Læsetid: 2 min.

Svært at straffe lejesoldater

31. juli 1999

'Hvad nu hvis den 26-årige havde meldt sig til tjeneste i UCK - skulle han så straffes?'

Et forbud mod lejesoldater er ubrugeligt.
"Rent strafferetligt medfører det meget vanskelige bevismæssige problemer," siger dr.jur. Frederik Harhoff, lektor i folke- og krigsret ved Københavns Universitet.
I går blev en 26-årig sønderjysk mand, der sigtes for at have dræbt civile Kosovo-albanere som lejesoldat under konflikten i Kosovo i april og maj, varetægtsfængslet frem til 16. august.
Sagen, som kom frem efter en anmeldelse oven på et åbenhjertigt interview i Ekstra Bladet, har fået danske politikere til at kræve et forbud mod lejesoldater. SF's forsvarsordfører, Villy Søvndal, udtalte i går til Politiken, at det er "helt ufatteligt", at Danmark ikke har underskrevet en FN-konvention fra 1989 mod netop rekruttering, brug, finansiering og træning af lejesoldater. Konventionen er kun ratificeret af 19 lande og er derfor ikke trådt i kraft.
Men det ville være omsonst, hvis Danmark underskrev konventionen eller på anden måde lavede et forbud mod lejesoldater, siger eksperter. I Udenrigsministeriet peger man på et problem, der gør det uaktuelt at tiltræde FN-konventionen.
"Der vil være tale om en kriminalisering i et meget bredt og ganske upræcist omfang, hvilket ikke vil være i overensstemmelse med dansk retstradition," siger ministerråd Jens Færkel til Information.
Lektor Frederik Harhoff er enig og kalder brugen af lejesoldater for "et enormt vanskeligt område."

Kriterierne
Sagen er, at der skal meget til, før en person opfylder kriterierne for at kunne blive kaldt lejesoldat. I den omtalte FN-konventions artikel 1, stk. B, om lejesoldater står der nemlig:
"En lejesoldat er en person, der hovedsageligt (essentially) er motiveret til at deltage i fjendtligheder for egen vindings skyld, og som af en part i konflikten er blevet lovet en materiel kompensation, der langt overstiger (substantially in excess of) den løn, som kombatanter af tilsvarende rang eller funktion er blevet lovet eller bliver betalt i partens væbnede styrker."
For at være lejesoldat skal man altså bl.a. tjene mere end andre almindelige soldater.
"Det viser, at det er vanvittigt svært at definere, hvornår man er lejesoldat, og hvornår man ikke er det," siger Frederik Harhoff.
"Det vil være en næsten umulig opgave at finde ud af, hvor meget almindelige soldater tjener rundt omkring i alverdens lande."
FN-konventionens ordlyd betyder også, at det skal vurderes, om soldaten lejer sig ud for pengene.
"Jeg går ud fra, at der ikke er noget ønske om at kriminalisere folk, der tager afsted så at sige i en god sags tjeneste. Hvad nu hvis den 26-årige havde meldt sig til UCK (Kosovo-albanernes Befrielseshær) - skulle han så straffes?" spørger Harhoff og understreger, at han ikke synes, at lejesoldater skal nyde særlig stor sympati.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her