Læsetid: 4 min.

Storm i provinsen

20. juli 1999

På biblioteket i Esbjerg findes en glemt kulturskat: En samling Storm P. malerier for børn og beslægtede sjæle

BILLEDKUNST
Sådan ligger landet: Helt prosaisk. Med firkantede marker og skove, kortlagt, målt op, delt i lodder og dyrket i detaljer. Jorden er drænet for guldhorn. Skatte er noget, man sjældent falder over.
Og dog: Et sted i Danmark, blandt computerskærme og brugsanvisninger til netsøgning, findes en lille, mærkelig kunstskat. Det er ikke en turistattraktion. Der er ingen skilte, der viser vej. Men kommer man tilfældigt forbi, går man lige ind i en verden af regnbuer, faldende stjerner, træer, der taler og vandløb med nisser, der sejler i træ-sko.
I slutningen af 20'erne blev Robert Storm Petersen bedt om at lave en samling billeder til børnebiblioteket i Esbjerg. Han tog opgaven på sig, og tog den alvorligt. I 1933 kunne tyve malerier hænges på plads, nogle af dem kæmpe store, andre små og ganske smalle. Alle gennemlyst af poesi.

Hulter til bulter
Verden er ikke den samme som dengang. Det er biblioteket i Esbjerg heller ikke. Malerisamlingen har været splittet i mange år, efter at de gamle lokaler blev forladt. Men i 80'erne blev den samlet igen, restaureret og hængt op i de nye. Der hænger den stadig, hulter til bulter, under elendige lysforhold, uden hensyn til den rækkefølge, kunstneren havde tænkt sig.
Og dog er det her, den bør være - blandt billedbøger, børn og beslægtede sjæle, med hang til kulørte eventyr.

Fart og fremskridt
Da Storm P. fik opgaven på Esbjerg Børnebibliotek, havde han lagt sin ungdom bag sig. I de tidlige 30'erne troede han ikke på fremskridtet, som han havde gjort i begyndelsen af århundredet - dengang han var med til at løbe de første flyvemaskiner i gang ude på Kløvermarken, eller rendte rundt og skulede
skurkagtigt til kameraerne på Nordisk Film. Han var begyndt at spørge, om udviklingen ikke gik for hurtigt - i den forkerte retning. Om ikke verden havde været god nok, som den var, uden fart og fremskridt. Det er temaet i mange af malerierne.

En snegl på vejen
På et af billederne kommer en bil kørerne i fuld fart. Men ude ved vejkanten, blandt gule mælkebøtter, kryber en snegl med hus på ryggen. Forbløffet, med antennerne lige i vejret, kigger den efter fænomenet - som i en tåge af fart er på vej ud af billedet.
Et andet billede forestiller en munk, der sidder i sin celle og skriver med gåsefjer. Men udenfor hans vindue raser den moderne verden, med flyvemaskiner på himlen, dampere i havnen, biler, højhuse, luftskibe.
Det er et tema med variationer: En mand kommer gående, fordybet i avisen, imens han træder de første forårsblomster ned. En redefuld fugleunger strækker hals efter en flyver. Disse billeder er små fortællinger om gammeldags idyl, forstyrret af moderne disharmoni.

En stjerne i hatten
Men malerierne kan også være små digte: En mand fanger en stjerne i sin høje hat. En ældre herre kigger på en regnbue. To kællinger sladrer i en landsbygade. To gæs står og snadrer bagved dem. Man synes næsten, man hører stemmerne - kvindernes og fuglenes - i uskøn forening.
Nogle af de store billeder er fantasier over livet i naturen: Her tager Storm P. os med ud i junglen, til en løve, der kigger på os med farlige gule øjne. Vi kommer op til isbjørnenes og sælernes land, hvor menneskene fylder så lidt. Ned til fisk og farver på havets bund. Og ud i rummet hvor de store balloner sejler.

Sjæle af træ
Hovedværket i samlingen er et eventyr: Et kæmpe billede af et dansk landskab, som det stadig kunne se ud på Storm P.'s tid, med stynede popler - disse sjæle af træ, som nu er forsvundet. Men dengang kunne de stadig stå på markerne og diskutere deres hemmeligheder, mens de grinede og gestikulerede med deres dødningearme.
Det er på dette billede, en nisse er stået til søs. En svane med guldkrone bruser i åen. En gammel bedstefar sidder med en bog og læser højt for et barn, en hund og en gåseflok.
Det handler om livets og mørkets kræfter - lærredet er delt i to, med lys på den ene side, skygger og trolde på den anden. Et lille, rosenfarvet hus ligger i lyset og ser bekymret ud, et rigtigt 'jeghus', med pjusket tagskæg. Et andet står skævt og tomt i mørket, i angstens land.
Storm P. levede i sin egen verden. Men han havde evnen til at vise andre, hvordan den så ud: Grotesk, dødsensfarlig, smuk og stor. Det er en rejse ind i en anden virkelighed, man kan opleve, lige midt i hverdagen, på børnebiblioteket i en smågrå provinsby.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu