Læsetid: 3 min.

Christmas ville ikke blåstemple sin afløser

3. august 1999

De Konservatives formand Poul Andreassen havde iscenesat et magtskifte, men Pia Christmas-Møller brød planen ved at gå af for tidligt. Hun ville ikke presse en ny leder igennem

Den konservative landsformand Poul Andreassen havde i detaljer planlagt Pia Christmas-Møllers afgang som politisk leder for det plagede parti.
På et møde i sidste uge forelagde Poul Andreassen Pia Christmas-Møller en plan, der skulle skifte den politiske ledelse i partiet ud, fortæller Andreassen selv. Selv Pia Christmas-Møllers afløser som frontfigur i partiet havde Andreassen udset sig.
"For godt en uge siden, havde jeg et møde med Pia Christmas-Møller, hvor jeg bad hende overveje at trække sig, og komme med en løsning, på hvem der skulle efterfølge hende," siger Poul Andreassen.
- Aftalte I hvem, der skal være ny politisk leder?
"Jeg havde et forslag, men jeg kan ikke sige, hvem det er," siger Poul Andreassen.
Han havde ventet, at Pia Christmas-Møller ville holde sig til hans plan og vente med at gå af til et gruppemøde i den konservative folketingsgruppe den 11. august. Her var det meningen, at hun skulle anbefale en ny kandidat som hendes efterfølger til gruppen.

Lodret uenig
Derfor kom det som en overraskelse, da hun allerede i går fortalte, at hun stopper som politisk leder af Det Konservative Folkeparti. Og afviste at pege på en ny leder.
"Jeg synes, det ville være flot, hvis hun selv var med til at overlade roret til en anden og konstituere folketingsgruppen på en anden måde. Og få fuld tilslutning til en ny konstituering, så uroen i gruppen kunne stoppe. Men kort før jeg hørte det i Radioavisen, meddelte hun mig, at hun valgte at trække sig," siger Poul Andreassen.
Han mener, Pia Christmas-Møllers måde at træde tilbage på skaber endnu mere uro om partiet: "Jeg havde gerne set, at hun havde fulgt den plan, jeg lagde for hende. Så var der ikke kommet den nuværende uro. Jeg synes ikke, det gavner hverken hende selv eller partiet, at hun gør det på den måde," siger han.
Pia Christmas-Møller er lodret uenig.
"Hans plan kan ikke bære. Jeg har virkelig ikke haft andre muligheder, end at træde tilbage. Jeg kan ikke være den, der presser en ny person igennem. Nu må vi finde en person, der kan få bred opbakning. Det ville være forkert af mig at gå ind og lægge et spor," siger hun.
Ud over at skifte ledelsen ud har Poul Andreassen lagt planer for en kommende ØMU-afstemning, amts- og kommunalvalg og det nye
C 2000 partiprogram, fortæller han.
En kilde tæt på den konservative top mener, det er betegnende for udviklingen i partiet, hvor folketingsgruppen er ved at køre sig selv ud på et sidespor: "Det her er et tegn på, at forretningsudvalget har tiltaget sig større indflydelse. Hvor de tidligere ikke har haft noget at skulle have sagt, er deres indflydelse vokset i takt med krisen," siger kilden.
Udviklingen undrer valgforsker Hans Jørgen Nielsen, Københavns Universitet: "Jeg troede, Poul Andreassens mening var at bringe ro i partiet. Men nu har han været med til at skabe fornyet uro," siger han til Ritzau.
"Det er lidt mærkeligt, at han spiller så aktiv en rolle, specielt i betragtning af, at han er en politisk novice," tilføjer han.

Ingen mægler
Hans Jørgen Nielsen påpeger, at personstriden i partiet kun er blevet mere kompliceret af, at Poul Andreassen på den måde er blevet en selvstændig spiller. Samtidig har Andreassen afskåret sig fra en rolle som mægler mellem partiets fløje, netop fordi han har spillet en så aktiv rolle, fastslår Hans Jørgen Nielsen.
Men Christmas-Møllers afgang er kun den seneste episode, der får Hans Jørgen Nielsen til både at betegne Det Konservative Folkeparti som "et ganske uberegneligt parti" og et "direktørparti, hvor alle vil være direktør".
Selv forklarer Andreassen, at han ikke længere kan støtte Pia Christmas-Møller: "Hendes gennemslagskraft som politisk ordfører er svækket efter al denne uro, der har været," siger han.
Den startede med et interview i Berlingske Tidende, hvor Andreassen selv såede tvivl om Christmas-Møllers lederskab. Det trak han i sig, men uroen fortsatte.
"Nogen hævder - det gør hun i hvert fald - at uroen startede med den artikel. Men jeg tror ikke, at der er mange, der har læst den. Men hvis det kan skabe sådan en uro, så var det hele for skrøbeligt. Så måtte der findes en endelig løsning - endnu en gang," siger Poul Andreassen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her