Læsetid: 2 min.

Døende koralrev

23. august 1999

Den globale klimaopvarmning har en ødelæggende effekt på verdens koralrev. Australiens Great Barrier rev er væk om tre årtier, advarer forsker

Ifølge en ny rapport om drivhuseffekten vil de fleste af verdens koralrev være forsvundet i løbet af et hundrede år. Det siger professor i marinebiologi Ove Hoege-Guldberg fra Sydney Universitet. Han mener, at de store områder med koralrev i Stillehavet kun vil eksistere til cirka år 2050, hvis ikke klimaændringerne hen imod højere temperatur stopper.
"Revene omkring de vestindiske øer i det karibiske hav ser ud til at være forsvundet i år 2020, mens Australiens store Great Barrier-rev sandsynligvis kun vil eksistere i endnu tre årtier," advarer han overfor BBC.

Polypdyr og alger
Koralrev er nogle af de største bygningsværker på kloden, samtidig med at de bygges af nogle af de mindste dyr. Selvom diversiteten af korallerne ikke er særlig stort, giver de plads til en så stor artsrigdom, at den kun overgås af regnskovene.
Et koralrev består af en koloni af polypdyr, kaldt coelenterater, der ser ud som små søanemoner med stikkende tentakler ud til alle sider.
Polypdyrene lever i symbiose (eller endosymbiose som betyder, at to forskellige organismer lever sammen til gensidig fordel) med nogle alger ved navn zooxanthellae. Disse alger er i stand til at lave fotosyntese, hvilket betyder, at de kan omdanne kuldioxid og vand til sukker og ilt ved hjælp af sollys.
Om natten fanger polypdyrene plankton med deres tentakler, og om dagen fotosynetiserer algerne, og på den måde nyder begge godt af hinanden.
Korallernes hårde grund-skelet består af kalciumcarbonat, som i løbet af årtusinder dannes af sollys, havvand og små-fossiler.
Men koralrev kan ikke tåle temperaturer over de omkring 30-35 grader Celcius. I disse tilfælde udstødes algerne med det resultat, at polyp-dyrene ikke kan vokse hurtig nok til at danne rev. Resultatet bliver, at koralrevene blegner og fiskene tvinges væk eller dør af sult.

Afblegninger
De første omfattende af-blegninger af de karibiske koraller opstod i 1980'erne. Muligvis er blegning også en reaktion på overbelastning, på grund af forurening, overfiskeri og fiskeri med dynamit, men mest sandsynligt er årsagen dog de forhøjede vandtemperaturer.
I 1982-83 forårsagede den såkaldte El Niño, som er en meget varm vandstrøm langs ækvator, mange blegninger af koralrev overalt i Stillehavet.
Det samme skete flere gange i 80'erne og 90'erne, og også sidste år.
"Amerikanske satellitter har observeret en mur af vand to til tre grader varmere end normalt," sagde Jamie Oliver fra marineinstituttet i Sydney.
Hvad angår vandtemperatur menes sidste år at have været det varmeste i over 400 år. Hvis udviklingen fortsætter på samme måde de næste år, er udsigten meget dårlig for koralrevene.
Mange forskere anser derfor koralrevenes forsvinden som et tidligt advarselssignal for drivhuseffektens komme. rob

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her