Læsetid: 3 min.

VM-skak med roulettepræg

27. juli 1999

I spillebyen Las Vegas er de ungarske søstre Zsuzsa og Judit Polgar oppe mod 98 mandlige stormestre

SKAK-VM
Man kan se noget symbolsk i, at årets skak-VM er henlagt til spillebyen Las Vegas, hvor de første træk bliver udført den 31. juli. For efter at verdensskakforbundet FIDE fik russeren Kirsan Iljumsjinov til præsident, er der blevet vendt op og ned på mange ting, og kampen om VM-titlen har unægteligt fået et præg af hasard. I hvert fald i forhold til førhen, hvor VM var en 'bedst af 24 partier' match mellem den forsvarende mester og en udfordrer, der havde været gennem flere benhårde kvalifikationsrunder inden mødet med mesteren.
I Las Vegas er det knald eller fald lige fra første runde, hvor 72 spillere mødes i matcher over sølle to partier. Ender en match 1-1 (og det vil ofte være tilfældet), spilles der hurtigskak med kortere og kortere betænkningstid, indtil der er fundet en vinder. De 36 overlevende fra første runde skal sammen med 28 seedede spillere - bl. a. den forsvarende mester Anatolij Karpov - i anden runde udkæmpe 32 nye mini-matcher, hvor et enkelt fejltræk kan afgøre det hele. Således fortsætter rouletten, indtil der er fire spillere tilbage, som i semifinalerne får fire partier at afgøre deres mellemværende i. Og i finalen kommer man helt op på bedst af seks partier - hvad der immervæk blot er en fjerdedel af de gamle VM-matchers længde.

Gyldne løfter og bar røv
Der bliver kastet en masse rare dollars i grams, inden den endelige VM-vinder kan kåres den 29. august, og selv for de spillere, der bliver slået ud i første omgang, er der mere end fuld dækning for rejseudgifterne. Til gengæld må FIDE holde sit VM uden skakkens ubestridte konge: den 36-årige Garri Kasparov, der siden sin løsrivelse fra
FIDE i foråret 1993 har anset VM-titlen som sin private ejendom, som han kun har sat på spil to gange: mod englænderen Nigel Short i London 1993 og mod inderen Viswanathan Anand i New York 1995. Samme Anand, der rangerer som nummer to på FIDE's nyeste styrkeliste, deltager for øvrigt heller ikke. Den indiske stormester har valgt at satse mod en 'privat VM-match mod Kasparov til efteråret. Pengemænd og organisationsfolk står parat, men projektet er langtfra søsat, og det kan ikke udelukkes, at det går Anand ligesom Alexei Shirov, der sidste år stod som Kasparovs officielle VM-udfordrer efter at have vundet en kvalifikationsmatch mod russeren Vladimir Kramnik. Taberen fik en pæn pose penge, mens Shirov måtte nøjes med gyldne løfter om masser af mammon i finalen - men den blev aflyst, og han stod tilbage med en bar røv at trutte i.
Alene af den grund kunne man ønske sig Shirov som endelig sejrherre i Las Vegas, men der er mange andre bud på titlen: ovennævnte Kramnik har af mange - også Kasparov - længe været betragtet som skakkens kronprins, og den 19-årige ungarer Peter Lekó, nummer ni på verdensranglisten, har netop vundet en superturnering i Dortmund - foran bl.a. Kramnik og den 48-årige Karpov, der også må nævnes blandt favoritterne. Disse betragtninger kunne antyde, at semifinalerne kommer til at stå mellem Kramnik og Lekó - og Karpov og Shirov, men netop VM's hasardprægede afvikling gør alle prognoser højst usikre.

To søstre i feltet
Man skal dog næppe forvente, at de to eneste kvinder i feltet på i alt hundrede spillere når til tops. De to berømte Polgar-søstre har ganske vist fået en ganske rimelig lodtrækning. Storesøster
Zsuzsa er regerende kvindelig verdensmester - så længe det varer, for efter en veloverstået barsel er hun på kollisionskurs med FIDE, men det er en anden historie - og skal i første runde møde Esam Mohamed, et ret ubeskrevet blad. Vinder Zsuzsa over den laverede rangerede egypter, og kan hun også eliminere russeren Vadim Zvjaginsev, venter Karpov i tredje runde. Vinder Karpov denne dyst, får Judit chancen for at hævne sin storesøster i fjerde runde - hvis hun ellers holder så længe. Judit, der er ikke så lidt hvassere end Zsuzsa, er oversidder i første runde, hvorefter hun skal møde vinderen af opgøret mellem Joel Benjamin, USA, og feltets eneste dansker, Peter Heine Nielsen. I tredje runde er Judits sandsynlige modstander Vladislav Tkachiev, en skrap kazakhstaner, der nu spiller under fransk flag. Og i fjerde runde altså Karpov?
Men det er altsammen spekulationer. Der kan ske så meget, når det går løs ved spillebordene i Las Vegas - under alle omstændigheder vil Informations læsere blive behørigt underrettet og få lejlighed til at studere masser af VM-partier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her