Læsetid: 2 min.

Uklar besked til historikere om PET-habilitet

28. juli 1999

Historikere fik besked om at foretage en rent faglig bedømmelse, inden de indstillede eks-DKP'er til PET-kommissionen

Den vragede Århus-historiker Søren Hein Rasmussen, der ikke kunne blive medlem af PET-undersøgelseskommissionen på grund af sine aktiviteter i DKP og DKU i årene 1977-89, deltog allerede i juni i et møde i Justitsministeriet, hvor repræsentanter for de historiske institutter ved universiteterne i København og Århus bad om en uddybning af habilitetsreglerne:
"Vi spurgte, om der lå noget skjult i udtalelserne om habilitet. Vi fik at vide, at vi skulle afgive en faglig indstilling," siger Søren Hein Rasmussen til Information.
I mødet i ministeriet deltog de to ledere af institutterne, Anders Bøgh og Karl-Erik Frandsen, historikerne Henrik S. Nissen og Søren Hein Rasmussen, der senere sammen blev indstillet til PET-kommissionen, samt kollegaen Poul Villaume.

Erklæret inhabil
Fra Justitsministeriet deltog kommitteret Poul Dahl Jensen samt en embedsmand fra ministeriets økonomiske afdeling.
"Embedsmændene understregede, at det var vigtigt set fra deres synspunkt, at der ikke var blæst om undersøgelsen," siger Søren Hein Rasmussen.
Det mål lykkedes det ikke at nå. Tværtimod måtte Poul Dahl Jensen efter nogen blæst i medierne den 9. juli i et fem sider langt notat fastslå, at Søren Hein Rasmussen var inhabil, da han har haft "tilknytning til aktiviteter, der efter lovens paragraf 3, stk. 1, nr. 2, er omfattet af undersøgelsen".
"Jeg havde ikke forestillet mig, at det ville ende på denne her måde" siger Søren Hein Rasmussen.
"Så havde jeg sagt på forhånd, at jeg ikke ville være med. Jeg vil hellere have en ordentlig og solid PET-undersøgelse end ballade om min person," siger han.

Kalkuleret risiko
Historikeren tilføjer, at han havde "kalkuleret med muligheden for", at indstillingen af ham ikke ville blive accepteret.
"Men så havde jeg regnet med, at de ville henvende sig under hånden og tage en stille og rolig snak. Så havde jeg ikke været uvillig til at forhandle om en måde at hjælpe både universitetet og Justitsministeriet ud af den sag," siger Søren Hein Rasmussen.
"Hvis ministeren ønsker en politisk afbalanceret kommission, kunne han have meddelt det - i hvert fald uofficielt til de indstillede. Det er hverken meddelt officielt eller uofficielt. Når vi har spurgt om den slags, har vi fået at vide, at vi skulle se bort fra det," siger Søren Hein Rasmussen.
Information forsøgte tirsdag forgæves at få en kommentar fra kommitteret Poul Dahl Jensen og fra justitsminister Frank Jensen (S), som imidlertid begge er på ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her