Læsetid: 2 min.

Årets skandaler

24. august 1999

Dioxin-skandalen
*"Der er fundet spor af giftstoffet dioxin i belgiske kyllinger og æg." Den meddelelse modtog samtlige EU-lande i slutningen af maj i år. Afsenderen var de belgiske myndigheder, og snart kom det frem, at de flere måneder forinden havde haft mistanke om, at der var noget galt pga. fund af forhøjede dioxinværdier i et parti æg.
Kylling og æg blev straks taget af hylderne i hele EU, og også en lang række lande uden for EU valgte at indføre forbud mod import af belgisk kylling og æg. USA valgte at nægte al europæisk kød og mejeriprodukter adgang til deres marked.
Forureningskilden viste sig at være dioxin-inficeret dyrefoder, hvilket betød, at skandalen hurtigt bredte sig til at omfatte svine- og oksekød, samt biprodukter som mælk, smør, ost, chokolade, kager mm. Også nabolandene Frankrig og Holland blev berørt, da de havde importeret belgisk foder.

Coca-Cola-skandalen
*Sideløbende med dioxin-skandalen opstod endnu en skandale i Belgien, men denne gang blev også Frankrig, Holland og Luxembourg berørt. I løbet af en enkelt uge i juni blev over 100 skolebørn alvorligt syge efter at have drukket Coca-Cola. Også flere voksne fik stærke mavesmerter og opkastninger efter at have drukket Cola-produkter. Alle Coca-Cola-koncernens produkter blev straks fjernet fra hylderne i Belgien og Luxembourg, men også Frankrig beordrede straks millioner af cola-dåser og -flasker trukket tilbage.
Årsagen til forgiftningen af produkterne var ifølge Coca-Cola-koncernen selv, at der ved et uheld på bryggerierne i Antwerpen og i Dunkirk var kommet henholdsvis svovlholdige og desinficerende stoffer i colaprodukterne.

Okseblod i vinen
*Det var også i juni måned, at de franske myndigheder beslaglagde 200 kg okseblodsbaseret pulver og 80.000 liter vin. Okseblodspulveret blev brugt af en række franske vinbønder i Vaucluse og Bouches-du-Rhone områderne til at fremskynde bundfældningen, så vinen hurtigere blev klar. Denne procedure er i sig selv ikke ulovlig, men på grund af BSE-skandalen (kogalskab) har det siden været forbudt at anvende blod fra dyr.

Spildevands-skandalen
*Den seneste skandale er fransk. I sidste uge afslørede en tysk tv-udsendelse, at alt fra kadavervædsker fra døde dyr, spildevandsslam og vand fra septiktanke er endt som ingrediens i dyrefoder - det såkaldte kød- og benmel, der bliver givet til svin og fjerkræ. Afsløringen kom dog allerede i starten af juni, da detaljer af en rapport fra Generaldirektoratet for Konkurrence, Forbrug og Bedrageribekæmpelse (DGCCRF) ved en fejl kom ud til offentligheden, der dog først for alvor er blevet optaget af sagen efter den tyske tv-udsendelse.
I rapporten fremgår det, at flere franske foderstoffabrikker i årevis har overtrådt forbudet, der trådte i kraft 9. septemper 1991, mod at bruge slam udvundet fra vandrensningsanlæg til produktion af dyrefoder. Den franske regering har bekræftet, at det foregik i 1998-99, men siger også, at ulovlighederne nu er stoppet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu