Læsetid: 2 min.

Begreb om livet

20. august 1999

F.P. Jac bortøder sit talent ved stadig i så ringe grad at udfordre det

Poesi
Varemærket 'Jac' er med tiden blevet identisk med besyngelse af livet og overgiven beruselse i erotik og alkohol. I digt efter digt, i bog efter bog, hengiver poeten sig glad til øjeblikkets lykke. Hans foretrukne attitude kan med digterens egne ord kaldes 'henkastet naivitet', hans udgangspunkt er den lystne fordring om bestandig begyndelse.
Hertil svarer i formsproget en behændig jongleren med ord: en leg, for legens egen skyld, med mulighederne i syntaksen samt en aldrig svigtende originalitet, når og hvor det drejer sig om at gelejde velkendte størrelser over i hidtil ukendte sammenhænge. "Nu skal vi kæreste igen," hedder det således et sted i hans ny bog, Med kammeratlig hilsen, der består af 22 langdigte, hver fordelt over tre sider og opdelt i 9-11 strofer. Kæreste er jo et adjektiv, som er blevet til substantiv; men hos Jac får det ny status, som verbum! Andre hyppige greb er den hjemmelavede sammensætning ('knallertrespekt', 'himmerigsfalsum') og den nyskabende kobling af verbum med præposition ('der driver en sart glæde over os').
Jacs poesi handler om lyst, men samtidig er den selv en nydelsesfuld leg med ord. Blandt hans nye, på én gang irriterende magelige og imponerende elegante digte handler de fleste om øjeblikket, livsudfoldelse her og nu. I andre ses tilbage på ferier, rejser og fester, atter andre kredser om ungdomssynder, som Jac mindes uden nogen som helst form for fortrydelse.
Nu som før undskylder han sig nemlig med sin charmerende uskyld.

Melankolske strenge
Det hænder, at digtene undervejs let anslår de mere melankolske strenge, men så jages til gengæld straks mismodet effektivt på flugt. Lykken er nemlig, forstår man, aldrig længere væk end det næste knald og den nærmeste bajer.
Overgiven, overgearet og som regel inderligt overfladisk, sådan fremtræder Jac i disse sprøde stykker. Men man må da lade ham, at stemningen hver gang virkelig fanges ind, sådan at digtenes hyldester til livet bliver ét med deres lyse tone og yndefulde, dansende form.
Peter Hentze har illustreret værket - gavmildt, overdådigt - med helsides kompositioner af sommerfugle plus alt godt fra havet. Flot ser det ud, og vi er heldigvis fjernt fra dét fimset-ferske præg, der undertiden har gjort hans bogillustrationer til en noget klam affære. Denne gang klæder hans letfingrede stil F.P. Jacs poetiske lethed perfekt.
Hvorfor bogen har fået titlen Med kammeratlig hilsen, står hen i det uvisse, for bortset fra et digt om Folketingets åbning (!) har suiten intet med socialisme at skaffe. Til gengæld signaleres det meget klart, hvad man skal tro og mene om den litterære kritik: "anmelderne slår vi i hovedet, / de begreb ikke livet".
Jamen, skal de da absolut dét? Kan det ikke være nok, hvis bare de opfatter en lille smule af kunsten? Og er det på denne baggrund ikke fuldtud forståeligt, hvis de ærgrer sig over, at Jac bortøder sit talent ved stadig i så ringe grad at risikere, udfordre det?

*F.P. Jac: Med kammeratlig hilsen. Digte. Helsidesillustrationer i farver af Peter Hentze. 96 sider. 200 kr. Poul Kristensen, Herning. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her