Læsetid: 2 min.

USA kritiserer FN's indsats i Kosovo

23. juli 1999

FN lader NATO løse civile opgaver, hævder Pentagon. Kofi Annan afviser kritikken

BOSTON - FN's "langsomme opbygning" af en civil administration og en politistyrke i Kosovo er blevet en byrde for NATO's soldater og risikerer at føre til et modsætningsforhold mellem KFOR og Kosovos Befrielseshær.
Det sagde chefen for USA's hærstab, general Henry Shelton, på en høring i Senatet tidligere i denne uge. Hans kritik af FN blev senere bakket op af den amerikanske forsvarsminister.
"Jo mere vi gør, des mindre interesse har FN i at gå ind og overtage opgaverne. Opbygningen af en civil administration og en politistyrke i Kosovo kan ikke være NATO's opgave," understregede William Cohen.
Disse udtalelser har vakt opmærksomhed i FN.
"Det var aldrig meningen, at FN-administrationen skulle være på plads seks uger efter Sikkerhedsrådets vedtagelse af en resolution. Det er en menneskelig umulig opgave," sagde amerikaneren John Ruggie, vicegeneralsekretærer i FN, onsdag.
John Ruggie understregede, at FN-politi og dommerpaneler kun vil kunne udføre deres arbejde, når sikkerhedssituationen i Kosovo er blevet bragt under fuld kontrol af KFOR. Det er den ikke endnu.
I går søgte FN's generalsekretær Kofi Annan at gyde olie på oprørte vande.
"Tingene går godt. I stedet for at pege fingre af hinanden, bør vi alle samarbejde," sagde han.

Hurtigste nogensinde
FN planlægger at sende 3.110 politibetjente og ca. 2.000 civile eksperter til Kosovo fra diverse medlemslande.
Indtil videre er der 700 udstationerede, hvoraf 144 udfører administrative opgaver og 100 humanitære gøremål; 156 er politi. Resten kommer fra OSCE, EU og hjælpeorganisationer, siger FN-talskvinde Marie Okabe til Information.
NATO, Rusland og fire ikke-europæiske lande har sendt 34.000 soldater ud af en planlagt KFOR-styrke på 52.000. Disse tropper bliver hver dag tvunget til at løse opgaver, de ikke er uddannet til - f.eks. arbejdet med at forsone albanere og serbere i Kosovo, få vand og el til at virke, opklare daglige mord.
FN arbejder på højtryk med at skaffe politi og eksperter, men det er ikke let.
"Vi skal overtale medlemslandene til at stille med personel, og de skal overtale folk til at opgive deres job og rejse til Kosovo," påpeger Marie Ogabe.
"Jeg ville ønske, det gik hurtigere, men denne fredsmission er den hurtigste ude nogensinde i FN's historie," sagde Carl Bildt, FN's Kosovo-udsending, onsdag i Geneve.
Især manglen på politi bekymrer USA. FN råder ikke over en permanent styrke, så 41 medlemslande har givet tilsagn om at bidrage til et korps på 3.110, men folk skal først trænes.
I næste uge ankommer 100 fra Nepal og Bangladesh - og én fra USA. Fra 1. august vil 200 politifolk ankomme hver uge, indtil alle er på plads.

Pengene udebliver
Onsdag begyndte FN at indsamle ansøgninger fra Kosovo-albanere, der ønsker at tjene i et lokalt politikorps. Det skal afløse FN henad vejen. Herudover er det vanskeligt for FN at rejse penge.
UNHCR, der skal genbosætte flygtninge, mangler f.eks. 200 mio. dollar, selv efter at USA og Japan har givet tilsagn om ekstra bistand i denne uge.
"For den civile administration er der endnu ikke et budget, men vi regner med at få tilsagn på donorkonferencen i Bruxelles 28. juli. Det store problem er at skaffe penge til at dække løn for lokale FN-ansatte i Kosovo," fortæller Ogabe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her