Læsetid: 3 min.

Endnu en hed dag på jobbet

4. august 1999

Efter en dag med intense forhandlinger fremstår den konservative retsordfører Bendt Bendtsen som det bedste bud på en ny leder af partiet

"Bendt, luk op. Det er mig - Helge." Den konservative gruppeformand Helge Adam Møller, måtte som alle andre afgive det rigtige løsen, før han kunne komme ind på retsordfører Bendt Bendtsens kontor.
Her var Bendtsen og gruppens næstformand Pernille Sams samlet bag låste døre. De skulle diskutere videre i en pause i Det Konservative Folkepartis daglange forhandlinger om, hvem der skal efterfølge Pia ChristmasMøller som partiets politiske leder.
Intet blev afgjort i går, men den 45-årige kriminalassistent Bendtsen så efter møderne ud til at være det bedste bud på en ny leder.
Det stemmer med de oplysninger, den tidligere konservative chefideolog, lektor ved Københavns Universitet Mads Qvortrup har.
"Planen er så vidt jeg kan forstå, at man vil gøre Bendt Bendtsen til gruppeformand og så senere forvandle ham til landsformand og så udpege Brian Mikkelsen til politisk ordfører. Og der har vist også været planer om, at man eventuelt kunne gøre Gitte Seeberg til politisk ordfører. Men det har skabt en del problemer i forhold til folkene omkring Brian Mikkelsen, som dominerer landsorganisationen," siger Qvortrup.
Så vidt han er oplyst, har der siden marts været overvejelser om, at gøre Bendt Bendtsen til en del af ledelsen.
"Mit gæt er, at man er klar over, at Poul Andreassen ikke er lykkedes som landsformand. Og man er klar over, at det er en fordel at have magten samlet. Meget af den her uro skyldes jo, at man har delt magten meget op," siger Mads Qvortrup.
Formiddagen var travl for de konservative folketingsmedlemmer. Inden den fem mand store gruppebestyrelse (Pia Christmas-Møller, der normalt er sjette medlem har genoptaget sit hospitalsophold i Sønderjylland) mødtes første gang lidt efter klokken 13, skulle de vejre stemningen hos deres allierede.

Nej til fløjkrige
Gruppen er delt i en gruppe på ni, der har støttet Christmas-Møller. Oppositionsgruppen på seks benævnes ofte som Hans Engell-fløjen, selv om det er længe siden, han mistede den reelle chance for et comeback.
Men da gruppeformanden Helge Adam Møller samlede bestyrelsen på sit kontor, gjorde han klart, at den opdeling nu måtte ende.
"Vi går nu i gang med,at få skabt en løsning på den konservative folketingsgruppes ledelse, som alle femten i gruppen kan bakke op om. Det er ikke nogen hemmelighed, at der eksisterer to fløje i partiet. Men det er mit klare håb, at gruppen i løbet af to-tre dage vil konstituere sig og gøre det i enighed, så der kun eksisterer en gruppe på femten medlemmer," sagde Helge Adam Møller.
Mødet blev efter endnu en god times forhandlinger afbrudt. Det fortsætter i dag klokken 10.

FAKTA
*Bendt hvem

Skulle det lykkes Bendt Bendtsen at blive Det Konservative Folkepartis nye politiske leder, vil en af hans første opgaver være, at fortælle vælgerne, hvem han er.
Den 45-årige kriminalassistent fra Odense er langt fra et af de kendteste ansigter fra den konservative folketingsgruppe.
Men en af de ting, der taler for, at partiets retspolitiske ordfører skulle blive leder, er, at han har holdt sig ude af søgelyset i de konservative knivkampe. Han har ikke blod på jakken. Og virker vellidt af alle.
Bendt Bendtsen kom i Folketinget første gang som afløser i knap tre uger i april 1994. Ved valget i september samme år blev han valgt ind, og har siddet der siden.
Han har været socialordfører og arbejdsmarkedsordfører før han blev som retsordfører.
Her har han markeret en skarp lov og orden-linje mere i tråd med, hvad han opfatter som ret og rimeligt end, hvad jurister fortæller ham er muligt.
Bendt Bendtsen har leveret stof til flere af partiets politiske oplæg. Deriblandt Nye Tider, Nye Tanker og han står i spidsen for partiets retspolitiske oplæg. jas

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her