, så den forbliver fair og apolitisk.
"Det kan være en løsning, som selv Milosevic-tilhængere kan acceptere. Det vil være en national enhedsregering," siger Djindjic.

Konfrontationsfare
Der består fortsat en fare for, at Milosevic vil sætte politistyrker ind for at standse en eventuel opstand. Det kan i sidste ende medføre en borgerkrig, advarede Vladan Batic, under et møde torsdag aften i Prokuplje, hvor 4.000 demonstrerede foran Milosevic' socialistpartis regionale hovedkvarter. Der var en kort overgang lagt op til konfrontation mellem tilhængere og modstandere af Milosevic-styret. I sidste øjeblik aflyste tilhængerne deres moddemonstration, men den regionale formand for socialistpartiet, Ratko Zacevic, fyrede ifølge øjenvidner otte skud af op i luften fra hovedkvarterets balkon, da Alliancen for Forandrings protestmøde gik igang.
"Vi opfordrer ham (Zacevic, red.) og præsidenten til at undgå enhver situation, der kan føre til borgerkrig," sagde Batic til demonstranterne, der råbte "træd tilbage, træd tilbage."
Vuk Obradovic, der leder det oppositionelle socialdemokratiske parti, sagde, at det pæne fremmøde til demonstrationen viste, at der er opposition til Milosevic, selv i hans højborge.
"Det står klart, at selv Prokuplje er klar til forandring," sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters efter mødet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her