Læsetid: 5 min.

Døgnets nyheder

16. august 1999

Dørmænd anmeldt for diskrimination
*Dørmænd er slået ind på en ny taktik, når de forhindrer borgere med mørk hudfarve i at komme ind på diskoteker. De afviser mørklødede personer sammen med hvide, og dermed er det svært for politiet at bevise, at der er sket diskrimination.
At den slags foregår i stadig større udstrækning har DRC, Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination, netop orienteret Københavns Politi om i forbindelse med en ny anmeldelse om ulovlig forskelsbehandling.

Flertal for forbud mod tørklæder
*Et flertal på 56 pct. af den danske befolkning mener ikke, at muslimske piger skal have ret til at bære hovedtørklæde, hvis de er ansat i et supermarked. Det viser en meningsmåling som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende.
Kun godt 36 pct. af de 996 adspurgte, mener, at medarbejderne skal have ret til at bære tørklæde. Mere generelt mener 63 pct. af befolkningen, at arbejdsgiverne skal have ret til at fastsætte regler for, hvordan medarbejderne går klædt.
Kun 27 pct. mener ifølge målingen, at medarbejderne skal have ret til at gå klædt i overensstemmelse med deres religiøse overbevisning.
Undersøgelsen viser samtidig, at kun 14 pct. af danskerne vil undgå at handle i en forretning, hvor de bliver betjent af muslimske kvinder med hovedtørklæde.
57 pct. mener, at det skal være tilladt, at gå med tørklæde på deres egen arbejdsplads.

Specialist: Leukæmi skyldes en infektion
nLøsningen af leukæmiens gåde er ifølge en af verdens mest anerkendte kræftspecialister løst.
Leukæmi er forårsaget af en infektion og skyldes ikke som hidtil antaget stråling eller miljøforurening, siger Sir Richard Doll, til det britiske dagblad The Independent søndag.
Sir Richard Doll, der som den første koblede rygning sammen med lungekræft, støtter en kontroversiel teori om, at kræft - også hvis den er opstået nær atomare installationer - er infektionsbetinget.
I en kommende artikel for British Journal of Cancer, skriver Sir Richard Doll, at ny forskning i årsagerne til, hvorfor nogen børn udvikler blodkræft, har afsløret, at det skyldes en infektion.

Nyrup kritiseres for handlingslammelse
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen kritiseres på ny for sin tøven med at fastsætte en dato for afstemningen om de danske EU-forbehold.
Denne gang er det Karen Riis-Jørgensen, som er medlem af EU-parlamentet for Venstre, der kritiserer og kalder Nyrups tøven for "strudsepolitik".
Den manglende dato for ØMU-afstemningen, og udmeldingen fra Socialdemokratiets sommermøde om, at vi måske slet ikke skal stemme om de øvrige undtagelser, vækker frygt hos Riis-Jørgensen. Hun mener allerede, at Danmark betaler en høj pris for at være uden for ØMU'en.

Indvandrere på opdragelsesanstalt
*Fremskridtspartiet har på sit sommergruppemøde besluttet at fremsætte et forslag i Folketinget om, at kriminelle anden-generations indvandrere skal tvangsanbringes på en lukket døgninstitution - en opdragelsesanstalt.
"Der skal de blive, til de har lært at opføre sig ordentligt," hedder det i en udtalelse fra Z-politikerne.
Partiet anfører endvidere i udtalelsen, at alternativet til forslaget er et samfund, hvor danskerne gemmer sig bag gardinerne, når mørket bryder frem og bydele i kaos.

40 serbiske kirker i Kosovo ødelagt
*Flere end 40 serbisk-ortodokse kirker i Kosovo er blevet ødelagt af kosovo-albanere, siden NATO's fredsbevarende KFOR-styrke rykkede ind i provinsen, sagde en talsmand for den serbiske kirke i går.
"Det er specielt foruroligende, at disse ting er sket lige foran KFOR," sagde biskop Atanasije Rakita om det, han beskrev som en systematisk ødelæggelse. Han sagde videre, at omkring 200 serbiske landbyer i Kosovo er blevet ødelagt. Flere af de kirker og klostre, der er blevet ødelagt, stammer tilbage fra det 14. og 15. århundrede.
Biskop Rakita sagde også, at han tror på, at de serbiske flygtninge fra Kosovo med tiden vil vende tilbage til Kosovo - uanset hvem der kontrollerer området.

Bush Jr. er republikansk favorit
*George W. Bush indtog søndag for alvor en førerposition i kampen om at blive republikanernes næste præsidentkandidat, da Texas-guvernøren vandt en prøveafstemning i denne weekend i Ames i delstaten Iowa. Dog kom hans nærmeste konkurrenter ind tæt på ham.
Den 53-årige søn af den tidligere amerikanske præsident af samme navn anses allerede nu for at blive republikanernes bud på USA's præsident efter Bill Clinton fra november 2000.
Bush Jr. fik omkring 31 pct. af de over 20.000 stemmer og vandt med 7418 stemmer.
Bushs kampagnestab havde dog håbet på mindst halvdelen af stemmerne ved testvalget.
Nummer to blandt republikanernes sværvægtere blev milliardæren og forlagsmanden Steve Forbes, som fik 22 pct. af stemmerne og ind på en tredjeplads kom Elizabeth Dole, gift med den tidligere republikanske præsidentkandidat, Bob Dole.

29 dræbt i massakre i Algeriet
*Islamiske ekstremister har dræbt 29 mennesker i byen Beni Ounif, der ligger 750 kilometer syd for hovedstaden Algier, oplyste algeriske sikkerhedskilder søndag. De 29 blev dræbt ved at få skåret halsen over. Tre overlevede massakren.
Der er tale om den værste massakre i Algeriet, siden præsident Abdelaziz Bouteflika blev valgt i april og lovede at afslutte landets syv år gamle, blodige konflikt.
Algeriske sikkerhedsstyrker indledte i går en storstilet jagt på gerningsmændene bag drabene i Beni Ounif.

Information retter
*I lørdagsavisen kom vi på side 6 for skade at citere litteraturprofessor Anne-Marie Mai for i Magisterbladet 14/99 at mene, at David Rehling "er enormt sexet og vidende..." Det har hun aldrig sagt. Det har derimod ph.d.-studerende Anette Dina Sørensen. Forvekslingen skyldes en fejllæsning af Magisterbladet. Vi beklager. Red.

Information retter
*Erik Knudsens lørdagskronik var forsynet med et efterskrift, hvor digtsamlingen Blomsten Og Sværdet fra 1949 blev udnævnt til hans debut. Det var den ikke. Han debuterede i 1945 med samlingen Dobbelte Dage. Essayet Uafgjort fra 1987 er heller ikke hans seneste offentliggjorte værk. I 1990 udkom digtsamlingen Sand. Red.

Colombia beder for fred ved begravelse
*Flere tusinde sørgende colombianere viste sent lørdag den sidste respekt for den colombianske komiker Jaime Garzón ved at kalde mordet på ham for en national tragedie og benyttede samtidig begravelsen i Bogotá til at bede for fred i det borgerkrigshærgede land.
Garzón, som er kendt for sine parodier på colombianske politikere, blev fredag myrdet efter at være ramt af fem skud affyret af to ukendte gerningsmænd på motorcykel.
Omkring 80.000 colombianere inklusive flere ministre var samlet til messe på Plaza Bolivar i Bogotá for at mindes den populære komiker. Mange med banner, hvor der stod 'Ikke mere', og de fremmødte råbte opfordringer om at stoppe borgerkrigen, som har kostet 35.000 personer livet i de sidste 10 år.
Garzón, der er den mest kendte person, som er myrdet i Colombia, siden drabet på den konservative politiker Alvaro Gomez i 1995, blev for nyligt udnævnt til at indgå i et hold civile personer, der skal forsøge at kickstarte fredsforhandlinger mellem regeringen og Colombias næststørste guerillabevægelse Ejécito de Liberación Nacional (ELN).
Myndighederne har beskyldt en højre-orienterede dødspatrulje for at stå bag morden.
Den paramilitære gruppe afviser dog beskyldningen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu