Læsetid: 2 min.

Den sorte søndag

3. juli 1999

Spike Lee åbner vores øjne for et vigtigt stykke amerikansk historie i 'Fire små piger'

TV-dokumentar

"On Birmingham Sunday
a noise shook the ground
and people all over
the world turned around.
And no one recalls
a more cowardly sound.
And the choir kept singing about freedom."

Joan Baez, Birmingham Sunday

Rammet ind af Joan Baez' smukke ballade, Birmingham Sunday, fortæller den amerikanske filminstruktør Spike Lee i sin dokumentarfilm, Fire små piger, den bevægende historie om bombeattentatet mod Sixteenth Street Baptist Church i Birmingham, Alabama den 15. september 1963.
Et attentat, der var iværksat af hvide racister og klansfolk og dræbte fire små, farvede piger i en søndagsskole, og som for alvor gjorde USA's hvide befolkning opmærksom på de stærke følelser, det had, mange af deres medmennesker nærede mod landets farvede indbyggere. Derfor var det også en begivenhed, der for alvor sparkede gang i den borgerrettighedsbevægelse, som Dr. Martin Luther King stod i spidsen for.
Fire små piger skaffede Lee, der gennem mere end 10 år har været USA's mest markante, farvede filmskaber, en Oscar-nominering og vises nu på DR2.
Den portrætterer de fire piger gennem interviews med deres familier, naboer og kammerater fra den tid.

Pigernes verden
Vi får et godt indblik i pigernes verden og de farvedes dagligdag, og samtidig får Lee gennem kommentarer fra øvrighedspersoner tegnet et billede af byen Birmingham. Blandt andet en tidligere guvernør, prominente skikkelser i det farvede miljø og medlemmer af De kristne lederes råd (Dr. Kings organisation) er med til at tegne et billede af en by, der under ledelse af en sadistisk og racistisk politichef og et politi-korps, hvor i hvert fald en trediedel var medlemmer af eller havde forbindelse til Ku Klux Klan, havde udviklet sig til en sted med fremmedhad, raceadskillelse og hyppige bombesprængninger.
Birmingham var, ifølge Dr. King, "et symbol på hardcore modstand mod integration - og det er formodentlig den mest raceadskilte by i USA." Og byen var i 1963 blevet centrum for striden i syden.

Dyb sympati
Spike Lee formår det fantastiske at skabe dyb sympati for de fire små piger og deres efterladte, sørgende familier uden at forfalde til billigt og unødvendigt føleri.
Det er en historie, hvori mange og stærke følelser er investeret, så det er en svær balancegang, Lee klarer med bravour. Og tillige får han blotlagt, hvorledes attentatet havde den positive bieffekt, hvis man kan tale om en sådan, at de farvedes frihedskamp blev intensiveret og det med hele USA's, ja, hele verdens, bevågenhed.
Mere aktuelt har filmen også været med til at åbne mange af nutidens unges øjne for en meget vigtig tragedie i nyere amerikansk historie. En hændelse, ikke mange anede havde fundet sted.
Lee har gjort et stort stykke arbejde for at få alle de mange brikker til at hænge sammen. Man fornemmer hele tiden hans tilstedeværelse og engagement - og hans omfattende research og det væld af personer, direkte eller inddirekte involverede, som han har talt med, er imponerende. Det er deres ofte følelsesladede vidneudsagn, der giver filmen troværdighed og tyngde som historisk dokument.

*Fire små piger. Instruktion: Spike Lee. DR2, søndag den 4. og 11. juli kl. 20.00.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu