Læsetid: 2 min.

Apartheids ofre bliver svigtet

25. august 1999

Politikerne svigter ofrene for apartheid-tidens forbrydelser, der har ikke fået den erstatning, de blev lovet - spørgsmålet er, om de nogensinde vil få andet end en mindetavle

CAPE TOWN - Aftalen var klar. Til gengæld for at se deres bødler få amnesti af Sydafrikas sandhedskommission, skulle ofrene for forbrydelserne have en erstatning og hjælp til at hele de fysiske og psykiske sår.
Med sandhedskommissionens amnesti-politik blev deres ret til at sagsøge gerningsmændene annulleret.
Men ni måneder efter, at erstatningskomiteen afleverede en række forslag om hjælp og erstatning til ofrene til daværende præsident Nelson Mandela, er der intet sket.
Sandhedskommissionens forslag var, at ofrene skulle have akut hjælp til eksempelvis at klare medicinske problemer. Senere skulle det følges op af en reel økonomisk erstatning og en symbolsk oprejsning.
Kun få har fået den akutte hjælp, de var blevet lovet, og der er ikke blevet taget stilling til den økonomiske hjælp. Mange ofre lever fortsat med granatsplinter i kroppen. Nogle mangler proteser eller en kørestol, som kan erstatte den førlighed, de mistede. For andre er det de psykiske sår, som kræver behandling.

Stilheden er uudholdelig
Manglen på hjælp til ofrene anses af mange for et af de største problemer med sandhedskommissionen.
"Jeg er særlig bekymret over for den manglende erstatnings-politik, og hvad det vil betyde for forsoningen. Regeringen må sige, om den accepterer anbefalingen eller ej. Den må fortælle, hvad den har til hensigt at gøre. Stilheden er uudholdelige," siger kommissionens næstformand Alex Boraine.
Mange peger også på, at netop den økonomiske forarmelse af den sorte befolkning var apartheidstatens største forbrydelse. Derfor anser de en økonomisk kompensation til de hårdest ramte for rimelig. Tlhoki Mofikeng frygter, at ofrene vil se en statue eller en mindetavle, men ingen finansiel hjælp.
"Det virker som om, politikerne er ved at gå væk fra ideen om en finansiel erstatning og i stedet taler om en symbolsk oprejsning. Samtidig giver de fede gyldne håndtryk til gerningsmænd (eksempelvis tidligere generaler). Det er uretfærdigt over for ofrene," siger han.
For Dumisa Ntsebeza, som var kommissær i sandhedskommissionen, er talen om forsoning hyklerisk, så længe ofrene intet får til gengæld.
"Det er let for Mandela at tale om forsoning, fordi hans forhold har ændret sig, men forholdene har ikke ændret sig for de fleste ofre. De er blevet svigtet," siger han.

Tema side 3

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu