Læsetid: 4 min.

Døgnets nyheder

13. august 1999

Udlændingemøde med små resultater
*Der er formentlig udsigt til visse ændringer i udlændingemyndighedernes måde at forvalte udlændingeloven. Det tilkendegav indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i går efter et møde med bl.a. den radikale Jørgen Estrup og CD's Peter Duetoft. Ministeren vil dog ikke sige noget om, hvor der skal ske ændringer, og han afviste helt at tale om en ændring af selve loven.
"Det er ikke på tapetet. Derimod har jeg sagt, at jeg gerne vil se på administrationen af visumregler," sagde indenrigsministeren.
Også Peter Duetoft afviste en lovændring, mens Jørgen Estrup senere ville vende tilbage for at se på om loven er blevet et "kludetæppe".
Artikel side 4

Indien ønsker forhandlinger
*Indien sagde i går, at nedskydningen af et paki-stansk patruljefly var en isoleret episode, og at det stadig ønskede fredsforhandlinger med nabolandet Pakistan.
"Det er en isoleret militær handling," sagde udenrigsministeriets talsmand, Raminder Singh Jassal. "Vi ønsker en dialog med Pakistan."
Spændingen mellem Indien og Pakistan intensiveres tirsdag, da Indien skød et pakistansk patruljefly ned. Alle 16 ombordværende blev dræbt. Pakistan tog i går en gruppe udenlandske diplomater med til den sted, hvor flyet styrtede ned, ifølge hæren på pakistansk territorium.
Artikel side 5

Ny sultkatastrofe på vej i Etiopien
*Ifølge Folkekirkens Nød-hjælp er der en humanitær katastrofe under udvikling i Etiopien, og organisationen bevilger nu ekstraordinært en million kroner til korn til det hårdt plagede afrikanske land.
"I 1984-85 døde en million mennesker af sult i Etiopien. Dengang sagde vi til hinanden, at dette ikke må ske igen. Aldrig mere. Og nu står vi nærmest magtesløse og må se til, mens en tilsvarende situation er ved at udvikle sig, " siger Christian Balslev-Olesen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Han er især bekymret over, at den internationale nødhjælp tilsyneladende har glemt Etiopien, på trods af advarsler fra FN om den forestående katastrofe.
Nyhedsanalyse
på denne side

Jeltsin sikker på sejr i Dagestan
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, er sikker på sejr i den nu seks døgn lang krig mod islamiske seperatister i Kaukasus-regionen, Dagestan.
"Vi tror på, at vi som planlagt, lidt efter lidt uden at forhaste os, kan løse dette problem," sagde Jeltsin i går i Kreml.
I Dagestan har tusinder af de lokale indbyggere meldt sig frivilligt til kampen mod den islamiske oprørsbevægelse, oplyste Ruslands viceindenrigsminister, Igor Subov. Samtidigt har en talsmand for indenrigsministeriet bekræftet, at en russisk militærhelikopter i går blev skudt ned af oprørerne. Ifølge det franske nyhedsbureau AFP blev én russisk soldat dræbt, mens yderligere ni blev såret.

Grønt lys for Bilka i Horsens
*Naturklagenævnet gav i går grønt lys for et nyt, stort Bilka-varehus i Horsens midtby. Dermed har byens politikernes vundet kampen om en nye Bilka-varehus. Også byens handlende bakker op om det nye varehus.
"Vi har arbejdet meget hårdt på at få Bilka til at ligge inde i midtbyen fremfor udenfor," siger Ole Jensen formanden for Horsens Handel og Industri
Selv om Naturklagenævnets ja til endnu et Bilka Lavprisvarehus - det 12. i rækken - kom overraskende for Miljø- og Energiministeriet, så forventes beslutningen ikke at udløse en lavine af flere store butikscentre med lavprisvarehuse under Dansk Supermarked eller FDB.

Sundhedsstyrelsen stævnet
*Patientforeningen Danmark og Boneloc-patient Johan Zimler stævner nu Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen for at have svigtet sin tilsynspligt i den såkaldte Boneloc-sag. Det sker efter, at Civilretsdirektoratet onsdag bevilgede Johan Zimler fri proces til at føre sagen ved domstolene.
"Vi vil have slået fast, at Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen svigtede og pådrog sig et ansvar, da man ikke i marts 1994 stoppede operationerne. Allerede dengang vidste man, at der var væsentlige problemer med knoglecementen," siger formand for Patientforening Danmark, Marianne Thomsen.

Massive overgreb i Namibia
*I forsøgne på at kvæle løsrivelsesbestræbelserne i Caprivi-enklaven i det nordøstlige Namibia, har landets sikkerhedsstyrker anholdt op imod 500 civile, siden en væbnet opstand forrige mandag. Landets ledende menneskeretsorganisation beretter om civile, der bliver gennembanket, voldtaget, paraderet nøgne i myndighedernes jagt på Caprivis Befrielseshær (CLA).
Løsrivelsesbestræbelserne kulminerede forrige mandag, da medlemmer af oprørbevægelsen CLA, hvis leder, Mishake Muyongo, har fået asyl i Danmark, angreb en kaserne og en fjernsynsstation. 13 mennesker døde under kampene.

Advarer mod arrangerede ægteskaber
*Mordet på en 19-årig tyrkisk pige fra Vejle får nu den tyrkiske konsul i Danmark, Cal Güngör, til at advare tyrkiske forældre mod at arrangere ægteskaber, skriver Jyllands-Posten.
"Vi må kraftigt advare for-ældrene mod at tvinge deres børn ind i giftermål," siger Cal Güngör.
Ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet er 46 procent af alle ægteskaber og forlovelser blandt unge tyrkere arrangeret af forældrene - heraf er dog størstedelen arrangeret med børnenes fulde eller delvise accept.

Farlige stoffer spredes til Arktis
*Svært nedbrydelige for-urenende stoffer spredes til jordens mest afsidesliggende egne, blandt andet Arktis, hvor stofferne er fundet i mennesker, dyr og planter. Det viser en ny Greenpeace-rapport om svært nedbrydelige stoffer.
"De farlige stoffer stammer fra produkter, vi bruger i vores dagligdag og industriproduktion," siger civilinge-niør Jacob Hartmann fra Greenpeace i Danmark.
Artikel på forsiden

To ofre for solfor-mørkelsen
*Danskerne ser ud til at have lyttet til advarslerne om ikke at se på solen uden beskyttelse under solformørkelsen, idet der kun blev registreret to tilskadekomne på landets øjenambulationer.
En 44-årig mand fra København fik en øjenskade, da han uden beskyttelsesbriller så op mod solen, og en optiker i Hirtshals fik brændt hul i sine autoriserede beskyttelsesbriller og fik en kortvarig mørk plet på det ene øje, da han onsdag så på solformørkelsen gennem en kikkert. Han havde nemlig ikke tænkt på, at kikkerten ville virke som et brændeglas, skriver Vendsyssel Tidende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her