Læsetid: 2 min.

Bognoter

20. august 1999

Martsrevolutionen i Danmark*nDer fandt faktisk en borgerlig revolution sted i Danmark i marts 1848. Det hævder en ny bog, der vil omvurdere myterne om det fredelige systemskifte med kong Frederik VII som Grundlovens glade giver. Forfatteren Claus Friisberg, som tidligere har skrevet Den danske vej fra enevælde til demokrati og Demokratiets triumf, argumenterer for, at de nationalliberale faktisk lavede revolution, men at de, af angst for at den skulle brede sig ligesom ude i Europa, gjorde alt for at skjule, at det var dette, der var tale om. 188 sider. Ill. Vestjysk Kulturforlag.

Julius Lange og kunsthistorien
*Julius Lange (1838-1896) var den første universitetsuddannede kunsthistoriker i Danmark. Han var en fremtrædende skikkelse såvel nationalt som internationalt, mangeårig ven med Georg Brandes og den, der introducerede den positivistiske historisme i Danmark. En ny bog, Viljen til det menneskelige (328 s., 297 kr. Museum Tusculanum. Udkommer fredag den 20. august), sætter fokus på Julius Langes virke, hans kunst- og kulturhistoriske positioner og dermed også på fagets Kunsthistories Gründerzeit, dets ideologier og metode. Bogen indeholder bidrag fra en lang række forskere.

Hvordan var det nu med Trelleborg?
*Olaf Olsen er forhenværende rigsantikvar. Sit otium har han blandt andet udfyldt med at skrive en bog om Da Danmark blev til (108 s., 168 kr. Fremad. Udkommer den 25. august), hvor han veloplagt gør status over vor nuværende viden om, hvordan Danmark blev samlet til ét rige, de ældste byer opstod, og kristendommen kom til landet. Olaf Olsen leverer blandt andet en nytolkning af de gådefulde vikingeborge, Trelleborg, Fyrkat og Aggersborg, som ikke findes magen til i andre lande. Og de var ikke militærkaserner, som tidligere antaget.

Blicher og Klein
*Blicher-Selskabet og Gyldendal har i fællesskab udgivet St. St. Blichers 14 dage i Jylland (150 kr.) med efterskrift af Knud Sørensen og landskabsfotos af Kirsten Klein. Blicher har ikke villet give en dokumentarisk skildring af et stykke Jylland, men skabe en historie, som kunne være sand, skriver Knud Sørensen i efterskriften.

Skandaler i Århus
*Historikeren Thomas Thomsen har i bogen Skandalerne i Århus (149,50 kr.) udgivet en snes skillingviser med drabelige historier om vold, mord, brand og sex. Der følger becifringer med ved Ebba Prins.

Nyt fra Peter Thielst
*Peter Thielst har skrevet to bøger med indføringer i hhv.
Kierkegaards og Nietzsches filosofier (125 pr. stk.). Bøgerne udkommer 27. aug. på Det lille Forlag, hvor forlæggeren i øvrigt også er Peter Thielst. Han planlægger desuden at udgive bøger af Georg Brandes og Søren Kirkegaard senere på efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her