Læsetid: 4 min.

Den ubeskriveligt kedelige

21. juli 1999

The Independent er blandt de bedste britiske aviser. Men et redaktørskifte har sat sindene i kog

Sommerkiosk
The Independent kan ikke som så mange andre britiske aviser brøste sig af en historie, der går flere hundrede år tilbage. Tværtimod er den med sine kun 13 år på bagen en af de yngste aviser i Storbritannien.
Den blev grundlagt af tre journalister med idealerne i orden. The Independent skulle være netop dét, som navnet antyder: Uafhængig.
Uafhængig af økonomiske interesser og uafhængig af den britiske journalistlobby, der har fingeren på pulsen i Westminster. Resultatet blev mangel på både penge og historier, og kuren blev dels dannelsen af et konsortium, ejet af bl.a. den spanske avis El Pais og den italienske La Repubblica, dels en indmeldelse i Westminster-lobbyen. Så i dag er det så som så med uafhængigheden.
I daglig tale kaldes The Independent blot "The Indy". Et andet og lidet flatterende kælenavn er 'The Indescribably Boring' - Den Ubeskriveligt Kedelige. Måske var det for at rette op på dét image, at Janet Street-Porter, som ellers kun har været kendt som modeskribent og fra ungdoms-tv i starten af denne måned blev udnævnt til redaktør for The Independents søndagsudgave. Det kommer der måske ikke en bedre (eller en dårligere) søndagsudgave ud af, men omtale det fik avisen da - desværre ikke af den gode slags.
Nogle tvivler på, om Janet Street-Porter overhovedet vil være i stand til at redigere så meget som en en busbillet, og den konkurrerende avis The Guardian mente, det næste vil blive, at Mel B (fra pop-gruppen Spice Girls) bliver udnævt til kommissær for Londons politistyrke.

Ansatte sagde op
Udnævnelsen var også dråben, der fik bægret til at flyde over for adskillige medarbejdere, der forlod avisen i protest. Janet Street-Porter afviste selv den heftige kritiken som værende latterlig og påpegede i samme åndedrag, at en busbillet ikke normalt kræver redigering.
Jeg skal ikke forsøge at lægge skjul på, at der er gode grunde til ikke at købe The Independent. En af dem er alt det 'støj' i form af annoncer o.lign. der er i avisen. I bedste fald indeholder 1. sektion ca. 30 procent annoncer, 20-30 procent billeder og overskrifter og 40-50 procent tekst. I værste fald har man kun lige kunnet presse en lille note ind mellem annoncerne. Det er dog ikke alene The Independent, der gør sig skyldig i til tider at minde mere om vor hjemlige, husstandsomdelte, gratisavis Søndagsavisen end om en 'rigtig' avis. I andre britiske aviser - og danske - er det ofte lige så slemt.
Et andet og nok så væsentligt ankepunkt mod 1. sektion er, at den ikke har en bagside; sådan en med lidt løst og fast, lidt sludder og vrøvl og en tegneserie-stribe. Tværtimod er bagsiden en forside: Sport står der øverst og umiddelbart herunder finder man et par henvisninger til artikler på sektionens sidste 8-10 sider, der er helliget sporten. Et par 'forside' historier står der også. En glimrende service for de sportsinteresserede men også grunden til, at jeg aldrig læser 1. sektion bagfra - hvilket som bekendt er den rigtige måde at læse en avis på.
Men hvorfor så overhovedet bruge penge på The Independent, når der nu er så meget i vejen med den?

Gode skribenter
Én grund er, at der i ethvert feriebudget er rigeligt råd til de sølle 4,50 kr. den koster. Desværre kan den grund ikke bruges, hvis man vil erhverve sig avisen her i Danmark, hvor man må slippe 20 kr. på hverdage.
En anden og lidt bedre grund er, at The Independent faktisk - på trods af alle sine dårlige sider - er blandt de bedre britiske aviser. Kald den bare kedelig, men det er vi nogen, der har lært at leve med.
Dens kvalitet skyldes ikke mindst skribenter som Robert Fisk, der gennem et langt liv som journalist har leveret højst læseværdige reportager fra bl.a. Libanon og senest Balkan. Et andet område hvor The Independent gør det langt bedre end andre britiske aviser er med dens 2. sektion - Monday Review, Tuesday Review og så fremdeles alt efter ugedag - der er dejligt fri for forstyrrende annoncer og små-artikler.
I Review-sektionen finder man avisens leder, læserbreve (i den sædvanlige, lidt pudsige britiske form "breve til redaktøren", hvor alle indlæg stiles personligt til redaktøren og begynder med "Hr., ....."), feature-siderne hvis emne skifter fra ugedag til ugedag, kommentarer og klummer.
Denne sektion rummer ofte meget godt læsestof - specielt for læsere, der som jeg foretrækker at læse 'eksperternes' meninger om aktuelle emner frem for blot at nøjes med nyhedsartiklerne.
Om torsdagen er det også i Review-sektionen, man finder det herlige, ugentlige Dilemma hvor Virginia Ironside giver læserne gode råd om, hvordan de kan løse deres personlig dilemmaer som kan være alt mellem himmel og jord - bare det er et problem. Det er som regel dér min avislæsning begynder om torsdagen.

Web-adresse: www.independent.co.uk

De forrige artikler om udenlandske aviser og blade blev bragt 22., 23., 24., og 25 juni samt 2., 7. og 15. juli. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her