Læsetid: 4 min.

Sporten ignorerer sikker EPO-kontrol

10. juli 1999

EPO kan måles direkte i blod og urin, viser svenske forskningsresultater

Den eneste direkte metode til at måle dopingmidlet epo har været kendt siden 1995, men alligevel har hverken IOC, den internationale olympiske komite, UCI, den internationale cykelunion eller DIF, Danmarks Idrætsforening, taget initiativ til at få metoden indført i dopingkontrollen.
Metoden kan, i modsætning til den omdiskuterede måling af hæmatokritværdien, påvise EPO direkte i menneskers urin og blod, og den blev udviklet af et svensk forskerhold i 1995.
Professor i medicin, Bo Berglund, på Karolingska Hospitalet i Stockholm siger til Information, at metoden er "den eneste direkte metode til at måle EPO. Tilmed påvirkes metoden ikke af træning i store højder."
Berglund er overrasket over, at man endnu ikke har taget teknikken i anvendelse.
"Jeg gav vores forskningsartikel til cyklisternes repræsentanter ved en konference om doping i Lausanne, men jeg har ikke hørt noget fra dem siden, og jeg gav personligt artiklen til formanden for den internationale cykelunion. Vi diskuterede også teknikken i nogle uformelle samtaler med medlemmer af IOC, så de kender også til metoden," siger han.

Blankocheck til doping
Berglund angiver to mulige årsager til, at man fra idrætsorganisatorisk hold ikke er gået videre med metoden.
"Den første er, at ændre metoden til kommerciel brug. Den anden årsag er politisk, og den er hovedårsagen. Faktisk kunne man jo bare fortælle de professionelle cyklister, at denne metode til at spore EPO direkte findes. Og alene brugen af denne metode i ringe omfang ville have store præventive virkninger," siger Berglund.
"Hæmatokritværdierne er jo ikke nogen dopingregel. Det er en konkurrenceregel," hvormed Berglund pointerer, at hæmatokritreglerne ikke er andet end en blankocheck til sportsudøverne om at bruge doping op til en grænse for hæmatokritværdier på 50.
Professor, overlæge Michael Kjær, Den idrætsmedicinske Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital, har via Teknologirådet gjort Folketinget opmærksom på, at metoden findes.
"Mens det gensplejsede EPO er helt rent, vil det naturligt forekommende erythropoietin (EPO) i kroppen også eksistere i nogle andre kemiske varianter," siger Michael Kjær til Ugeskriftet for Læger.
På en henvendelse til DIF om, hvorfor man ikke har taget denne viden op i de relevante organer, svarer dopingkontrollant Finn Mikkelsen:
"Ja, man må jo nok sige, at der er nogen, der har sovet i timen, men hvem det er, er svært at sige, fordi både IOC og de internationale forbund har ladet udviklingen foregå stille og roligt, og sagt, at vi nok finder en metode en dag. Der er ikke nogen, der har sagt, at det her problem er så alvorligt, at vi skal afsætte ekstraordinære ressourcer til at løse det."
- Hvordan kan det være at de ikke har gjort mere ved det, selv om man siden 1995 har vidst, at der findes en effektiv metode til at spore eksogent (dvs. kunstigt, red.) EPO?
"Jeg ved ikke om IOC har vidst det. Jeg vidste det godt, og har også skrevet om det. Og UCI har også vidst det. Men hvem der tager initiativ til, at man kommer fra A til B osv..., ja, svaret blæser i vinden."
I UCI svarer Sandrine Martelli fra antidoping-afdelingen, at "UCI hele tiden har kendt til disse erklæringer fra forskellige laboratorier verden over," og fortsætter: "Den 11. maj i år blev der holdt et møde med deltagelse af videnskabsmænd fra hele verden i Paris, med det formål at drøfte emnet. Tror De, at så mange videnskabsmænd stadig ville lede efter en metode, hvis der allerede forelå en løsning?"
Michael Kjær undrer sig: "Det var ikke nogen erklæring, det var en anerkendt artikel. Det er forkert at sige, at der ikke findes nogen metode overhovedet. Jeg har ikke hørt om nogen fra Danmark, der har været med til dette møde."

Sovet i timen
Formanden for DIF, Kai Holm, kendte også til svenskernes arbejde, men påpeger, at der indenfor idræt er mere jura end medicin: "Hvis en dopingtest er 99 procent sikker, vil enhver dygtig advokat få en idrætsudøver frikendt ved en domstol," siger han til Informa-
tion.
- Men hæmatokritværdier er juridisk endnu mere usikre.
"Ja, så åbenbart har det været således, at man sovet i timen ved de international organisationer i f.eks. IOC."
"Jeg tvivler da ikke på, at hvis man havde sat hårdt ind, og målrettet det fra begyndelsen, så kunne man i dag have haft en metode til at afsløre det," siger Kai Holm og konkluderer, at "der er alt for mange, der ikke har været interesseret i at finde ud af sandheden. Det er det korte og lange i det. Og ansvaret ligger især hos de internationale specialforbund."
Formanden for Dansk Cykelunion, Peder Pedersen, har aldrig hørt om den direkte EPO-test: "Det har vi bestemt ikke vidst. Og jeg tvivler på at det kan være rigtig, for så burde lægevidenskaben jo vide det."
- Finn Mikkelsen fra DIF vidste det godt, og siger, at han endda har skrevet flere artikler om det.
"Men så er det da såre enkelt for dansk idræt, fordi Finn Mikkelsen er jo dopingkontrollant i TeamDanmark, som er en del af DIF, hvilket også dopingnævnet er. EPO står på forbudslisten, og når dopingkontroludvalget kan måle for det, skal de jo bare gå i gang."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her