Læsetid: 3 min.

Tusind skøre tanker

16. juli 1999

Dennis Potters sidste tv-serier bliver genudsendt på tv og viser forfatterens skarpe, originale pen i fin form

TV-SERIE
Der er tale om en genudsendelse, når TV2 sent i aften blænder op for det første af fire afsnit i den ene af de to sidste tv-serier, den engelske tv-dramatiker og manuskriptforfatter Dennis Potter nåede at færdiggøre, før han døde af kræft i juni 1994. Men en kærkommen én af slagsen.
Fans af Potters skævt originale universer, bidende satire, skarpe dialog og ganske morsomme karikaturer vil utvivlsomt finde stor fornøjelse i Karaoke. Serien omfatter fire afsnit, som TV2 i august følger op med den futuristiske Cold Lazarus, Potters sidste serie, der ligger tematisk og handlingsmæssigt i forlængelse af Karaoke, men i modsætning til dennes menneskelige drama disker efterfølgeren op med en mere kontant spændingsramme.
Kendere af Potters eget liv og endeligt vil i Karaoke også kunne nikke genkendende til historien om den bitre, kyniske og fordrukne tv-dramatiker Daniel Feeld, der pludselig oplever det mærkelige, at mennesker, han møder på gaden, fremsiger replikker fra den tv-film, han er ved at færdiggøre i samarbejde med en strid og besværlig instruktør, som ikke forstår hans vision.
Oven i købet plages Feeld af pludselige og kraftige mavesmerter, lægerne ikke kan diagnosticere, og efterhånden som virkeligheden begynder at ligne fiktionen - eller er det omvendt? - og sygdommen formodes mere og mere alvorlig, besættes Feeld af tanken om at redde en ung, smuk pige, der minder betænkeligt om en pige fra tv-serien, som får et brutalt endeligt. En besættelse, som bunder i tabt kærlighed, et forsøg på at blive forsonet med fortidens spøgelser og et behov for at kunne tage skæbnen i egen hånd.

Selvbiografisk
Karaoke er en i højeste grad selvbiografisk fortælling fra en forfatter, der i serier som bl.a. Den syngende detektiv har trukket store veksler på eget liv og sygdommen psoreasis, som fulgte ham trofast gennem det meste af tilværelsen.
Da Potter skrev Karaoke og Cold Lazarus, vidste han, at han var døende af kræft, og den genklang af virkelighed, som Karaoke giver, er i glimt en smule ubehagelig, men da serien er blottet for egomani og sentimentalitet (typisk for Potter) og befolket med interessante personer og en gribende intrige, holder følelsen af ubehag ikke ved.
Serien kan tages for, hvad den umiddelbart ser ud til at være, en fortælling om en dramatiker, som trængt op i en krog og i et øjebliks ønsketænkning får blandet sine fiktioner sammen med den omgivende virkelighed. (Et tema, som også signaleres gennem titlen, idet karaoke jo drejer sig om at levere ens egen version af andres originale materiale.)
Men den kan også ses som den døende Potters egen gravskrift - et terapeutisk forsøg på at komme overens med fortiden, viske tavlen ren.
Dog skal det siges, at Potter aldrig direkte fastslår, hvad der er realitet, og hvad Feeld bare forestiller sig, hvilket giver Karakoke en drømmeagtig tekstur, som den har til fælles med mange af Potters utallige tv-serier, film og bøger, ikke mindst tv-hovedværkerne Tusind skøre tanker, Pennies from Heaven (hvor personerne gerne brød ud i sang og dans) og allerede nævnte Den syngende detektiv.

Indfølt Finney
Instrueret af Renny Rye, der også iscenesatte Tusind skøre tanker og senere Cold Lazarus, er Karaoke et intenst og meget velspillet drama med mange kuriøse elementer, men hvor i hvert fald ikke hovedpersonerne lades i stikken.
Veteranen Albert Finney yder en indfølt og bemærkelsesværdigt hudløs præstation som Daniel Feeld, der veksler mellem manisk energi, sarkastisk melankoli og
reel, positiv levelyst. Og omkring ham sørger Saffron Burrows, Richard E. Grant og ikke mindst Julie Christie for solidt birollespil.
Man følger med spænding Feelds gradvise erkendelse af, hvad det er, der foregår, og man forstår hans besættelse af den unge skønhed og den smerte, han bærer rundt på - og lader til altid at have båret rundt på - og som gør ham så uforsonligt kynisk.
Karaoke er måske ikke helt så fornøjelig som Tusind skøre tanker, ligeså skarp som Den syngende detektiv eller superopfindsom som Pennies from Heaven, men sammen med den væsensforskellige, tankeeksperimenterende satire Cold Lazarus er serien et værdigt og tankevækkende punktum for en alsidig, sjældent vellykket og altid interessant karriere, der spændte over 30 år.
Og måske kan dens genudsendelse bane vejen for, at nogle af Potters mere klassiske værker også bliver genudsendt.

*Karaoke af Dennis Potter. Første afsnit TV2, fredag kl. 0.45

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu