Læsetid: 3 min.

Færøerne kunne godt bruge en Lykketoft

7. august 1999

Behov for markant opstramning af færøsk økonomi, siger den tidligere vismand, Arne Larsen

Den tidligere overvismand Arne Larsen, leder af statsministerens rådgivende Færø-udvalg anbefaler en stramning af færøsk økonomi.
"Færøernes har fået mere styr på deres økonomi, men jeg vil nok sige, at en vis finansiel stramning er på sin plads. Sidste år anbefalede vi en moderat opstramning og det er ikke sket i det omfang, vi lagde op til. Der er ikke behov for en voldsom opstramning, men der skal strammes lidt mere for den færøske økonomi end den stramning af dansk økonomi, Mogens Lykketoft lægger op til med finansloven for næste år,"
siger Arne Larsen til Information.
Den færøske regering arbejder med lagmand Annfinn Kallsberg i spidsen for, at Færøerne kan blive en selvstændig nation og ikke som nu en del af rigsfællesskabet med Danmark.
"Hvis vi ser på den økonomiske udvikling i lyset af færingernes ønske om selvstyre, så er det endnu mere relevant med en opstramning af den færøske økonomi," siger Arne Larsen.
Rigsombudsmanden for Færøerne, Vibeke Larsen, konstaterer i sin 1999-beretning, at "meget tyder på, at færøsk økonomi er i hastig og nærmest eksplosiv fremgang."
En økonomisk vækst på syv til otte procent om året fortæller, at vækst og fremgang har afløst den stagnation, der i begyndelsen af 1990'erne kastede Færøerne ud i en dyb økonomisk krise med massiv udvandring til følge.
Arne Larsen peger over for Information på, at den færøske regering traditionelt har været for dårlig til at styre den økonomiske udvikling i det lille øsamfund.
"Det er altid vanskeligt med en økonomi så afhængig af et enkelt produkt, nemlig fisk, som den færøske. Det gør, at man skal være ekstra varsom med udviklingen af den økonomiske politik, man skal tænke meget mere på at lægge til side, når der er højkonjunktur, så der er noget at tage af, når den økonomiske udvikling vender. Men på Færøerne har den økonomiske politik hele tiden forstærket både højkonjunkturer og lavkonjunkturer. Det skulle den færøske regering gerne lave om på, siger Arne Larsen til Information.
Dermed støtter Arne Larsen opfordringen fra Sigurd Poulsen, direktør for Færøernes Nationalbank, der i fredagens avis anbefalede den færøske regering at skære toppen af den nuværende udvikling og foretage en mindre opstramning af øernes økonomiske udvikling.
Den økonomiske udvikling er, ifølge Sigurd Poulsen, nu så god, at Færøerne kunne påbegynde en afvikling af bloktilskuddet fra Danmark. Hellere nu, hvor det går godt, end på et tidspunkt, hvor økonomien måske er vendt, og de dårlige konjunkturer igen præger økonomien. Hvert år sender Danmark som følge af den seneste aftale 932 millioner kr. om året til Færøerne. Aftalen løber til og med 2001, derefter skal den genforhandles.
Arne Larsen peger på, at bloktilskuddene skal afvikles, hvis Færøerne opnår selvstændighed i de kommende forhandlinger med Danmark.
"Hvis man skal af med bloktilskuddene alligevel, så er det rart at have det på plads nu hvor økonomien er god," siger Arne Larsen.
Den færøske lagmand Annfinn Kallsberg afviser over for Information helt, at Færøerne allerede nu skulle forhandle en reduktion af bloktilskuddet før forhandlingerne om udvidet selvstyre og måske selvstændighed påbegyndes til september i år.
"Det er utroligt, at jeg skal høre på forslag om at forhandle bloktilskud nu kun en måned før forhandlingerne går i gang. Her er bloktilskuddene et helt centralt punkt," siger Annfinn Kallsberg.
Kallsberg er statsminister i en regering, der vandt valget på kravet om selvstændighed for Færøerne.
"Vi har aldrig tænkt os, at vi skulle have mere selvstyre og betale regningerne med danske penge. Selvfølgelig har det økonomiske konsekvenser at opnå selvstændighed," siger han.
Statsministeren sagde fredag kortfattet til Radioavisen, at bloktilskuddene indgår i forhandlingerne mellem Færøerne og Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her