Læsetid: 3 min.

Unge forskrækkes af det totalitære

15. juli 1999

Hvis danskerne skal med på fittstim-bølgen fra Sverige skal den afpolitiseres og gerne i tv

18 unge svenske feminister har gjort det trendy at være feminist i Norge og Sverige ved at udgive en bog ved navn Fittstim.
En oversættelse til dansk er ikke nært forestående. Det svenske forlag DN oplyser, at tre-fire danske forlag har bogen til eftersyn, men ingen har købt.
Spørgsmålet er, om danskerne overhovedet er klar til en oversvømmelse fra ligestillingens 'dukselande.'
"I Norge og Sverige indtænker de konstant ligestillingsspørgsmålet på en meget mere aktiv måde end her, fordi i Danmark er vi 'åh så ligestillede, og det er kun de sure gamle rødstrømper, der bliver ved med at insistere.' Der er en kæmpe kulturforskel, og den må man have med, når man tænker på implementeringen af sådan en bog," siger Eva Bendix, der er 27 år og næstformand i Foreningen for Kvinde- og Kønsforskning.
Hun ser den svenske bog med en ubarberet bikinilinie på forsiden som et velkomment opgør med forventningerne til kvinden om at gøre sig lækker, behagelig og attråværdig.

Krav om succes
"Det karakteristiske for min generation af kvinders problemer er kravet om, at vi både skal være succesfulde mødre, succesfulde karrierekvinder og succesfulde elskerinder samtidig med, at vi ikke har mulighed for at brokke os, for vi er jo ligestillede. Vi kan jo bare vælge fra."
I Fittstim beretter unge kvinder om deres erfaringer fra skoletiden i håb om, at unge kvinder ved at læse bogen kan lære sig at sætte grænser tidligere, opnå selvværd og magt over deres egne liv.
"Bogen er et godt udtryk for, at de her individualiserede erfaringer er ved at blive kollektive. Der er grundlag for, at vi kan sige: Vi kvinder har nogle fælles erfaringer gennem vores opdragelse, som gør, at vi får nogle betingelser for at leve nu, som vi ikke bryder os om," siger Eva Bendix.
"Men jeg ved sgu' ikke, om danskerne er friske. Når jeg snakker feminisme, lægger jeg vægten på at tænke kønsrelationer i stedet for kvinder over for mænd. Så beskyldes jeg for at gå ind i fjendens lejr og tale mændenes sag, men jeg tror bare det er den måde, vi bliver nødt til at se på fænomenet nu, især i forhold til min generations mænd, som meget gerne vil ligestilling."
"Og jeg oplever f.eks. ved paneldebatter, at der er flere yngre kvinder, der er glade for, at jeg kan have et feministisk standpunkt og kritisere nogle maskuline ting, der stadig fungerer dominerende, samtidig med, at jeg ikke siger noget grimt om mændene."

Helst uforpligtende
Eva Bendix ser det politiske signal i Fittstim-bogens indpakning som en mulig barriere for en umiddelbar dansk implementering.
"Unge mellem 15 og 25 har en eller anden forskrækkelse over for det totalitære, de synes at høre, når der kommer en isme på. Det gælder generelt, at det hele helst skal være uforpligtende. Man kan ikke sige noget, der er for bombastisk og seriøst."
I forlagsbranchen er det ikke så meget bekymringer om politiske signaler, der dominerer, når en oversættelse af Fittstim overvejes.
"Mange af de store debatbøger har fået en enorm udbredelse bl.a. fordi man har kunnet lave en foredragsvirksomhed ved siden af. Men når det er sådan en lille smal bog, der kommer fra udlandet, er det noget andet. Selvom den har det rigtige indhold og har været bestseller i andre lande, har vi mange eksempler på, at når den kommer til Danmark og bliver oversat, så er den død," forklarer Bente Hallberg fra Akademisk Forlag.
"Med mindre man har en forfatter, der kommer til landet, og man kan få lavet noget promotion over tv. Det afhænger også af, om den kan indgå i noget undervisning," siger Bente Hallberg, der endnu ikke ved, om Akademisk Forlag vil købe bogen.

Temmelig yt
En anden aktør på den danske feminist-scene er Kvindeligt Selskab. De vil gerne have besøg af redaktørerne bag Fittstim, men har endnu ingen konkrete planer.
Lene Myong Petersen mener ikke, at de erfaringer fra skoletiden, som skildres i Fittstim, adskiller sig væsentligt fra unge danskeres erfaringer.
Om muligheden for at vække lige så stor debat i Danmark som i bogens hjemland, siger hun:
"En ny feministisk bevægelse har åbenbart bedre vækstbetingelser i Sverige. Her er det temmelig yt at kalde sig feminist."
Danmarks unge feminister lever spredt og skjult. Det er ikke lykkes Information at få kontakt til hverken Feministisk Aktion eller Vagina Dentata, der har skiftet navn til PUT (Patrulje til Udrensning af Tvangsheteroseksualitet).
Solo-feministen og dramatikeren Gritt Uldall-Jessen, der står alene på feminist-scenen fordi hun ikke er imod porno, hilser fittstim velkommen til Danmark og håber, at bogen kan resultere i feministiske netværk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her