Læsetid: 4 min.

Film

19. august 1999

*Richard Matheson hedder forfatteren til den gode science fiction-historie om en mand, der gradvis må se sig selv skrumpe ind, for til slut at blive en lille partikel i det store verdensalt. En skæbne, der på en måde venter os alle, men som her tager en kuriøs drejning, da den unge hovedperson indhylles i en underlig atomsky og kort efter føler, at hans tøj er ved at blive for stort. Herefter går det gradvis så stærkt tilbage med størrelsen, at hus-katten bliver et farligt rovdyr, for slet ikke at tale om truslen fra edderkopper. - Filmen er fra 1957, men modsat mange af tiårets science fiction-skrøner har den undgået det komisk bedagede tidspræg og står stadig som en mærkeligt poetisk og på sin egen måde logisk historie om altings rumlige relativitet. Matheson skrev den roman, der ligger til grund for hans eget manuskript, og den langt fra geniale, men her sikkert arbejdende Jack Arnold instruerede uden at forråde hans ideer. Producent er den samme mand, som stod bag Orson Welles' Politiets blinde øje året efter - Albert Zugsmith, der godt kunne lide sensationer, men også at give talentfulde folk frit spillerum. - Filmen har siden inspireret til den populære Disney-film Skat, børnene er skrumpet.
The Incredible Shrinking Man/ Manden, der blev mindre. DR 1, torsdag kl. 23.10-00.30

*Mickey Rourkes karriere er et skræmmebillede på kunstnerisk forfald. Efter at han i 80'erne havde placeret sig som en af af dette tiårs få virkelige Hollywood-individualister og karismatiske anti-helte, synes han i 90'erne helt at have tabt gejsten og spiller nu mest på rutinen i obskure film. I 1987 havde Rourke en karakteristisk rolle i Alan Parkers Djævlen i hjertet som en lurvet New Yorker-privatdetektiv, Harry Angel, der sættes på en mystisk opgave i New Orleans. En rigmand (med det lige så sigende navn, Louis Cyphre) skal have opsporet en forsvundet sanger, der færdedes i voodoo-kredse. Alt er mere speget end det ser ud til, Angel er offer for en ondt komplot, og Louis Cyphre, spillet med fiffig munterhed af Robert De Niro, er svær at skelne fra djævlen selv. - Med fedtet hår, skægstubbe og sved i hele ansigtet er Rourke særdeles overbevisende som en vildført mand i opløsning, men ellers smøres der på ægte Parker-vis tykt på i den over-konstruerede historie. Visse afsnit, både i New York og New Orleans, har dog stærk atmosfære, og man bemærker med glæde Toots Sweet Bands delikate prøver på New Orleans-jazz.
Angel Heart/ Djævlen i hjertet. DR 1, fredag 23.35-01.25

*Carmen Maura var den spanske instruktør Pedro Almodóvars yndlingskuespillerinde i 80'erne, så skiltes deres veje, og hans film har ikke været helt de samme uden denne temperamentsfulde, sensuelle komedienne med de tragiske øjne og den barske humor. Maura har sin mest berømte rolle hos Almodóvar som Pepa, den komisk desperate kvinde, der permanent befinder på randen af sammenbrud efter at være blevet forladt af sin mangeårige elsker. Nu vil hun af med sin penthouselejlighed, men den invaderes konstant af den slags skøre, skæve typer, Almodóvar elsker og udmaler med så levende sans for farverig excentricitet. - Den hektiske komedie fra 1988 blev Almodóvars internationale gennembrud, ikke mindst i USA, hvor den blev Oscar-nomineret. Nu vil man nok mest se den for Carmen Mauras skyld (og Antonio Banderas har også en større rolle, som elskerens skjulte søn). Og så kan man i øvrigt glæde sig til Amodóvars sidste og måske varmeste film, Todo sobre mi madre (Alt om min Mor), der blev vist ved forårets Cannes-festival og burde have vundet Guldpalmer.
Mujeres al borde de un ataque de nervios/ Kvinder på randen af et nervøst sammenbrud. TV", lørdag kl. 23.40-01.10

*Ron Shelton er en begavet forfatter-instruktør med hang til sportsfilm - baseball i En sikker vinder og basketball i Hvide mænd kan ikke dunke. I komedien Tin Cup fra 1996 kaster han sig over golf og igen fra det professionelle synspunkt, for Kevin Costners Tin Cup er ikke nogen magelig fritidsspiller, men et kæmpetalent, der kunne slå hele eliten, hvis han bare havde disciplinen i orden. Han går efter unødvendige rekorder og spektakulære slag, som en kunstner, der stræber efter højderne, og det lønner sig ikke resultatmæssigt. Han forelsker sig i sin elev, en køn psykiater, og ender selvfølgelig på briksen for at blive omskabt til en vindertype. - En kvik dialog og en hyggelig ansamling af birolleskuespillere holder denne noget langstrakte komedie gående, og Costner er som sædvanlig et både behageligt og velspillende bekendtskab. Psykiateren spilles nydeligt af René Russo, men det er Cheech Marins caddy, der gang på gang er ved at løbe med filmen.
Tin Cup. DR 1, lørdag kl. 21.00-3.10

*Paul Mazursky lavede en af sine bedste film i 1989, en skarp og ukonventionel filmatisering af en roman af Isaac Bashevis Singer. Ron Silver spiller en stilfærdig Holocaust-overlever, der i slutningen af 40'erne lever et ekstravagant kærlighedsliv. Ikke af frivole grunde, men fordi tre kvinder udgør en eksistentiel udfordring i det liv, han har reddet ud af tilintetgørelsen: hans hengivne kone, hans lidenskabelige elskerinde og hans tidligere kone, som han lærte at kende under højst specielle omstændigheder i Europa. - Tidsatmosfæren er fornemt ramt, men Enemies - a Love Story er først og fremmest dette sjældne i amerikansk film: en stærkt erotisk passioneret kærlighedsfilm. Hvilket Lena Olin og Anjelica Huston har deres store andel i som henholdsvis elskerinden og den første hustru. De blev begge Oscar-nominerede i kategorien bedste kvindelige birolle.
Enemies - A Love Story/ Fjender - en historie om kærlighed. DR 2, søndag kl. 20.55-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her