Læsetid: 3 min.

Tronskifte sætter Marokko på sidelinjen

26. juli 1999

Marokko har længe haft en rolle i fredsprocessen, men nu vil landet trække sig tilbage

TEL AVIV - Tronskiftet i Marokko efter kong Hassan II's død sent fredag betyder, at landet efter alt sandsynlighed vil indtage en noget mere tilbagetrukken rolle, end kong Hassan havdet tænkt sig. Den ny leder, kong Muhammed, vil for en tid være tvunget til at opgive sin fars centrale rolle i den mellemøstlige fredsproces.
Med kong Hassans pludselige død efter et hjertetilfælde har Mellemøsten mistet et af sine mest erfarne statsoverhoveder, som med sine 38 år på tronen var regionens længst siddende leder efter den jordanske kong Husseins død i februar i år.
Kong Hassans død kommer på et tidspunkt, hvor den mellemøstlige fredsproces står for at kunne tage nogle afgørende skridt fremad, en udvikling, som kong Hassan efter alt at dømme havde forventet at have skulle have sat sit tydelige præg på.
"Marokko har længe haft en rolle i fredsprocessen, hvilket der er en historisk grund på," forklarer Marokko-eksperten ved det Tel Aviv universitets Dayan Institut for Mellemøst- og Nordafrikastudier, Daniel Zisselwein, til Information.
Israels ministerpræsident Ehud Barak skulle have været på officielt besøg i Marokko i denne uge. Ifølge det israelske dagblad Yediot Ahronot skulle kong Hassan have haft planer om at benytte denne lejlighed til at bringe Israel og Syrien tættere sammen.
Kongens ambitioner om at indtage rollen som arkitekt for en israelsk-syrisk fredsslutning var velkendte, og han har ment, at lejligheden for et afgørende gennembrud her bød sig.

Syrisk leder udeblev
Ved begravelsen i går deltog Israel talstærkt med præsident Ezer Weizman i spidsen. I delegationen befandt sig også Ehud Barak.
Syriens præsident Hafez al Assad kom derimod ikke til begravelsen, selv om han i februar overraskede alle ved at komme til Jordans kong Husseins begravelse .
"Assad brugte tydeligvis Husseins begravelse som fredsføler, og ville kunne have mødt Barak direkte ved at flyve til Rabat. Dette er sikkert grunden til, at han valgte ikke at udeblive for ikke at tabe ansigt. Assad vil lægge stor vægt på, at det første møde med Barak bliver langt bedre forberedt," fortsætter Daniel Zisselwein.
Ifølge Daniel Zisselwein kan Assads beslutning også hænge sammen med, at Marokko må se frem til en periode på sidelinjen.
"Den nye konge skal først og fremmest skaffe sig legitimitet som landets regent," forklarer han.
"Denne situation er meget parallel til, hvad vi så i Jordan tidligere på året, og ligesom kong Abdallah vil Muhammed med temmelig stor sikkerhed videreføre sin fars linje, men med tilstrækkelig meget ændring til at han kan vise en personlig stil."
"Han er en helt anden type end sin far, han repræsenterer en ny æra og en ny generation. Men først og fremmest står Muhammed over for en række meget alvorlige indenrigspolitiske problemer, som han er tvunget til at tage fat på før noget andet."

Hjemlige problemer
Over 40 pct. af Marokkos befolkning på 29 millioner er under 15 år, hvilket er en økonomisk og demografisk tidsbombe.
Arbejdsløsheden, som i dag menes at være over 20 pct., kan derfor forventes at vokse voldsomt, hvis der ikke tages forholdsregler i tide, og dette er nok den nye konges største udfordring.
"Marokko har også sit eget udenrigspolitiske problem i Vestsahara-konflikten. Kong Muhammed skal i en nær fremtid efterleve FN-beslutningen om at lade en folkeafstemning afgøre fremtiden for de marokkansk besatte territorier syd for landet. Der er stærke forlydender om,
at separatistbevægelsen dér forsøger at skræddersy valglisten efter deres behov, hvilket naturligvis er en sag, som Muhammed må involvere
sig i," siger Zisselwein.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her